Maharashtra Board Class 6 History Solutions Chapter 1 The Indian Subcontinent and History

Balbharti Maharashtra State Board Class 6 History Solutions Chapter 1 The Indian Subcontinent and History Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra Board Class 6 History Solutions Chapter 1 The Indian Subcontinent and History

Class 6 History Chapter 1 The Indian Subcontinent and History Textbook Questions and Answers

1. Answer the following in one sentence:

Question 1.
What is history?
Answer:
History is a coherent account of the significant past events in the progress of human culture.

Question 2.
Where do human settlements flourish?
Answer:
Human settlements have flourished wherever the means of living are plentiful.

Maharashtra Board Class 6 History Solutions Chapter 1 The Indian Subcontinent and History

Question 3.
What do the people in the hilly region j depend on for their food?
Answer:
In the hilly regions people depend more on hunting and gathering for their food.

Question 4.
Which was the earliest civilization in India?
Answer:
The Harappan civilization was the earliest civilization in India.

2. Answer the following questions in short:

Question 1.
What does human life depend on?
Answer:
Human life in any region depends to a large extent on its geographical characteristics, diet, clothing, housing and occupation.

Question 2.
What features of our surroundings form the means of our livelihood?
Answer:
The climate, rainfall, agricultural produce, flora and fauna of the region where we live form the source or means of our livelihood.

Question 3.
Which region is known as the Indian subcontinent?
Answer:
Afghanistan, Pakistan, Nepal, Bhutan, Bangladesh, Sri Lanka and India together form the region known as south Asia. Considering the expanse and significance of India in this region, it is also known as the Indian subcontinent.

Maharashtra Board Class 6 History Solutions Chapter 1 The Indian Subcontinent and History

3. Give reasons:

Question 1.
There is a close relation between history and geography.
Answer:

  • Time, place, society and individuals are four major pillars without which history cannot be written.
  • Of these four components ‘place’ is related to geography or geographical conditions.
  • This makes history and geography inseperable i.e. very closely related.

Question 2.
People are forced to leave their settlements.
Answer:

  • Sometimes reasons like degradation of the environment, drought, invasion, etc. leads to scarcity of means.
  • Therefore, people are forced to leave their settlements in their fight for survival.

4. Explain the difference in the human life in the hilly regions and that on the plains.
Answer:

Human life in the Hilly region Human life in the Plains
(1) Human life was very strenuous (1) Life was more comfortable.
(2) Land was not fertile. therefore no So agriculture was wcarried on. (2) Land was very Fertile So agriculture   was carried on.
(3) Grains and vegetables Grains and are scarce. (3) Grains and vegetables are found in plenty
(4) They depend on hunting and gathering  for their food. (4) They do not depend on hunting and gathering for their food.

5. Observe the physical map of India and answer the questions based on it:

Question 1.
Which mountain ranges lie in the north of India?
Answer:
The Hindukush and the Himalayan mountain ranges.

Question 2.
Which are the routes to India from the north-east?
Answer:
The route to India from the north east is by sea.

Question 3.
Where do the Ganga and Brahmaputra meet?
Answer:
The Ganga and Brahmaputra meet in Bangladesh.

Maharashtra Board Class 6 History Solutions Chapter 1 The Indian Subcontinent and History

Question 4.
Name the islands to the east of the Indian peninsula.
Answer:
The Andaman and Nicobar islands are the Indian islands to the east of the Indian peninsula.

Question 5.
In which part of India do we see the Thar Desert?
Answer:
We see the Thar Desert in the north western part of India.

Activity:

  • Obtain information about the lakes or reservoirs in your locality.
  • Show the following on a world map :
    1. The Himalaya Mountain
    2. The Silk Road
    3. Arabia

Class 6 History Chapter 1 The Indian Subcontinent and History Additional Important Questions and Answers

Complete the sentence by choosing the correct option:

Question 1.
________ is a coherent account of the significant past events in the progress of human culture.
(a) History
(b) Geography
(c) Civics
Answer:
History

Question 2.
Not much fertile land is available in the ______ region.
(a) plains
(b) hilly
(c) plateau
Answer:
hilly

Question 3.
Grains and vegetables are _______ in the hilly areas.
(a) scarce
(b) plenty
(c) moderate
Answer:
scarce

Maharashtra Board Class 6 History Solutions Chapter 1 The Indian Subcontinent and History

Question 4.
In the ______ regions, people depend more on hunting and gathering for their food.
(a) plateau
(b) plains
(c) hilly
Answer:
hilly

Question 5.
Human settlements have flourished wherever the means of living are _______.
(a) scarce
(b) plentiful
(c) moderate
Answer:
plentiful

Question 6.
_____ lies to the north of India.
(a) Andaman
(b) Western Ghats
(c) Himalayas
Answer:
Himalayas

Question 7.
_____ lies to the east of India.
(a) Bay of Bengal
(b) Eastern ghats
(c) Lakshadweep
Answer:
Bay of Bengal

Question 8.
_________ lies to west of India.
(a) Himalayas
(b) Arabian sea
(c) Brahmaputra
Answer:
Arabian sea

Question 9.
______ lies to the south of India.
(a) Indian Ocean
(b) Arabian Sea
(c) Pacific Ocean
Answer:
Indian Ocean

Question 10.
The Hindukush and Himalayan ranges have created an impenetrable wall on the nothern side of the ________ subcontinent.
(a) Indian
(b) Foreign
(c) Asian
Answer:
Indian

Question 11.
There is a land route through the Khyber and Bolan passes in the ______ mountains.
(a) Himalayan
(b) Satpuda
(c) Hindukush
Answer:
Hindukush

Maharashtra Board Class 6 History Solutions Chapter 1 The Indian Subcontinent and History

Question 12.
The _____ desert spreads across Rajasthan, Haryana and some parts of Gujarat.
(a) Bhor
(b) Thar
(c) Arabian
Answer:
Thar

Question 13.
The _______ river that originates in Himachal Pradesh reaches the Thar desert.
(a) Ganga
(b) Sindhu
(c) Ghaggar
Answer:
Ghaggar

Question 14.
A region that is bound by sea on three sides is called a ______.
(a) peninsula
(b) plateau
(c) island
Answer:
peninsula

Question 15.
A major part of the Indian peninsula is occupied by the_______ plateau.
(a) Maharashtra
(b) Bengal
(c) Deccan
Answer:
Deccan

Question 16.
The mountain ranges of the Vindhya and Satpuda are located to the of the ________ Deccan Plateau.
(a) east
(b) north
(c) west
Answer:
north

Question 17.
Deccan plateau was a part of the ______ empire, the largest in ancient India.
(a) Maurya
(b) Gupta
(c) Chola
Answer:
Maurya

Question 18.
Lakshadweep is a group of Indian islands in the _____ Sea.
(a) Red
(b) Dead
(c) Arabian
Answer:
Arabian

Question 19.
The Harappan civilization had spread mainly in the ________ part of the Indian subcontinent.
(a) southeastern
(b) northwestern
(c) southwestern
Answer:
north western

Maharashtra Board Class 6 History Solutions Chapter 1 The Indian Subcontinent and History

Match the following:

Question 1.

Column (A) Column (B)
(1) Himalayas (a) South
(2) Indian Ocean (b) East
(3) Arabian Sea (c) North
(4) Bay of Bengal (d) West

Answer:
1 – c
2 – a
3 – d
4 – b

Question 2.

Column (A) Column (B)
(1) China (a) Deccan plateau
(2) Vindhya range (b) Not a part of Indian subcontinent
(3) Bangladesh (c) In Bay of Bengal
(4) Andaman and Nicobar islands (d) In the Hindukush mountains
(5) Khyber and Bolan passes (e) Part of Indian subcontinent

Answer:
1 – b
2 – a
3 – e
4 – c
5 – d

Answer the following in one sentence:

Question 1.
Give the four major pillars without which history could not have been written.
Answer:
Time, place, society and individuals are the four major pillars of history, without which history could not have been written.

Question 2.
What has created an impenetrable wall on j the northern side of the Indian subcontinent? j
Answer:
Two mountain ranges, the Hindukush and Himalayan ranges have created an impenetrable wall on the northern side of the Indian subcontinent.

Question 3.
Which passes form a route in the Hindukush mountains?
Answer:
The Khyber and the Bolan passes form a land route in the Hindukush mountains.

Question 4.
What is known as ‘Hakra’ in Pakistan?
Answer:
The Ghaggar river that originates in Himachal Pradesh reaches the Thar desert. It is known as ‘Hakra’ in Pakistan.

Question 5.
Which plateau occupies a major part of the Indian peninsula?
Answer:
The Deccan plateau occupies a major part of the Indian peninsula.

Question 6.
Which mountain range is to the north of the Deccan plateau?
Answer:
The Vindhya and Satpuda mountain ranges are located to the north of the Deccan plateau.

Maharashtra Board Class 6 History Solutions Chapter 1 The Indian Subcontinent and History

Question 7.
Name the Indian islands in the Bay of Bengal.
Answer:
Andaman and Nicobar are the Indian islands in the Bay of Bengal.

Question 8.
Which manuscript mentions the Indian islands?
Answer:
The manuscript ‘Periplus of the Erythrean Sea’ or ‘Handbook of the Red Sea’ by an unknown Greek sailor, makes a mention of Indian islands.

Question 9.
Which two ancient cities are in today’s Pakistan?
Answer:
The cities of Harappa and Mohenjo-daro are in today’s Pakistan.

Answer the following questions in short:

Question 1.
State the extent of our country, India.
Answer:
Our country India, extends far and wide:

  • To its north lies the Himalayas.
  • To the east, the Bay of Bengal.
  • To the west, the Arabian Sea.
  • And to the south, the Indian ocean.
  • Except for the islands of Andaman, Nicobar and Lakshadweep, the rest of the country is contiguous.

Question 2.
Describe the trade route from China to Arabia.
Answer:

  • There is a land route through the Khyber and Bolan passes in the Hindukush mountains.
  • This land route was connected to an ancient trade route.
  • The trade route from China in the east passed through central Asia and reached Arabia in the west.

Maharashtra Board Class 6 History Solutions Chapter 1 The Indian Subcontinent and History

Give reasons:

Question 1.
The trade route from west to east was also called the silk route.
Answer:

  • Silk was the main commodity exported to the western countries using this trade route.
  • Therefore this trade route from west to east was called the ‘silk route’ or ‘silk road’.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 6 Importance of Oceans

Balbharti Maharashtra State Board Class 6 Geography Solutions Chapter 6 Importance of Oceans Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 6 Importance of Oceans

Class 6 Geography Chapter 6 Importance of Oceans Textbook Questions and Answers

A. Find the odd man out:

Question 1.
Shell, fish, crab, ship
Answer:
ship

Question 2.
Arabian Sea, Mediterranean Sea, Dead Sea, Caspian Sea
Answer:
Dead Sea

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 6 Importance of Oceans

Question 3.
Sri Lanka, India, Norway, Peru
Answer:
Sri Lanka

Question 4.
Southern Ocean, Indian Ocean, Pacific Ocean, Bay of Bengal
Answer:
Bay of Bengal

Question 5.
Natural gas, salt, gold, manganese
Answer:
Natural gas

B. Write the answers:

Question 1.
Which items does man get from the oceans?
Answer:
Salt, fish, shells and other products, minerals like iron, lead, cobalt, sodium, manganese, chromium, zinc, mineral oil and natural gas are the items man gets from oceans.

Question 2.
Why It is economic to carry out transport by water ways.
Answer:

  • Waterways is a cost-effective, fuel efficient and relatively more environment friendly means of transportation.
  • Large scale transport of goods can be carried out with the help of ships, trawlers, boats, etc. at a low cost.
  • So it is economic to carry out transport by waterway.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 6 Importance of Oceans

Question 3.
Why There is a difference in the climate of regions close to the oceans and regions far away from the oceans.
Answer:
(i) The oceans influence the climatic condition of a place. Coastal areas are cooler and wetter than regions away from the ocean.

(ii) There is a difference in the maximum and minimum temperature with the difference being less in coastal region (nearness to the sea) while it is more in the region far away from the sea (continentality).

(iii) The temperature in coastal areas remains equable due to the mixing of vapour released through evaporation of water from these water bodies into air. This vapour absorbs and stores the heat released from the land.

Question 4.
Which continents are located along the coast of the Pacific Ocean?
Answer:
Asia, Australia, North America and South America are the continents located along the coast of the Pacific Ocean.

Activity:

Colour the different oceans on an outline map of the world and prepare an index for the map. (See inside front cover, figure B.)

Project:

Group work: Make five groups. Each group should collect some information and pictures of one ocean. With the help of the information collected, each group should make a poster and make presentation.

Class 6 Geography Chapter 6 Importance of Oceans InText Questions and Answers

Think a little!

Question 1.
Where does the water flowing through the rivers go in the end?
Answer:
The water flowing through the rivers goes into the oceans in the end.

Question 2.
Are there volcanic eruptions in the seas?
Answer:
Yes, volcanic eruptions take place in the seas.

Question 3.
What would have happened if man had not discovered sea routes?
Answer:

  • If there were no sea routes, we would lose out on the most economic option of transportation.
  • Large scale transport of goods would become inconvenient.
  • International trade too would suffer.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 6 Importance of Oceans

Use your brain power!

Question 1.
Where did all this water on the earth come from?
Answer:
While some scientists believe that water was created due to the impact of comets there are others who believe that Earth’s waters have existed since the birth of planet earth.

Find out:

Question 1.
Collect information about how a natural pearl is formed.
Answer:

  • Natural pearls form when an irritant- usually a parasite and not the proverbial grain of sand – works its way into an oyster, mussel, or clam.
  • As a defense mechanism, a fluid is used to coat the irritant.
  • Layer upon layer of this coating called ‘nacre’ is deposited until a pearl is formed.

Question 2.
Which oceanic organism develops in it?
Answer:
The oceanic organism oyster develops in it.

Question 3.
In which sea is it found in India?
Answer:
The Arabian Sea.

What will you do?

Question 1.
Different marine animals like the blue whale, turtle, starfish, etc. appear before you in your dream and complain to you. They say, “You humans are not allowing us to live properly. You throw the waste and chemicals that you do not want into our house. The youngsters in our house are falling ill due to this. Some are getting killed. You must think about this situation and remove the pollution from the seas.” Now tell what you will do.
Answer:
“Environmental problems begin with people as the cause and end with people as the victims.” Different ways to remove pollution from sea are:

  • Creating awareness amongst people.
  • Organising a clean-up operation.
  • Insisting that government take steps to prevent marine pollution caused due to waste disposal.
  • Following the principle of recycling waste and proper treatment of sewage before its disposal into water bodies.
  • Generating a sense of responsibility amongst the citizens.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 6 Importance of Oceans

Can you do it?

Question 1.
Sameer and Sania are playing a game of showing the waterways on a map of the world. Their routes are going in opposite directions. One of the following the eastern route while the other is making a route that takes to the west.

From Mumbai port some goods are to be taken to London in UK. On a map of the world, show at least two such routes with a pencil.
Write down the names of the ports of different nations that fall on the route followed by each.

Ports on the route followed by Sameer:
Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 6 Importance of Oceans 1
Answer:

  • JNPT – India
  • Nish tun – Yemen
  • Salal – Oman
  • Port of Berbera – Somalia
  • Port of A1 Qusayr – Egypt
  • Port of Said – Egypt Suez
  • port – Egypt
  • Port of Tenes – Algeria
  • Port of Tunis – Tunisia
  • Port of Bone facia – France
  • Port of Aguilas – Spain
  • Port of Adra – Spain
  • Port of Gibraltar – Gibraltar
  • Port of Sines – Portugal
  • Swange Pier – UK
  • Whitstable harbour – UK
  • Purfleet Thames Terminal – UK
  • Port of London – UK

Ports on the route followed by Sania:

  • Port of Mergui – Myanmar
  • Port of Ramong – Thailand
  • Port of Krueng Raya – Indonesia, etc.

Question 2.
Which of the routes you feel is shorter? That of Sameer’s or Sania’s?
Answer:
Sameer’s route is shorter.

Question 3.
Which oceans does one have to pass through if one follows Sameer’s route or Sania’s route?
Answer:
If one follows Sameer’s route one has to pass through the Indian Ocean and North Atlantic Ocean. If Sania’s route is taken she has to pass through the Pacific and North Atlantic Ocean.

Question 4.
What are Panama and Suez? For what purpose were they constructed?
Answer:

  • Panama and Suez are the canals in the sea built for commercial purpose.
  • It helped in saving time, money and energy and gave a fillip to international trade due to the shorter distance and easy accessibility.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 6 Importance of Oceans

Question 5.
Have they been used in Sameer’s and Sania’s routes?
Answer:
Yes, Suez Canal is used in Sameer’s route while Panama Canal is used in Sania’s route.

Class 6 Geography Chapter 6 Importance of Oceans Additional Important Questions and Answers

Fill the blanks choosing the correct alternatives from the brackets:

Question 1.
The ______ includes all the water bodies like oceans, seas, rivers and their tributaries, lakes, reservoirs and also ground water that exist on the earth.
(lithosphere, atmosphere, hydrosphere)
Answer:
hydrosphere

Question 2.
Total global water 97.7% is contained in ______ (lakes, oceans, seas)
Answer:
oceans

Question 3.
The ocean with an area 166,240,977 sq. km is the _______ ocean. (Indian, Atlantic, Pacific)
Answer:
Pacific

Question 4.
All rivers flowing from mountains or hilly areas finally meet in the ________.(lakes, seas, oceans)
Answer:
oceans

Question 5.
Salinity is expressed in terms of ______.(mils, ml, gms)
Answer:
mils

Question 6.
The average salinity of oceanic water is _______.(80%, 332%, 35%)
Answer:
35%

Question 7.
The salinity of the Dead Sea is _____.(332 %, 35%, 60%)
Answer:
332 %

Question 8.
About ________ of the surface of the earth is occupied by water. (90%, 95%, 70.8%)
Answer:
70.8%

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 6 Importance of Oceans

Question 9.
Salt as a substance is obtained by constructing ______. (sea bed, salt pan, river bunds)
Answer:
salt pan

Question 10.
________ is conducted on a much higher scale as compared to the other modes of transport. (Water transport, Air transport, Road transport)
Answer:
Water transport

Question 11.
Pollution of _________ water is caused due to oil spills. (river, lake, oceanic)
Answer:
oceanic

Question 12.
Winds blowing due to pressure difference in the belts is called ______. (planetary winds, oceanic winds, minerals)
Answer:
planetary winds

Match the pairs correctly:

Question 1.

Oceans The area in sq. km
(1) Pacific (a) 20,327,000
(2) Atlantic (b) 73,426,163
(3) Indian (c) 166,240,977
(4) Southern (d) 13,224,479
(5) the Arctic (e) 86,557,402

Answer:
1 – c
2 – e
3 – b
4 – a
5 – d

Find the odd man out:

Question 1.
Pearls, corals, diamonds, medicinal plants
Answer:
diamonds

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 6 Importance of Oceans

Question 2.
Spain, Norway, Japan, India
Answer:
India

Question 3.
Blue whale, sea turtles, seerfish, dolphins
Answer:
seerfish

Name the following:

Question 1.
Water bodies which are a part of the . hydrosphere.
Answer:
Oceans, seas, rivers and their tributaries, lakes, reservoirs, ground water.
Question 2.
Percentage of global waters contained in oceans.
Answer:
97.7%

Question 3.
Two aquatic animals found in the ocean.
Answer:

  • Microscopic planktons
  • Huge whales

Question 5.
Places where volcanic eruptions occur.
Answer:

  • Land
  • Ocean

Question 6.
Two minerals obtained from the sea.
Answer:

  • Phosphates
  • Sulphates

Question 7.
Two uses of marine animals.
Answer:

  • Production of fertilisers
  • Production of pharmaceuticals

Question 8.
Two countries with coastline which largely depends on the sea for their livelihood.
Answer:

  • Seychelles
  • Mauritius

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 6 Importance of Oceans

Question 9.
The controller of global temperature and source of rains.
Answer:
Oceans.

Question 10.
The beginning and end of the water cycle takes place here.
Answer:
Oceans.

Question 11.
Two minerals obtained from the ocean floor.
Answer:

  • Cobalt
  • Sodium

Question 12.
Precious items obtained from the seas.
Answer:

  • Pearls
  • Corals

Question 13.
Mode of transport used for large scale transportation of goods.
Answer:

  • Ships
  • Trawlers

Question 14.
Two actions by man which has lead to large scale pollution in oceanic waters.
Answer:

  • Oil spills
  • Exploitative fishing

Answer the following in one sentence each:

Question 1.
What happens when aquatic animals die?
Answer:
When aquatic animals die, their remains accumulate in the oceans.

Question 2.
What enters the ocean with the rain water?
Answer:
Sediments from eroded lands, trees and bushes flowing with water, dead remains, etc. enter the ocean with the river water.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 6 Importance of Oceans

Question 3.
What happens when the dead remains in the ocean decompose?
Answer:
When the dead remains in the oceans decompose it releases various minerals and salts in the ocean water.

Question 4.
Where do we find maximum salinity?
Answer:
The Dead Sea is known to have the maximum salinity of 332%.

Question 5.
How is salt obtained?
Answer:
Salt as a substance is obtained by constructing salt pans in the coastal areas.

Question 6.
Which is one of the ancient occupations of human beings and what is the major purpose of his activity?
Answer:
Fishing is one of the ancient occupation and the major purpose of this activity is to obtain food.

Question 7.
How does the earth get rainfall?
Answer:
The oceans have a vast expanse, therefore huge amounts of vapour get created and this process goes on continuously and from this vapour the earth gets rainfall.

Question 8.
How is pollution caused in oceanic water?
Answer:
In order to fulfill his requirements, man undertakes many activities that lead to the production of huge amounts of different types of waste materials which cause pollution.

Question 9.
Write anyone cause of pollution of oceanic waters.
Answer:
Cutting of mangroves forests in coastal areas is one of the main cause of pollution in oceanic waters.

Question 10.
How does oceanic pollution affect the aquatic animals?
Answer:
Due to oceanic pollution many aquatic animals are under the threat of being extinct. For example, the blue whale, some types of sea turtles, dolphins, etc.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 6 Importance of Oceans

Question 11.
Which items does man get from the oceans?
Answer:
Salt, fish, shells and other products, minerals like iron, lead, cobalt, sodium, manganese, chromium, zinc, mineral oil and natural gas are the items man gets from oceans.

Question 12.
Which continents are located along the coast of the Pacific Ocean?
Answer:
Asia, Australia, North America and South America are the continents located along the coast of the Pacific Ocean.

Give geographical reasons for the following statements:

Question 1.
The ocean water is saltier than drinking water.
Answer:

(i) In drinking water, the proportion of salts is quite low. Water from oceans and seas has a greater amount of salt. Hence it tastes salty.

(ii) Volcanic eruptions leads to increase in the level of salts and minerals in ocean water.

(iii) Volcanic eruptions takes place in the oceans. During volcanic eruptions different minerals, ashes, salts and gases are added to the water. This increases the level of salts and minerals in ocean water.

(iv) Due to continuous evaporation of oceanic water, the proportion of salt increase.

Question 2.
The temperature in coastal areas remains equable.
Answer:

(i) In regions close to the oceans, seas or large reservoirs, there is not much of a difference in the temperature throughout the day.

(ii) The main reason for this is the mixing of vapour released through evaporation of water from these water bodies into air.

(iii) This vapour in the air absorbs and stores the heat released from the land.

(iv) Hence, the temperature in coastal regions remain equable.

Question 3.
It is economic to carry out transport by water ways.
Answer:

  • Waterways is a cost-effective, fuel efficient and relatively more environment friendly means of transportation.
  • Large scale transport of goods can be carried out with the help of ships, trawlers, boats, etc. at a low cost.
  • So it is economic to carry out transport by waterway.

Question 4.
There is a difference in the climate of regions close to the oceans and regions far away from the oceans.
Answer:
(i) The oceans influence the climatic condition of a place. Coastal areas are cooler and wetter than regions away from the ocean.

(ii) There is a difference in the maximum and minimum temperature with the difference being less in coastal region (nearness to the sea) while it is more in the region far away from the sea (continentality).

(iii) The temperature in coastal areas remains equable due to the mixing of vapour released through evaporation of water from these water bodies into air. This vapour absorbs and stores the heat released from the land.

Question 5.
Oceans act as the controller of global temperature.
Answer:

(i) Winds move the oceanic water in the form of currents.

(ii) Ocean currents move from the equatorial region to polar regions and from polar regions to the equatorial region.

(iii) This leads to the redistribution of heat on the earth.

(iv) The cold currents moving towards the equatorial region making the temperature of coastal areas in that zone milder whereas the warm currents coming in the colder region cause the temperature in coastal areas to rise. Hence, the oceans act as the controller of global temperature.

Answer the following questions in brief:

Question 1.
What are planetary winds?
Answer:

  • Equatorial regions receives perpendicular sunrays.
  • As a result these areas get more heat whereas the polar regions receive highly slant rays.
  • This differential heating creates imbalance in the temperature of air in different parts leading to formation of belts of high and low pressure on earth.
  • Winds blow1 due to the pressure differences in these belts. These winds are called Planetary Winds.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 6 Importance of Oceans

Question 2.
Write in brief about oceanic transport.
Answer:

  • Oceans have provided us the most economic option of transportation.
  • Large scale transportation of goods is carried out with the help of ships, trawlers, boats, etc.
  • International trade is carried out on a large scale using waterways.
  • Countries like Spain, Norway, Japan have a good coastline due to which goods are transported by ocean routes, making these countries important.

Question 3.
How do ocean currents aid water transport?
Answer:

  • Ocean currents are quite important in water transport.
  • As far as possible water transport is carried out along ocean currents.
  • They accelerate the speed of the ships and also save fuel to a considerable extent.

Question 4.
List the causes that lead to large scale pollution of oceanic water.
Answer:
The causes that lead to large scale pollution of oceanic water are:

  • Oil spills.
  • Releasing the waste produced in the coastal cities into the seas.
  • Materials thrown out from ships.
  • Exploitative fishing.
  • Cutting of mangrove forests in coastal areas.
  • Disasters caused by the water mines.
  • Sewage released by industries and cities.
  • Excavation carried out in the seas.

Do it yourself!

Question 1.
Calculate the difference between the mean maximum and minimum temperature and write in the last column

Place Country Mean Max. Temp. °C Mean Min. Temp. °C Range of Temperature
Beijing China 18.4 08.4 10
Istanbul Turkey 18.0 10.0 08 _______
Madrid Spain 19.0 09.0 10
New York66 United States 16.3 08.3 08 ________
Denver United States 16.2 02.2 14
Kabul Afghanistan 14.7 05.2 09.5 ________
Baghdad Iraq 30.4 14.7 15.7

Question 2.
Highlight the rows for the places having a range of temperatures over 10°C with red colour, other rows in blue colour (Refer the above table)
Question 3.
Find the locations of these places from an atlas. (Students activity)
Question 4.
Which places are closer to the oceans? Tell whether the range of temperature at these
places is l ess or more?
Answer:
Istanbul and New York are closer to the oceans. These places which are closer to the oceans have lesser range of temperature.

Question 5.
What might be the main reason leading to differences in the temperature range in different places?
Answer:
The main reason leading to differences in temperature range in different places is because of the location of the place on the planet earth. Other factors like latitude, altitude, atmosphere, ocean currents, planetary winds etc. too have their impact.

Question 6.
In which thermal zone are all these places located?
Answer:
All these places are located in the temperate thermal zone.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 6 Importance of Oceans

Question 7.
Which places are fai away from the oceans?
Do these places have a greater or smaller temperature range?
Answer:
Istanbul, Denver, Kabul and Baghdad are far away from the ocean as these places have a greater temperature range.

Question 8.
Mention the places having the smallest and greatest temperature ranges.
Answer:
Istanbul and New York have the smallest temperature range while Baghdad has the greatest temperature range.

Question 9.
Draw a graph for the above data. Use a proper colour scheme.
Answer:
Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 6 Importance of Oceans 2

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 5 Temperature

Balbharti Maharashtra State Board Class 6 Geography Solutions Chapter 5 Temperature Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 5 Temperature

Class 6 Geography Chapter 5 Temperature Textbook Questions and Answers

A. Where am I?

Question 1.
The isotherm 0°C runs in my surroundings:
Answer:
Northern Asia/Northem Canada.

Question 2.
The mean annual temperature is 25°C around me:
Answer:
Central Africa.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 5 Temperature

Question 3.
The mean annual temperature around me is 10°C:
Answer:
Northern Europe/Central Asia/USA.

B. Who am I?

Question 1.
I connect places of equal temperature.
Answer:
Isotherm.

Question 2.
I am useful for measuring the correct temperature.
Answer:
Simple thermometer.

Question 3.
I get heated due to the land or water near me.
Answer:
Air.

Question 4.
Land and water gets heated due to me.
Answer:
Sunrays.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 5 Temperature

C. Answer the following:

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 5 Temperature 4

Question 1.
Explain with a diagram, the effect of the spherical shape of the earth on the temperature at different latitudes.
Answer:

  • Due to the spherical shape of the earth and the resultant curvature of the surface, sunrays occupy a larger or a lesser area.
  • Equatorial regions which receive straight rays of the sun occupy less space and heat received is more.
  • Polar regions receive slant rays of the sun occupy larger space but the heat received is less.

Question 2.
What is the relation between the latitudinal extent and temperature of a region?
Answer:

  • 0° and 23° 30′ North and South perpendicular rays. Temperatures are higher throughout the year.
  • 23° 30′ and 66° 30′ North and South receive extreme slant rays. Temperatures are moderate.
  • 66° 30′ and 90° North and South receive extreme slant rays. Temperatures are very low.

Question 3.
What makes the isotherms run zigzag over continental areas?
Answer:
Isotherms run zigzag over continental areas because the temperature is influenced by its physical set up and height above the mean sea level on the continent.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 5 Temperature

Activity:

  • Use the thermometer in your school and note the daily temperature on a display board.
  • For two weeks, take down in your notebook, the information regarding weather given in the daily newspapers. Discuss your notes in the classroom.

Class 6 Geography Chapter 5 Temperature InText Questions and Answers

Can you tell?

Question 1.
Find the range of temperature at Mumbai, Nagpur and Srinagar. Draw bar graphs for the same.
Answer:
Annual Range of temperature in °C

Region Min. temperature Max. temperature
Mumbai 20.5 32
Nagpur 22 44
Srinagar 2.5 24

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 5 Temperature 1

Answer the following questions with the help of figure:
Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 5 Temperature 2
Question 1.
What is the tube of the thermometer fixed on ?
Answer:
The tube of the thermometer is fixed on a mount.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 5 Temperature

Question 2.
What substance is used in the thermometer tube?
Answer:
Mercury or alcohol is used in the thermometer tube.

Question 3.
What do the figures on the scale indicate?
Answer:
The figures on the scale indicate temperature scale.

Question 4.
In which different units is the temperature measured?
Answer:
The temperature shows Celsius and Fahrenheit.

Question 5.
What season does the temperature in the figure indicate?
Answer:
The figure indicates summer season.

How will the rays fall between:

Question 1.
0° and 23° 30′ North and South?
Answer:
Perpendicular rays.

Question 2.
23° 30′ and 66° 30′ North and South?
Answer:
Slant rays.

Question 3.
66° 30′ and 90° North and South?
Answer:
Extreme slant rays.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 5 Temperature

What will you do?

You stay at ‘Man’ in Satara district. Your Grandma stays at Vengurla in Sindhudurg district. During Diwali, you often visit Vengurla. You like the sea coast there. The warm air of that region attracts you because you are freed from the dry air and scratching cold of your place. This time Grandma is suffering from asthma. Doctors have advised her to stay at a place which has a drier climate. What should you do?
Answer:

  • Humid air is heavier than dry air, thus a person suffering from asthma finds it difficult to breathe in humid air.
  • So, I will take my grandma to my place at Man’ in Satara district, as the air is dry in this region.

Think a little!

Question 1.
Will it be alright if water or oil is used in the thermometer?
Answer:
Water or oil cannot be used in a thermometer because they have a very high freezing part due to the lower temperature upto 30°C cannot be shown.

Question 2.
Where is the temperature of your district headquarters recorded?
Answer:
The temperature of the district headquarters is recorded in the district meteorological department.

Use your brain power!

Question 1.
Which season would be the best for visiting the following places and why? Goa, Chikhaldara, Chennai, Darjeeling, Ellora, Agra.
Answer:
Goa, Chennai, Ellora and Agra in the winter season. Chikhaldara and Darjeeling in the summer season.

Question 2.
Tell if the following statement is right or wrong. Give reasons.
In order to understand the climate of a region, the latitudinal extent is more useful than the longitudinal extent.
Answer:
The above statement is right.
In order to understand the climate of a region, the latitudinal extent is more useful because the earth is divided into three temperature zones depending on the amount of heat received from the equator to the North and South Poles.

Observe the map. Name the coastal areas that will experience changes in temperature. Give the reason for this.
Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 5 Temperature 3
Answer:
(i) West coast of North America : The California current moving from the Northern frigid zone to the torrid zone will reduce the temperature at this coast.

(ii) East coast of North America : The Gulf stream current flowing towards the northern frigid zone will increase the temperature at this coast.

(iii) West coast of Europe : The North Atlantic current flowing towards the Northern frigid zone will increase the temperature at this coast

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 5 Temperature

Class 6 Geography Chapter 5 Temperature Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks wish the right alternative given in the bracket:

Question 1.
The main factor which influences the distribution of temperature is ______. (ocean current, longitude, latitude)
Answer:
latitude

Question 2.
______gas can hold heat within itself in the atmosphere. (Carbon dioxide, Oxygen, Hydrogen)
Answer:
Carbon dioxide

Question 3.
Isotherms are fairly parallel to the latitudinal line in the _____ hemisphere. (Northern, Western, Southern)
Answer:
Southern

Question 4.
Nagpur receives _______ climate. (extreme, equable, moderate)
Answer:
extreme

Question 5.
When an ocean current flows from the frigid to the torrid zone, it _____ the temperature of the coast in the torrid zone. (increase, reduces, equal)
Answer:
reduces

Question 6.
Isotherms are lines that connect places with the ______ temperature after avoiding the effect of the height, (different, same, moderate)
Answer:
same

Question 7.
Substance used in a thermometer tube is _____ (water, mercury, oil)
Answer:
mercury

Question 8.
The freezing point of mercury is _______°C. (-39, -49, -59)
Answer:
-39

Question 9.
The freezing point of alcohol is _____ °C. (-110, -120, -130)
Answer:
-130

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 5 Temperature

Question 10.
Air temperature is measured in _______ (Celsius, Fahrenheit, Grams)
Answer:
Celsius

Match the pairs correctly:

Question 1.

Factor Isoline
(1) Height (a) Isotherm
(2) Temperature (b) Isohyet
(3) Pressure (c) Contour
(4) Rainfall (d) Isobar
(5) Planktons (e) Food for fishes
(f) Ocean current

Answer:
1 – c
2 – a
3 – d
4 – b
5 – e

Give one word for the following sentences:

Question 1.
The sunrays which occupy less area.
Answer:
Perpendicular.

Question 2.
The sunrays which occupy larger area.
Answer:
Slant.

Question 3.
The climate in coastal areas.
Answer:
Equable.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 5 Temperature

Question 4.
The climate in continental areas.
Answer:
Extreme.

Question 5.
Food for fishes.
Answer:
Plankton.

Question 6.
Main factor responsible for influenceing the distribution of temperature.
Answer:
Latitude.

Question 7.
Measuring daily temperature.
Answer:
Thermometer.

Name the following:

Question 1.
Temperature zones on the earth:
Answer:
Torrid zone, temperate zone and frigid zone.

Question 2.
Lines drawn on a map by joining all the points having the same value:
Answer:
Isolines.

Question 3.
Two cold currents:
Answer:
Canaries and Peruvian current.

Question 4.
Two warm currents.:
Answer:
Equatorial and Brazil current.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 5 Temperature

Answer the following questions in one sentence each:

Question 1.
What is diurnal range of temperature?
Answer:
The difference in maximum and minimum temperature of a day is called diurnal range of temperature.

Question 2.
What factors leads to horizontal currents in the ocean?
Answer:
Horizontal currents develop in the ocean due

difference in temperature
density of water and
winds.

Question 3.
What is the advantage of the convergence of warm and cold current?
Answer:
The convergence of warm and cold current favours the growth of plankton.

Question 4.
What are isolines?
Answer:
Lines drawn on a map by joining all the points having the same value are called isolines.

Question 5.
Where is the distance between the isotherms parallel?
Answer:
The distance between the isotherms are parallel from South Pole to the Tropic of Capricorn.

Question 6.
Which factors lead to diversity in the climate of different regions?
Answer:
The factors which lead to diversity in the climate of different regions are nearness to the sea, continentality, height above the mean sea level and physical level.

Question 7.
What is an annual range of temperature?
Answer:
The difference in the mean temperatures of summer and winter is called an annual range of temperature.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 5 Temperature

Give geographical reasons for the following statements:

Question 1.
There is unequal distribution of heat received from the Sun.
Answer:
The unequal distribution of heat received from the Sun is because:

  • The earth is spherical in shape.
  • The rays which fall on the equator are straight, occupy less area and give more heat.
  • The rays which fall on the curvature i.e., on the polar regions are slant rays which occupy large area and give less heat.

Question 2.
The temperature near the sea level is higher and it decreases in the mountainous region.
Answer:

  • Firstly, the sea water gets heated by the rays of the sun.
  • The absorbed heat is later radiated into the atmosphere.
  • So, the layer of air close to the surface gets heated.
  • This heat gets transferred vertically to the adjacent upper layers of air.
  • Therefore, the temperature near the sea level is higher and it decreases at the mountainous region.

Question 3.
In the coastal areas, as compared to continental areas, the temperature of air is lower during the day but warmer at night.
Answer:

  • There is difference in the heating and cooling of land and water.
  • The air over the land gets heated faster and also cools rapidly.
  • The air over the water gets heated slowly and also loses the heat in a slower manner.
  • The temperature of air is lower during the day but warmer at night, in the coastal areas when compared to continental areas.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 5 Temperature

Question 4.
Greenhouse gases lead to increasing temperature of the earth.
Answer:

  • Some gases in the atmosphere like carbon dioxide and water vapour can hold the heat within themselves for a long period of time.
  • Due to the gases, the temperature of air in the atmosphere increases.
  • Thus, greenhouse gases lead to increasing temperature of the earth.

Question 5.
Regions, where warm and cold currents converge, are favourable for the growth of fisheries.
Answer:

  • Regions, where warm and cold currents converge, are favourable for the growth of planktons.
  • Planktons are the food for fishes.
  • Fishes travel here in large numbers.
  • They breed in warm waters and increase the number of fishes.
  • Therefore, regions where warm and cold currents converge favour the growth of fisheries.

Answer the following questions in short:

Question 1.
Explain the movement of ocean currents from equator to the polar region.
Answer:
Due to temperature differences, both upward and horizontal currents develop in the ocean. Besides temperature differences, factors like winds and differences in the density of water also give rise to horizontal currents. These ocean currents flow from the equator to the polar region and from the polar region to the equator.

Question 2.
Explain the effect of the ocean current flows from the frigid to the torrid zone.
Answer:
When an ocean current flows from the frigid to the torrid zone, it reduces the temperature of the coasts in the torrid zone. When a current flows from the torrid to the frigid zone, it increases the temperature of the coasts in the frigid zone.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 5 Temperature

I can do this!

Question 1.
Identify the temperature zones.
Answer:
There are three temperature zones namely torrid, temperate and frigid zones.

Question 2.
Tell the factors influencing temperature.
Answer:
Factors influencing temperature are latitude, winds, nearness to the sea, continentality, vegetation cover, cloud cover, physical set up, height above sea level and industrialisation.

Question 3.
Describe the global distribution of temperature with its characteristics.
Answer:
The isotherms in the southern hemisphere are fairly parallel to the latitudinal lines. From South Pole to the Tropic of Capricorn the distance between these lines is almost equal. As the proportion of land in the southern hemisphere is limited, temperatures in these parts are largely influenced by latitude.

In the northern hemisphere, the distance between these lines varies. In this hemisphere, the proportion of land is comparatively greater. This affects the distribution of temperature. These effects are seen in the form of variations in the distance between the isotherms and curved nature of these lines.

Question 4.
Describe the structure of a thermometer.
Answer:
A vacuum glass tube is filled with mercury or alcohol is mounted on a wooden board. There are two temperature scales showing Celsius and Fahrenheit.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 10 Human Occupations

Balbharti Maharashtra State Board Class 6 Geography Solutions Chapter 10 Human Occupations Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 10 Human Occupations

Class 6 Geography Chapter 10 Human Occupations Textbook Questions and Answers

A. Select the correct option:

Question 1.
Serving as a ______ is a tertiary type of occupation.(bus conductor, veterinary doctor, brick kiln worker)
Answer:
bus conductor

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 10 Human Occupations

Question 2.
In the tropical areas, we mainly see ________ occupations. (primary; secondary, tertiary)
Answer:
primary

Question 3.
Amol’s Granny sells papads and pickles. This is a _______ occupation. (primary, secondary, tertiary)
Answer:
secondary

B. Give reasons:

Question 1.
The type of occupation determines a person’s
income.
Answer:
(i) Occupation is a job, a person’s role in society wherein a regular activity is carried out for income.

(ii) Certain occupations bring greater economic benefits to the society and the nation at large while certain occupations bring relatively less economic benefits.

(iii) Similarly some occupations require higher level of knowledge and skill while some can be carried out with little or no skill or expertise. Person’s income is proportionate to the economic benefit his occupation brings with it and the land of his knowledge and skill. So the type of occupation determines a person’s income.

Question 2.
Primary occupations are associated with developing countries while tertiary, with developed countries.
Answer:
(i) Countries which are developing have low income as they are in a state of development and their main source of income comes from production carried out in primary sector.

(ii) Developed countries are rich with high income and so they practice tertiary occupation. They have enough money to invest in business which creates tertiary occupations which requires huge investment.

Question 3.
Quaternary occupations are not commonly seen.
Answer:
Quaternary occupations are occupations which require special knowledge, skills and expertise. This sectorevolves in well-developed countries and requires skilled workforce apart from sufficient money to invest in fields like IT, research and development, quality testing, etc.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 10 Human Occupations

Activity:

  • Visit a secondary occupation in your area.
  • Gather information related to that occupation
  • using the following points and note it down.
  • Name of the occupation
  • Raw material used
  • Source of raw material
  • Finished product
  • Market for finished product
  • Tertiary occupations required in it.

Class 6 Geography Chapter 10 Human Occupations InText Questions and Answers

Look at the figure and answer the following questions:

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 10 Human Occupations 4
Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 10 Human Occupations 5
Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 10 Human Occupations 6
Question 1.
What are the cows and buffaloes in picture A doing?
Answer:
The animals, cows and buffaloes are grazing in the pasture, i.e. land covered with grass and other low plants.

Question 2.
What is being obtained in picture B?
Answer:
Milk is being obtained in picture B.

Question 3.
What is happening at the Milk Collection Centre in picture C?
Answer:
Milk is being filled for storage and sold at the milk collection centre.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 10 Human Occupations

Question 4.
In picture D, what is being transported? Where could the tanker be going?
Answer:
Milk is being transported to the milk processing centre. The tanker is on the truck

Question 5.
Which products are seen in picture E? From what have these products been made?
Answer:
Curd, ghee, butter, cheese and shrikhand are the products seen in picture E and these products have been made from milk.

Question 6.
What else is happening in picture E?
Answer:
In picture E, person is testing the quality of the prepared milk products.

Question 7.
Out of the products shown in picture F, which products do you use?
Answer:
I use all the products shown in picture F as milk products are high on nutrients and good for health.

Question 8.
What would be main difference between milk and milk products?
Answer:
Milk is a beverage obtained from nature, directly from different animals. While milk products are obtained by processing milk into different products.

Question 9.
Do these products perish quickly like milk?
Answer:
No, they have a longer life unlike milk.

Look at the figure and answer the following questions:

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 10 Human Occupations 4
Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 10 Human Occupations 5
Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 10 Human Occupations 6
Question 1.
Which of these activities is undertaken to obtain a product from nature?
Answer:
Obtaining milk from the cow is the activity undertaken to obtain a product from nature.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 10 Human Occupations

Question 2.
How long does this product last?
Answer:
If refrigerated it will last for about five days to one week.

Question 3.
In which picture is the product obtained from nature being collected?
Answer:
In picture C, the product obtained from nature is being collected.

Question 4.
Which service did the milk producer get through this activity?
Answer:
Transport and unloading of milk, a tertiary service is the service which the milk producer received.

Question 5.
Where is milk being taken? What happens to the milk thereafter?
Answer:
The milk is being taken to the milk processing centre for processing milk to make milk products.

Question 6.
What milk products are seen in the picture?
Answer:
Ghee, butter, cheese, shrikhand are the products seen in the picture.

Question 7.
Who inspects these products?
Answer:
A food inspector, a person with special skill and expertise inspects these products.

Question 8.
What does the shopkeeper do with these products?
Answer:
The shopkeeper sells these products to the consumer.

Question 9.
Which of these products are perishable and which are non- perishable?
Answer:
All are the products, even after proper storage will deteriorate and perish over a period of time.

Question 10
Will the price and weight of these products be same as that of the milk?
Answer:
The price and weight of these products will be higher after processing. These products will be more durable and its quality too will be enhanced and so their price will be also higher.

Use your brainpower!

Question 1.
Milk is available at ₹ 40 per litre while dahi at ₹ 60 per kg and paneer at ₹ 200 per kg. If both are obtained from milk, why is there so much difference in their prices?
Answer:
Milk is being processed, obtained from nature and made it into different products. These products are more durable. Their quality its enhanced and therefore their price is higher.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 10 Human Occupations

Answer the following questions based on the pie charts:

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 10 Human Occupations 3
Question 1.
Which country has more manpower engaged in primary occupation?
Answer:
Bangladesh.

Question 2.
Which country has more manpower engaged in secondary occupation?
Answer:
Turkey.

Question 3.
Which country has more manpower engaged in tertiary occupations?
Answer:
United Arab Emirates.

Question 4.
Which country has almost equal manpower engaged in all the occupations?
Answer:
Turkey.

Think a little!

Who am I?

Question 1.
Who examines us when we fall ill?
Answer:
Doctor

Question 2.
Who checks our examination papers?
Answer:
Teacher

Question 3.
Who prepares the designs of buildings?
Answer:
Architect
Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 10 Human Occupations

Question 4.
Who produces machines and looks after their maintenance and repairs?
Answer:
Engineer

Observe figure and answer the questions related to sugar production:

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 10 Human Occupations 1
Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 10 Human Occupations 2
Question 1.
Classify the occupations from primary to quaternary
Answer:

Primary Secondary Tertiary Quaternary
Harvesting of sugarcane Sugarcane being collected at factory Transport of sugarcane Quality check
Processing of sugarcane juice Sacks of sugar being canned Inspection and
maintenance of
machinery in the factory
Sugar production Sale of goods

Question 2.
Which raw material is used in the secondary occupation?
Answer:
Sugarcane is the raw material used in the secondary occupation.

Question 3.
Which is the finished product obtained in the secondary occupation?
Answer:
Sugar is the finished product obtained in the secondary occupation.

Question 4.
What are the services in tertiary occupations?
Answer:
Transport of sugarcane, sacks of sugar being carried and sales of goods are the services in tertiary occupations.

Question 5.
Which picture is related to a quaternary occupation? Can you name the occupation?
Answer:
Picture G is related to a quaternary occupation. The occupation is quality testing.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 10 Human Occupations

Think and discuss:

What effect does nature have on our occupations? Think a little. Give a thought to the following issues. Discuss them in the class. Write two paragraphs about it.

  • There have been no rain at all (drought).
  • A storm strikes
  • There was an earthquake.
  • Untimely rains
  • Good rains
  • Excessive rains and floods
  • All of a sudden, a volcano erupts
  • A tsunami hits.

Answer:
Primary occupations like agriculture can be totally disrupted if there are no rains or excessive rains while good rains will usher with good agricultural output. When we receive good agricultural yield it will have a positive input on all secondary occupations which rely on agriculture. It will bring about all-round growth in both agricultural and industrial sector.

Natural calamities like storms, earthquake, volcanoes and tsunami can have adverse impact on various occupations. It can bring all the primary, secondary, tertiary and quaternary occupations to a standstill. Occupations related to production, storage, distribution, etc. will be greatly affected as rescue and rehabilitation of the people and reconstruction of the damaged caused, becomes a priority.

Do it yourself!

Question 1.
Which occupations are found in your area?
Answer:
I live in Maharashtra and occupations like textile manufacture, manufacture of sugar, pharmaceutical, petrochemicals, electronics, automobiles, engineering services, food processing, etc. are practised here.

Question 2.
Which occupation is practised on a large scale?
Answer:
Sugar manufacturing is an occupation which is practised on a large scale.

Question 3.
Find the reason behind it.
Answer:
Advantageous location of Maharashtra, progressive government policies, availability of raw material, i.e. sugarcane, good infrastructure and above all the ownership given to farmers in sugar factories are the reasons why this occupation is practised on a large scale.

Question 4.
Both human and natural factors affect occupations. Can you find those factors?
Answer:
Development of industries, availability of technical know-how and skilled manpower, existing labour laws and government policies pertaining to occupations development of infrastructure are the human factors that affect occupations.
Climate, terrain of a region, fertility of soil, susceptibility to natural calamities, availability of raw materials, etc. are the natural factors which affect occupations.

Question 5.
Obtain information about the damage caused to the environment through different occupations.
Answer:
Pollution of the environment in all its form – air, water, soil and land, deforestation, soil erosion, depletion of the ozone layer, etc. are some of the damages caused due to different occupations practised.

While practising occupations we should be careful not be cause of hazardous air emissions, land contamination leading to soil pollution, marine and coastal pollution caused due to untreated waste water, etc. Sustainable development, let us remember should be the need of the hour.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 10 Human Occupations

Visit a secondary occupation in your area gather information related to that occupation using the following points and note it down:
Answer:

Name of the occupation Pharmaceutical manufacturing.
Raw material used Animal extracts, herbal extracts, additives like glaze, talc, etc. and chemical substances.
Sources of raw material From different parts of India, some raw materials are imported from other countries.
Finished products Medicine and other pharma products.
Market of finished products National and international markets including US, UK, Australia, Russia, Germany, etc.
Tertiary occupations Transport of goods, loading and unloading of goods and sale of goods.

Class 6 Geography Chapter 10 Human Occupations Additional Important Questions and Answers

Complete the following statements by choosing the correct options:

Question 1.
Occupations which are dependent on nature are called _______ occupations. (secondary, primary, tertiary)
Answer:
primary

Question 2.
Processed products are ________.(non-perishable, more durable, less durable)
Answer:
more durable

Question 3.
Occupations dependent on primary occupations are called ______ occupations. (primary, secondary, quaternary)
Answer:
secondary

Question 4.
The occupations which provide complimentary services to the other two occupations are called _________ occupations. (tertiary, secondary, primary)
Answer:
tertiary

Question 5.
Countries which have more manpower engaged in _______ activities are considered to be developed countries. (primary , secondary, tertiary)
Answer:
tertiary

Question 6.
Countries which have more manpower engaged in primary activities are considered to be _____ countries. (developed, developing, under developed)
Answer:
developing

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 10 Human Occupations

Question 7.
transactions decide the country’s ______.(production, occupation, manpower)
Answer:
primary

Arrange the following in proper order:

  • Selling milk products in the market.
  • Obtaining milk and selling milk.
  • Processing milk at milk processing centres.
  • Rearing of domestic animals.
  • Making ghee, butter, cheese, shrikhand, paneer, milk powder, etc.

Answer:

  • Rearing of domestic animals.
  • Obtaining milk and selling milk.
  • Processing milk at milk processing centre.
  • Making ghee, butter, cheese, shrikhand, paneer, milk powder, etc.
  • Selling milk products in the market.

Match the pairs correctly:

Question 1.

Column A Column B
(1) Animal husbandry and fishing (a) secondary occupation
(2) Processing of milk (b) tertiary occupation
(3) Transport of goods (c) quaternary occupation
(4) Quality testing of product (d) primary occupation
(5) Transaction of the country (e) economic transactions
(f) production

Answer:
1 – d
2 – a
3 – b
4 – c
5 – f

Name the following:

Question 1.
Any two products obtained after processing milk at milk processing centre:
Answer:

  1. Butter
  2. Cheese

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 10 Human Occupations

Question 2.
Any two animals domesticated by man:
Answer:

  1. Cow
  2. Buffalo

Question 3.
Occupation which is directly dependent on nature:
Answer:
Primary occupations.

Question 4.
Occupations dependent on primary occupations:
Answer:
Secondary occupations.

Question 5.
Occupations which provide complementary services to primary and secondary occupations:
Answer:
Tertiary occupations.

Question 6.
Occupations like sale of goods
Answer:
Tertiary occupations or service occupations

Question 7.
Occupations which requires special expertise:
Answer:
Quaternary occupations.

Question 8.
Countries which have more manpower engaged in tertiary activities:
Answer:
Developed countries.

Question 9.
Countries which have more manpower engaged in primary activities:
Answer:
Developing countries.

Complete the table:

Occupations Definition Examples
Primary
Secondary
Tertiary
Quaternary

Answer:

Occupations Definition Examples
Primary Occupation which directly depend on nature are called primary occupations. Farming, animal husbandry, mining, foresting, fishing.
Secondary Occupations dependent on primary occupations are called secondary occupations. Food processing, manufacturing, construction.
Tertiary Occupations which provide complementary services to primary and secondary occupations are called tertiary occupations. Transport of goods, commercial services, loading and unloading goods, sale of goods.
Quaternary The occupations which requires special expertise and special skills are called quaternary occupations. Quality testing of food products, inspection and maintenance., IT.

Answer the following questions in one sentence each:

Question 1.
Why does man undertake various activities?
Answer:
Man undertakes various activities to satisfy his need.

Question 2.
How are activities undertaken by man classified?
Answer:
Activities undertaken by man are classified on the basis of their nature and the products they yield.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 10 Human Occupations

Question 3.
Where are raw materials supplied to the industries often obtained from?
Answer:
Raw materials supplied to the industries are often obtained from nature.

Question 4.
Which occupations require special skills and expertise?
Answer:
Quaternary occupations requires special skills and expertise.

Answer the following questions in short:

Question 1.
Why are the prices of processed milk products higher?
Answer:

  • Milk obtained from nature is processed and made into different products which involves high cost.
  • These products are more durable.
  • Their quality too is enhanced.
  • Therefore their price is also higher.

Question 2.
Explain the term “Service occupation”.
Answer:

  • The occupations which provide complementary services to the other two occupations, i.e., primary and secondary occupations are tertiary occupations.
  • These occupations are complementary i.e., supportive to all other occupations.
  • These occupations are called as service occupation e.g., transport of goods, loading and unloading of goods and sale of goods, etc.

Question 3.
A person testing the quality of a product is practising a quaternary occupation. Elaborate.
Answer:

  • To test the quality of a product, a person must have some special skills.
  • This service is not an ordinary one but the one which requires special expertise.
  • Such services which requires special skills and expertise are called quaternary occupations.

Question 4.
How can we decide the extent of the country’s development?
Answer:

  • Different occupations are practised in different countries of the world.
  • Through these occupations, economic transactions occur within a country and between various countries.
  • These transactions decide the country’s production of various goods and their national income.
  • This, in turn, is used to decide the extent of a country’s development.

Question 5.
What decides the country’s annual income?
Answer:
Different occupations are practised in different countries of the world through which economic transactions occur within country and various countries which decide the country’s production of various goods and their annual income.

Maharashtra Board Class 6 Geography Solutions Chapter 10 Human Occupations

I can do this!

Question 1.
Answer:

Name different occupations
  • Primary occupation
  • Secondary occupation
  • Tertiary occupation
  • Quaternary occupation
Differences
  • Primary occupations are those occupations which are dependent on nature, e.g. Agriculture.
  • Occupations dependent on primary occupations are called secondary occupations, e.g. Food processing.
  • Those occupations which provide complementary services to primary and secondary occupation are called tertiary occupations, e.g. Sale of goods.
  • While occupation which requires special skills and expertise are called quaternary occupation, e.g. Quality assurance.

Question 2.
Classify the occupations from primary to quaternary.
Answer:

Primary occupations Secondary occupations Tertiary occupations Quaternary occupations
Farming, mining, forestry, animal husbandry, fishing Manufacturing, construction, food processing Commercial services, transport of goods, loading and unloading of goods, sale of goods Research and development, IT, quality assurance, inspection and maintenance

 

Maharashtra State Board Class 6 English Balbharati Solutions

English Balbharati Std 6 Digest Answers Solutions Maharashtra State Board

Maharashtra State Board 6th Std English Balbharati Textbook Solutions Answers Digest

English Balbharati Std 6 Answers Voyage 1

English Digest Std 6 Maharashtra Board Voyage 2

Balbharti English Textbook Std 6 Solutions Voyage 3

Std 6th English Workbook Answers Maharashtra Board Voyage 4

Maharashtra State Board Class 6 Textbook Solutions

Maharashtra State Board Class 6 Science Solutions

Balbharati Solutions for Class 6 Science Solutions Digest Answers Maharashtra State Board

Balbharati Maharashtra State Board 6th Std Science Textbook Solutions Answers Digest

Maharashtra State Board Class 6 Textbook Solutions

Maharashtra State Board Class 6 Maths Solutions

Balbharati Solutions for Class 6 Maths | Maths Digest Std 6 Maharashtra State Board

Expert Teachers has created Maharashtra State Board Class 6 Maths Solutions Digest Pdf Download. You can also Download Maths Solution Class 6 Maharashtra Board to help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Students can also check out the Maharashtra State Board Class 6 Hindi Solutions & Maharashtra State Board Class 6 English Solutions & Maharashtra State Board Class 6 Science Solutions here that will help you prepare for the exams.

Maths Solution Class 6 Maharashtra Board | 6th Standard Maths Digest

Std 6 Maths Digest | 6th Std Maths Digest Pdf Download

Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 1 Basic Concepts in Geometry

Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 2 Angles

Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 3 Integers

Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 4 Operations on Fractions

Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 5 Decimal Fractions

Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 6 Bar Graphs

Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 7 Symmetry

Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 8 Divisibility

Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 9 HCF-LCM

Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 10 Equations

Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 11 Ratio-Proportion

Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 12 Percentage

Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 13 Profit-Loss

Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 14 Banks and Simple Interest

Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 15 Triangles and their Properties

Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 16 Quadrilaterals

Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 17 Geometrical Constructions

Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 18 Three Dimensional Shapes

Maharashtra State Board Class 6 Textbook Solutions

Maharashtra State Board Class 6 History Solutions

Balbharati Solutions for Class 6 History Digest Answers Maharashtra State Board

Balbharati Maharashtra State Board 6th Std History Textbook Solutions Answers Digest

Maharashtra State Board Class 6 Textbook Solutions

Maharashtra State Board Class 6 Marathi Sulabhbharati Solutions

Marathi Sulabhbharti Class 6 Solutions Digest Answers Maharashtra State Board

Sulabhbharati 6th Class Marathi Textbook Solutions Answers Digest

Maharashtra State Board 6th Std Marathi Sulabhbharati Textbook Solutions

Marathi Sulabhbharati Class 6 Solutions

Maharashtra State Board Class 6 Textbook Solutions