Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 1 How Seasons Occur Part 1

Balbharti Maharashtra State Board Class 7 Geography Solutions Part 1 Chapter 1 How Seasons Occur Part 1 Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 7 Geography Solutions Chapter 1 How Seasons Occur Part 1

Class 7 Geography Chapter 1 How Seasons Occur Part 1 InText Questions and Answers

1. Answer the following questions in one sentence:

Question 1.
How do day and nigbt occur on the earth?
Answer:
Day and night occur on the earth because of the earths rotation.

Question 2.
What term is used to describe the earth’s revolution around the sun?
Answer:
The term orbital motion is used to describe the earth’s revolution around the sun.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 1 How Seasons Occur Part 1

Question 3.
How long does the earth take to do so?
Answer:
The earth takes 365 days and 6 hours to complete one revolution.

Question 4.
In which hemispheres is our country located?
Answer:
Our country lies in the northeastern hemisphere.

Question 5.
Why don’t the sun’s rays fall perpendicularly at all places on the earth?
Answer:
The sun’s rays do not fall perpendicularly at all the places on the earth because the earth is not flat but spherical in shape.

2. Can you tell?

Records of the entries of sunrise and sunset for the month of June are given below. Answer the questions, that follow.

DateSunriseSunset Day NightSource of Information
19th June06.0119:1813 Hrs. 16 Min.10 Hrs. 44 Min.Time and date
20th June06.0219:1813 Hrs. 16 Min.10 Hrs. 44 Min.Time and date
21st June06.0219:1813 Hrs. 16 Min.10 Hrs. 44 Min.Time and date
22nd June06.0219:1813 Hrs. 16 Min.10 Hrs. 44 Min.Time and date
23rd June06.0219:1913 Hrs. 16 Min.10 Hrs. 44 Min.Time and date
24th June06.0219:1913 Hrs. 16 Min.10 Hrs. 44 Min.Time and date
25th June06.0319:1913 Hrs. 16 Min.10 Hrs. 44 Min.Time and date
26th June06.0319:1913 Hrs. 16 Min.10 Hrs. 44 Min.Time and date
27th June06.0319:1913 Hrs. 15 Min.10 Hrs. 45 Min.Time and date
28th June06.0419:1913 Hrs. 15 Min.10 Hrs. 45 Min.Time and date

Question 1.
Refer to the table above and state which are the longest days?
Answer:
The longest days are from 19th June to 26th June.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 1 How Seasons Occur Part 1

Question 2.
What difference do you notice in the duration of the nights from 19th June to 28th June?
Answer:
The duration of the nights keeps on increasing day by day.

Question 3.
What is the reason behind it?
Answer:
The sun is now moving southwards.

Question 4.
How did you find out the duration of the night?
Answer:
The duration of the day is subtracted from 24 hours to get the duration of the night.

Question 5.
Which two dates have days and nights of the same duration?
Answer:
March 22 and September 23 have the same duration of days and nights.

Question 6.
With the help of the table, you saw how the duration of the day and the night changes. Do you think such a change occurs everywhere on the earth?
Answer:
Yes, duration of day and night changes everywhere on the earth.

Question 7.
Use the above format to record the duration of daytime from 19th to 28th of every month from September to December.
Answer:
Students should expected to attempt the activity & answer on their own.

3. Think about it:

Question 1.
If the position of the shadow on the wall moves towards the north, in which direction does the location of sunrise or sunset appear to shift?
Answer:
If the position of the shadow on the wall moves towards the north, the location of sunrise or sunset will shift southwards.

Class 7 Geography Chapter 1 How Seasons Occur Part 1 Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks choosing the correct options from the brackets:

Question 1.
The earth’s _______ has enabled us to measure time in terms of days. (revolution, rotation, orbital motion)
Answer:
rotation

Question 2.
The earth rotates from _________ (north to south, east to west, west to east)
Answer:
west to east

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 1 How Seasons Occur Part 1

Question 3.
The Earth takes _______ hours to rotate around itself. (365,144, 24)
Answer:
24

Question 4.
India lies in the ____ hemisphere. (northeastern, northwestern, southeastern)
Answer:
northeastern

Question 5.
The ________of sunrise and the sunset on the horizon³ for the whole year keep on changing. (position, shadow, rotation)
Answer:
position

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 13 Life of the People in Maharashtra

Balbharti Maharashtra State Board Class 7 History Solutions Chapter 13 Life of the People in Maharashtra Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 7 History Solutions Chapter 13 Life of the People in Maharashtra

Class 7 History Chapter 13 Life of the People in Maharashtra Textbook Questions and Answers

1. Complete the chart.
Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 13 Life of the People in Maharashtra 1
Answer:
Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 13 Life of the People in Maharashtra 2

2. Which undesirable customs are prevalent in today’s society ? Suggest measures for their eradication.
Answer:
The bad traditions prevalent in the society are:

  • No Education for girls.
  • Female infanticide.
  • Dowry.
  • Animal sacrifice
  • Superstitions.
  • Bonded labour.

The ways to get rid of these bad traditions are:

  • Special provisions for girl’s education.
  • Awareness programme for women.
  • Inculcating scientific attitude.
  • Special law to protect the women and girl child.
  • Thinking positive, parental guidance to think in a systematic way, to get science knowledge update to disperse the blind belief will eradicate superstition.

3. Make a detailed notes of the festivals and auspicious days in your area.
Answer:
(a) Diwali, Holi, Mahashivaratri, Eid, Raksha Bandhan, Navaratri, Krishna Janmashtami, Gurpurabh, Parsi new year, Onam are celebrated with great pomp and show in our area.

(b) Sanskasthi Chaturthi, Ekadashi, Akshaya Tritiya etc., are some of the auspicious days celebrated in our area.

4. Use the following points to compare life in the era of Shivaji Maharaj and today’s life.

S. No.PointAt the time of Shivaji MaharajToday
(1)Transactions………………………
(2)Houses…………….Permanent, Well-constructed cement-concrete multi-storeyed house.
(3)Transportation………….Bus, Railway and Aeroplane.
(4)Entertainment………………………….

Answer:

S. No.PointAt the time of Shivaji MaharajToday
(1)TransactionsBarter systemCoins, Paper money, Plastic money, Currency – Rupee, Cashless transaction through banks.
(2)HousesVillage Houses: Made with simple mud and bricks. Cities- Wadas with one or two storeys.Permanent, Well-constructed cement-concrete multi-storeyed house.
(3)TransportationBullock cart, Horseback, BoatBus, Railway and Aeroplane.
(4)EntertainmentTamasha, Ballads on DapMusic, Drama, Dance, Watching Television, Play, movie, Opera etc.

Activity

Gather information about the capable women of our country and read it aloud in your class, e.g. information on P.V. Sindhu, Sakshi Malik.

Class 7 History Chapter 13 Life of the People in Maharashtra Textbook Questions and Answers

Complete the sentence by choosing the appropriate words from the options given below:

Question 1.
The Patils were given some land as Inam for his job as a _____. (Patil, Jagir, Watans)
Answer:
Patil

Question 2.
For any major or minor events or for battles an ______ was checked. (Time, Muhurta, Place)
Answer:
Muhurta

Question 3.
The _______ festival was celebrated on a large scale during the Peshwa Era. (Ganesh, Diwali, Makar Sankranti)
Answer:
Ganesh

Question 4.
______ script was used for day to day affairs. (Marathi, Sanskrit, Modi)
Answer:
Modi

Question 5.
______ was very popular sport. (Wrestling, Mallakhamb, Martial arts)
Answer:
Martial arts

Question 6.
The Jain Mandir at Jamod in Vidarbha had paintings of Jin Charitra, ______ stories (mythological, various festivals, animals)
Answer:
Mythological

Question 7.
________ was popular as an entertainment programme during the Peshwa Era. (Stage show, Tamasha, Lavani)
Answer:
Tamasha

Question 8.
_______ was a well-known painter. (Mallamma Desai, Gopikabai, Gangaram Tambat)
Answer:
Gangaram Tambat

Question 9.
The letters were carried by _______and messengers. (Birds, Camel riders, Post)
Answer:
Camel riders

Question 10.
People used to believe in ______ a lot. (astrology, scientific vision, dreams)
Answer:
astrology

Match the following:

Question 1.

Column ‘A’Column ‘B’
(1) Festival(a) Mankoji
(2) Sport(b) Bail-Pola
(3) Sculpture(c) Mallakhamb
(4) Ghat(d) Ghrishneshwar Temple
(5) Painter(e) Toke

Answer:
1 – b
2 – c
3 – d
4 – e
5 – a

Question 2.

Column ‘A’Column ‘B’
(1) The Patils(a) To manage the revenue
(2) The Kulkarni(b) To protect the village
(3) Black Soil,(c) Work in an office
(4) White-collared(d) Farmers

Answer:
1 – b
2 – a
3 – d
4 – c

Answer in one or two sentences:

Question 1.
What was the chief source of production at the village level during the Peshwa era?
Answer:
Agriculture and agriculture based businesses were die chief source of production at the village level.

Question 2.
When was Ganesh festival celebrated?
Answer:
Ganesh festival was celebrated every year Bhadrapad Chaturthi to Anant Chaturdashi.

Question 3.
Which festivals were celebrated during Diwali?
Answer:
During Diwali the Balipratipada and Bhau- beej days were celebrated on large scale.

Question 4.
What were organised during the Jatras days?
Answer:
Wrestling Match were Organised during the Jatras days.

Question 5.
Which Subjects were taught in Pathshalas and Madarasas?
Answer:
Writing, reading, accounting were taught in Pathshalas and Madarasas.

Question 6.
Which games were played during the Peshwa Era?
Answer:
Martial arts were very popular, Mallakhamb Dand, Wrestling, Lathi, Dandpatta, Bothati these games were played.

Question 7.
What was the religious policy of Chhatrapati Shivaji Maharaj?
Answer:
(i) Chhatrapati Shivaji Maharaj had a liberal religious policy.
(ii) He believed that everyone should follow his or her own religion but nobody should force his or her religion upon others.

Question 8.
What did the daily meal of the people consist of?
Answer:
The daily meal consisted of Bhakari, onion, chutney and gravy.

Question 9.
What did men and women use to wear during that period?
Answer:
(a) Men used to wear dhoti, kurta, angarakha, turban.
(b) Women use to wear sarees (nine-yard) and blouses.

Question 10.
What were used in Wada decoration?
Answer:
Artwork, decorative painting, firewood, sculptures, mirrors were used in wada decoration.

Name the following:

Question 1.
The land was given as inam to Patils do the job.
Answer:
Patilaki

Question 2.
Festival celebrated on large scale.
Answer:
The Ganesh festival.

Question 3.
Crops grown.
Answer:
Jowar, bajra, wheat, nachni, corn, rice etc.

Question 4.
Education was given in.
Answer:
Pathshalas and Madarasas.

Question 5.
Modes of transport.
Answer:
Ghat roads, the bridges on the river, boats.

Question 6.
Means of communication.
Answer:
Camel riders and Messengers.

Question 7.
Popular outdoor games.
Answer:
Hututu, Kho-kho and Atyapatya.

Question 8.
Learned women in the Peshwa Era.
Answer:
(a) Veermata Jijabai
(b) Maharani Yesubai
(c) Maharani Tarabai
(d) Umabai Dabhade.

Question 9.
Famous architect during that period.
Answer:
Hiroji Indulkar.

Answer in brief:

Question 1.
Discuss everyday living of the people in that Era.
Answer:
Most of the people were staying in the village. The villages were self sufficient.

(a) Crops grown: The farmers grown the crops like jowar, bajra, wheat, nachani, com, rice etc.

(b) Food: The farmers’ daily meal consisted of bhakari, onion, chutney and gravy. Rich people’s meal consisted of rice, dal-varan, chapatis, vegetables, salads and milk products.

(c) The transaction in rural area were based on barter system.

(d) Houses: The houses were simple and were made of soil and bricks.

(e) Clothing :
(i) Men wear – Dhoti, Kurta, Angarakha, Turban.
(ii) Women wear – Saree (nine yard) and blouse.

Question 2.
The life of women’s during Peshwa Period.
Answer:
(a) Their world were confined to the house of first their father and then their husband.

(b) Their education was neglected.

(c) Only a few exceptional women had achieved any progress in literacy, administration and battle skills.

(d) They include Veermata Jijabai, Maharani Yesubai, Maharani Tarabai, Umabai Dabhade, Gopikabai, Punyashlok Ahilyabai.

(e) Customs like child marriage, unequal marriage, widowhood, keshwapan, sati, polygamy had imposed harsh restrictions on the way women lived.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 12 Progression of the Empire

Balbharti Maharashtra State Board Class 7 History Solutions Chapter 12 Progression of the Empire Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 7 History Solutions Chapter 12 Progression of the Empire

Class 7 History Chapter 12 Progression of the Empire Textbook Questions and Answers

1. Answer in one word:

Question 1.
She took the charge of the Indore administration.
Answer:
Ahilyabai Holkar

Question 2.
The most capable and brave man in Nagpurkar Bhosale family.
Answer:
Raghuji

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 12 Progression of the Empire

Question 3.
He reinstated the Emperor on the throne of Delhi.
Answer:
Mahadji Shinde

Question 4.
He managed politics in the South.
Answer:
Nana Phadnavis

2. Arrange chronologically:

  • The battle of Ashti.
  • Maratha dominance over Odisha.
  • The British hoisted the Union Jack in Pune.

Answer:

  • Maratha dominance over Odisha.
  • The battle of Ashti.
  • The British hoisted the Union Jack in Pune.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 12 Progression of the Empire

3. Write briefly:

Question 1.
The work done by Ahilyabai Holkar.
Answer:

  • She created new laws for agricultural tax and tax recovery.
  • She brought barren land under cultivation.
  • Dug wells for farmers.
  • She promoted trade and industry.
  • Built water reservoirs.
  • She constructed mandirs, ghats, matts and dharamshalas.
  • Provided water facilities over India.
  • She brought cultural integration in the country.

Question 2.
The valour shown by Mahadji Shinde.
Answer:
(a) He played a major role in re-establishing the Maratha power in the North after the defeat of the Marathas at Panipat.

(b) He realised that guerilla tactics would not be any more useful so he trained and modernised his army under a French military expert de Boigne.

(c) With this trained army, he defeated the Rohillas, the Jats, the Rajputs and the Bundellas.

(d) Mahadji managed the difficult affairs with strong determination and looked after the Delhi affairs during CE 1784 to CE 1794.
The Mughal Emperor honoured him with the title Vakil-i-Mutlak.

Question 3.
The Maratha rule in Gujarat.
Answer:
(a) General Khanderao Dabhade and his son laid the foundation of Maratha power in Gujarat.

(b) After the death of Khanderao, his wife Umabai took the charge, bravely fought the battle with Mughal Sardar at Ahmadabad and captured a fort.

(c) The Gaikwads made Vadodara their centre of power.

4. Discuss the reasons behind the end of the Maratha rule.
Answer:
The reasons behind the end of Maratha rule were:

(a) After the death of Mahadji Shinde and Nana Phadnavis, the Maratha power started declining.

(b) Raghunathrao’s son, Bajirao II the Peshwa did not have leadership qualities which could create solidarity among the Maratha Sardars.

(c) Maratha power got weakened due to these differences among the Maratha Sardars.

(d) The supremacy of the Marathas declined in the North and the South during the period of Bajirao II.

(e) The British dethroned the Maratha power and became the rulers

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 12 Progression of the Empire

Activity:

Create a pictorial chart to show the families that contributed to the expansion of the Maratha power. Exhibit it in your school.

Class 7 History Chapter 12 Progression of the Empire Additional Important Questions and Answers

Complete the sentence by choosing the appropriate word from the options given below:

Question 1.
The Gaikwads made _______ in Gujarat a seat of their power. (Vadodara, Ahmadabad, Surat)
Answer:
Vadodara

Question 2.
_____ was the founder of the Holkar rule in Indore. (Mahadji, Malharrao, Raghunathrao)
Answer:
Malharrao

Question 3.
_____ managed to take care of the politics in the South. (Nana Phadnavis, Kanhoji, Khanderao)
Answer:
Nana Phadnavis

Question 4.
________ strengthened the naval power of Shivaji. (Patwardhan, Bhosale of Nagpur,Kanhoji Tulaji Angre)
Answer:
Kanhoji Tulaji Angre

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 12 Progression of the Empire

Question 5.
During the reign of _____ there was a complete breakdown of the Maratha power. (Ahilyabai, Bhosale, Bajirao-ll)
Answer:
Bajirao-ll

Question 6.
_____ laid the foundation of Maratha power in Gujarat. (Khanderao Dabhade, Madhavrao, Raghuji)
Answer:
Khanderao

Question 7.
Malharrao Holkar was well versed in ________ (Sword fighting, Martial art, Guerrilla Warfare)
Answer:
Guerrilla warfare

Question 8.
The British managed to get the rights of the _______ of the Bengal region. (Diwani, Chauthai, Sardeshmukhi)
Answer:
Diwani

Question 9.
Delhi was under the influence of Maratha power till ______. (1803 CE, 1807 CE, 1819 CE)
Answer:
1803 CE

Question 10.
British defeated the Marathas in the battle of Ashti in Solapur in _________. (CE 1818, CE 1820, CE 1814)
Answer:
1818 CE

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 12 Progression of the Empire

Match the following:

Question 1.

Column ‘A’Column ‘B’
(1) Khanderao Dabhade’s wife(a)  Raghuji Bhosale
(2) The most capable and brave Maratha Sardar.(b) Umabai
(3) Mahadji’s death(c) Akhilyabai Holkar
(4) She played a role in the judiciary(d) Wanawadi
(e) Wadgaon

Answer:
1 – b
2 – a
3 – d
4 – c

Answer in one word:

Question 1.
Title conferred to Mahadji Shinde.
Answer:
Vakil-i-Mutlak (Chief agent of the Emperor)

Question 2.
An expert in guerilla tactics.
Answer:
Mahadji Shinde

Question 3.
She was the wife of Khanderao, Malharrao’s son.
Answer:
Ahilyabai Holkar

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 12 Progression of the Empire

Question 4.
Managed the supremacy in the South.
Answer:
Nana Phadnavis

Question 5.
Peshwa who didn’t have leadership qualities.
Answer:
Bajirao II

Question 6.
Appointed as Sardar in the North.
Answer:
Ranoji Shinde

Answer in one or two sentences:

Question 1.
Which regions were given as jagirs to Parasoji by Shahu Maharaj?
Answer:
Varhad and Gondawan were given to Parasoji by Shahu Maharaj.

Question 2.
What rights were assigned to Raghuji?
Answer:
Raghuji Bhosale was assigned the Chauthai rights of Bengal, Bihar and Odisha.

Question 3.
Who laid the foundation of the Maratha power in Gujarat?
Answer:
Khanderao Dabhade and his son Trimbakrao laid the foundation of the Maratha power in Gujarat.

Question 4.
Why did Mahadji Shinde train his army?
Answer:
Mahadji Shinde trained his army because the Marathas generally used the guerrilla tactics in 1 the hilly regions of the South. But would not be
suitable in the plains of the North.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 12 Progression of the Empire

Question 5.
What was the contribution of Punyashloka Ahilyabai?
Answer:
(a) Punyashloka Ahilyabai ruled for twenty-eight years and enhanced the Maratha prestige in the North.
(b) She brought peace and order in her kingdom and made her people happy.

Question 6.
What was crystal clear amongst the British and Marathas?
Answer:
It was crystal clear that whoever will rule India will be ultimately decided by the war between the Marathas and the British.

Give reason:

Question 1.
Mahadji Shinde conferred the title of Vakil-i- Mutlak (Chief agent of the Emperor).
Answer:
British wanted to take the Delhi Emperor in their captivity. Even though the conditions were unfavourable, Mahadji Shinde defeated the British and again reinstated the Emperor on the throne. The Emperor was pleased with his bravery and conferred the title of Vakili- Mutlak. (Chief Agent of the Emperor).

Question 2.
The Maratha Sardars became successful in establishing the supremacy in North and South India.
Answer:
After the death of Madhavrao Peshwa, the Maratha Empire went in a disarray, Nana Phadnavis and Mahadji Shinde brought it back to normal. Mahadji was busy in the North to establish the supremacy of Marathas, Nana Phadnavis managed to take care of the politics in South. Leadership and capability helped the Maratha power to reach to a new pinnacle. Hence the Maratha Sardar became successful in establishing the supremacy in north and south India.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 12 Progression of the Empire

Question 3.
The supremacy of Marathas in the North and the South declined in the times of Bajirao II.
Answer:
Bajirao II became the Peshwa. He didn’t have any leadership qualities. On the contrary he had many vices. He couldn’t create solidarity amongst the Maratha Sardars. Because of many such reasons, the supremacy of the Maratha power in the North and the South declined in the times of Bajirao II.

Write short notes on:

Question 1.
Malharrao Holkar
Answer:

  • He was the founder of the Holkar rule at Indore.
  • He served the Maratha kingdom for a long time.
  • He was expert in guerilla warfare.
  • He proved his valour in the eras of Bajirao I and Nanasaheb Peshwa.
  • He played a major role in establishing the supremacy of the Marathas in Malwa and Rajputana.
  • He greatly helped Madhavrao Peshwa in re-establishing the Maratha supremacy after the defeat at Panipat.

Question 2.
Mahadji Shinde
Answer:

  • Madhavrao Peshwa was conferred the title of Vakil-i-Mutlak by the Emperor. He was brave and an astute statesmen.
  • After the Maratha defeat at Panipat, he played a major role in re-establishing the Maratha dominance and prestige in the Northern India.
  • He realised that the guerilla tactics of Marathas would not be useful in the plains of the northern region.
  • He trained his army under the French military expert de-Boigne and updated his artillery.
  • With the help of his trained army, he subdued the Rohillas, Jats, Rajputs, Bundellas, etc.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 2 India before the Times of Shivaji Maharaj

Balbharti Maharashtra State Board Class 7 History Solutions Chapter 2 India before the Times of Shivaji Maharaj Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 7 History Solutions Chapter 2 India before the Times of Shivaji Maharaj

Class 7 History Chapter 2 India before the Times of Shivaji Maharaj Textbook Questions and Answers

1. Name the following:

Question 1.
The Queen of Gondvana –
Answer:
Rani Durgavati

Question 2.
The son of Udaysingh –
Answer:
Maharana Pratap

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 2 India before the Times of Shivaji Maharaj

Question 3.
The founder of Mughal dynasty –
Answer:
Babur

Question 4.
The first Sultan of the Bahamani kingdom–
Answer:
Hasan Gangu

Question 5.
The fighting force established by Guru Gobindsingh –
Answer:
Khalsa Dal

2. Find the odd one out:

Question 1.
Sultan Mahmud, Qutubuddin Aibak, Muhammad Ghuri, Babur
Answer:
Sultan Mahmud

Question 2.
Adilshahi, Nizamshahi, Sultanate,Baridshahi
Answer:
Sultanate

Question 3.
Akbar, Humayun, Shershah, Aurangzeb
Answer:
Shershah

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 2 India before the Times of Shivaji Maharaj

3. Answer briefly:

Question 1.
How did the kingdoms of Vijaynagar and Bahamani emerge?
Answer:
(i) During the reign of Sultan Muhammad Tughlaq of Delhi, there were many revolts in the South against the central power of Delhi.
(ii) From these revolts arose the formidable Vijaynagar and Bahamani kingdoms.

Question 2.
What reforms did Mahmud Gawan make?
Answer:
(i) Mahmud Gawan strengthened the Bahamani kingdom.
(ii) He started paying the soldiers their salary in cash instead of through land grants.
(iii) He brought discipline in the army.
(iv) He introduced many reforms in the land revenue system. He opened a Madarsa at Bidar for Arabic and Persian studies.

Question 3.
Why did it become impossible for the Mughals to strengthen their base in Assam?
Answer:
(i) While Aurangzeb ruled, the Ahoms had a prolonged struggle with the Mughals.
(ii) The Mughals attacked the Ahoms’ region.
(iii) The Ahoms united under the leadership of Gadadharsinha. Commander Lachit Borphukan gave an intense battle against the Mughals.
(iv) The Ahoms used the guerilla technique in the conflict against the Mughals.
(v) It became impossible for Mughals to create a strong base in Assam.

4. Write about them briefly in your own words.

Question 1.
Krishnadevaraya
Answer:
(a) Krishnadevaraya, ascended the throne of Vijaynagar in 1509 CE. He conquered Vijaywada, Rajmahendri and annexed the regions to his kingdom.
(b) He successfully took on the armies of the Sultans who had united under the leadership of the Bahamani Sultan Mahmud Shah.
(c) During his reign the Vijaynagar kingdom extended far and wide.
(d) He built the Hazar Ram temple and Vitthal temple in Vijaynagar.
(e) A scholar he wrote ‘Amuktamalyada’, a Telugu compendium on polity.
(f) Decline of the Vijaynagar kingdom began with his death in the year 1530 CE.

Question 2.
Chandbibi was murdered.
Answer:
(a) Chandbibi, the capable daughter of Husain Nizamshah of Ahmadnagar, bravely defended the fort displaying courage and valour.
(b) At this time, there was an internal strife among the factions of the Sardars in Nizamshahi’s kingdom resulting in the murder of Chandbibi.

Question 3.
Rani Durgavati
Answer:
(a) Rani Durgavati, bom in the dynasty Chandel Rajput became the queen of Gondvana after her marriage.
(b) She was an excellent administrator. Her struggle against the Mughals is important in Medieval history.
(c) After her husband’s death, Durgavati laid down her life but refused to surrender while fighting against Akbar.

5. Give reasons:

Question 1.
The Bahamani Kingdom disintegrated into five fragments.
Answer:
(a) After the death of Mahmud Gawan, factionsim increased among the Bahamani Sardars.
(b) The conflict with the Vijaynagar kingdom had an adverse effect on the Bahamani kingdom.
(c) The provincial Governors began to act more independently. This led to the disintegration of the Bahamani kingdom into five small power-Imadshahi of Varhad, Baridshahi of Bidar, Adilshahi of Bijapur, Nizamshahi of Ahmadnagar and Qutubshahi of Golconda.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 2 India before the Times of Shivaji Maharaj

Question 2.
Rana Sanga’s army was defeated.
Answer:
(a) After the battle of Panipat, Rana Sanga of Mewad brought all Rajput kings together.
(b) There was a battle between Babur and Rana Sanga at Khanua.
(c) Babur’s artillery and reserved force played a key role in this battle and Rana Sanga’s army was defeated.

Question 3.
Rana Pratap has become immortal in history.
Answer:
(a) After the death of Udaysingh, Maharana Pratap ascended the throne of Mewad.
(b) He continued the struggle for Mewad’s existence.
(c) Till the very end he struggled with Akbar to maintain his independence.
(d) He has become immortal in history due to his qualities of valour, courage, self-respect and sacrifice.

Question 4.
Aurangzeb imprisoned Guru Tegh Bahadur.
Answer:
(a) Guru Tegh Bahadur, protested strongly against Aurangzeb’s policy of religious intolerance.
(b) Aurangzeb imprisoned him and beheaded him in 1675.

Question 5.
The Rajputs fought against the Mughals.
Answer:
(a) Akbar had secured the cooperation of the Rajputs with his policy of amicable relations.
(b) Aurangzeb could not obtain the cooperation of Rajputs. After the death of Rana Jaswantsingh of Marwad, Aurangzeb annexed his kingdom to the Mughal empire.
(c) Durgadas Rathod crowned Jaswantsingh’s minor son of Ajitsingh of Marwad.
(d) Durgadas Rathod fought hard against the Mughals and continued his struggle against the Mughals for the existence of Marwad.

6. Complete the timeline.
Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 2 India before the Times of Shivaji Maharaj 1
Answer:
Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 2 India before the Times of Shivaji Maharaj 2

7. Using the internet, find out more about any one of the personalities you have studied here, and fill in the box below.
Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 2 India before the Times of Shivaji Maharaj 3

Activity

Obtain more information about the personalities mentioned in this chapter.Use reference books, the internet, newspapers, etc. Prepare a collage of the pictures information in your activity book and display it in the history cell.

Class 7 History Chapter 2 India before the Times of Shivaji Maharaj Additional Important Questions and Answers

Complete the sentences by choosing the appropriate words from the options given below:

Question 1.
‘Pal’ in the ______ was a famous dynasty in Bengal. (seventh century, eight century, ninth century)
Answer:
eight century

Question 2.
Prithviraj Chauhan belonged to _______ dynasty. (Rajput dynasty, Chauhan dynasty, Chola dynasty)
Answer:
Chauhan dynasty

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 2 India before the Times of Shivaji Maharaj

Question 3.
The _____ period is considered to be the golden period of Marathi language. (Yadava, Rashtrakuta, Chola)
Answer:
Yadava

Question 4.
In the eleventh Century CE, the _____ began to invade India and reached the north-western frontier of India. (Afghans, Mughals, Turks)
Answer:
Turks

Question 5.
______ was the last Sultan and he was defeated by Babur, bringing the Sultanate to an end. (Muhammad Ghuri, Bulban, Ibrahim Lodi)
Answer:
Ibrahim Lodi

Question 6.
Hampi in today’s ______ was the capital of the kingdom of Vijaynagar. (Kerala, Karnataka, Tamil Nadu)
Answer:
Karnataka

Question 7.
Krishnadevaraya wrote ‘Amuktamalyada’, a Telugu Compendium on _______. (polity, economics, sociology)
Answer:
polity

Question 8.
______ was the first Sultan of the Bahamani kingdom. (Muhammad-bin-Tughlaq, Mahmud Gawan, Hasan Gangu)
Answer:
Hasan Gangu

Question 9.
In ______ the Sultanate of Delhi came to an end. (1526 CE, 1556 CE, 1605 CE)
Answer:
1526 CE

Question 10.
_______ was the Governor of Punjab under the Sultanate. (Babur, Ibrahim Lodi, Daulatkhan Lodi)
Answer:
Daulatkhan Lodi

Question 11.
_______ was the most powerful king of the Mughal dynasty. (Shahajahan, Akbar, Jahangir)
Answer:
Akbar

Question 12.
The struggle of Gondvana queen Durgavati against Mughals is important in ______ history. (modern, medieval, ancient)
Answer:
medieval

Question 13.
______ became the emperor in 1658 CE. (Shahajahan, Aurangzeb, Akbar)
Answer:
Aurangzeb

Question 14.
In the thirteenth century CE, the people of the Shaan community settled down in the valley of river ______. (Ganga, Brahmaputra, Yamuna)
Answer:
Brahmaputra

Question 15.
The ninth Guru of the Sikhs was ______.(Guru Gobind Singh, Guru Tegh Bahadur, Guru Nanak)
Answer:
Guru Tegh Bahadur

Question 16.
______ organised the Sikh youths into a fighting force called Khalsa Dal. (Guru Gobind Singh, Guru Tegh Bahadur, Guru Nanak)
Answer:
Guru Gobind Singh

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 2 India before the Times of Shivaji Maharaj

Question 17.
Akbar had secured the co-operation of the ______ with his policy of amicable relations. (Rajputs, Marathas, Ahoms)
Answer:
Rajputs

Question 18.
In Maharashtra, the ______ Marathas offered stiff resistance to and defended their independence. (Babur, Humayun, Aurangzeb)
Answer:
Aurangzeb

Match the following:

Question 1.

Column ‘A’Column ‘B’
(1) Imadshahi(a) Bidar
(2) Baridshahi(b) Ahmadnagar
(3) Adilshahi(c) Golconda
(4) Nizamshahi(d) Varhad
(5) Qutubshahi(e) Bijapur

Answer:
1 – d
2 – a
3 – e
4 – b
5 – c

Name the following:

Question 1.
Two important dynasties among the Rajput dynasties in North India.
Answer:
(a) The Gahadwal dynasty
(b) Parmar dynasty

Question 2.
Eminent rulers belonging to the Chola dynasty in Tamil Nadu.
Answer:
(a) Rajaraj I
(b) Rajendra I

Question 3.
The king belonging to the Hoysala dynasty.
Answer:
King Vishnuvardhan

Question 4.
The King who conquered the whole of Karnataka.
Answer:
King Vishnuvardhan

Question 5.
The Varkari movement emerged in
Answer:
The Yadava period

Question 6.
During his reign Rashtrakuta dynasty in Maharashtra the Rashtrakut power spread from Kanauj up to Rameshwar.
Answer:
Govind III

Question 7.
The last prosperous power before the period of Shivaji Maharaj.
Answer:
TheYadavas

Question 8.
The capital of Bhillam V of the Yadava dynasty which was near Aurangabad.
Answer:
Deogiri

Question 9.
The golden period of the Marathi Language.
Answer:
The Yadava period

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 2 India before the Times of Shivaji Maharaj

Question 10.
The Arab General attacked the Sindh province in the eighth century.
Answer:
Muhammad-bin-Qasim

Question 11.
The power which began to invade India in eleventh century CE.
Answer:
The Turks

Question 12.
He invaded India many times and plundered the rich temples at Mathura, Vrindavan Kanauj and Somnath and carried away enormous wealth with him.
Answer:
Sultan Mahmud of Ghazni

Question 13.
In 1775 CE and 1178 CE, the Sultan of Ghur from Afghanistan who invaded India.
Answer:
Muhammad Ghuri

Question 14.
During his reign there were many revolts in the South against the central power of Delhi.
Answer:
Sultan Muhammad-bin-Tughluque

Question 15.
The brothers from South India who were Sardars in the service of Delhi Sultanate.
Answer:
(a) Harihar
(b) Bukka

Question 16.
The Hazar Ram temple and Vitthal temple were built in Vijaynagar during his reign.
Answer:
Krishnadevaraya

Question 17.
He defeated the army of the Sultan of Delhi.
Answer:
Hasan Gangu

Question 18.
The Chief Wazir of the Bahamani kingdom who started paying the soldiers their salaries in cash instead of giving land grants.
Answer:
Mahmud Gawan

Question 19.
The king of Farghana in Central Asia.
Answer:
Babur

Question 20.
After the battle of Panipat, he brought all Rajput kings together.
Answer:
Rana Sanga of Mewad

Question 21.
After ascending the throne of Mewad, he continued the struggle for Mewad’s existence.
Answer:
Maharana Pratap

Question 22.
The capable daughter of Husain Nizamshah of Ahmadn^gar who defended the fort of Ahmadnagar.
Answer:
Chandbibi

Question 23.
The Ahoms united under his leadership.
Answer:
Gadadharsinha

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 2 India before the Times of Shivaji Maharaj

Question 24.
The commander who gave intense battle against the Mughals.
Answer:
Commander Lachit Borphukan

Question 25.
The ninth Guru of Sikhs who protested strongly against Aurangzeb’s policy of religious intolerance.
Answer:
Guru Tegh Bahadur

Question 26.
There was an attempt on the life of Guru Gobind Singh in 1708 CE at this place.
Answer:
Nanded

Question 27.
After his death Aurangzeb annexed his kingdom to the Mughal empire.
Answer:
Rana Jaswantsingh of Marwad.

Question 28.
In Maharashtra, Swaraj was established under his leadership.
Answer:
Shivaji Maharaj

Find out the odd man out:

Question 1.
Gadadharsinha, Rana Jaswantsingh, Durgadas Rathod, Ajit Singh.
Answer:
Gadadharsinha

Question 2.
Babur, Humayun, Krishnadevaraya, Jahangir
Answer:
Krishnadevaraya

Answer in one sentence:

Question 1.
Name the regions upto which the Gurjar- Pratihar power spread.
Answer:
The Gurjar-Pratihar power spread up to Andhra, Kalinga, Vidarbha, West Kathewad, Kanauj and Gujarat.

Question 2.
Which places did the Cholas conquer using their naval strength?
Answer:
The Cholas conquered the Maidive Islands and Sri Lanka using their naval strength.

Question 3.
In which period did the Mahanubhav Panth and the Varkari movement emerge?
Answer:
The Mahanubhav Panth and the Varkari movement emerged in the Yadava period.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 2 India before the Times of Shivaji Maharaj

Question 4.
Why did the Arab rulers turn towards India?
Answer:
The Arab rulers turned towards India to expand their empire.

Question 5.
Write the extent of the kingdom of Vij aynagar during Krishnadevaraya’s reign?
Answer:
During Krishnadevaraya’s reign, the kingdom of Vijaynagar extended from Cuttack in the east up to Goa in the West and from the Raichur Doab in the North up to the Indian Ocean in the South.

Question 6.
Who opposed Akbar when he tried to bring India under his central authority?
Answer:
When Akbar tried to bring India under his central authority he had to face the opposition of Maharana Pratap, Chandbibi and Rani Durgavati.

Question 7.
Which qualities of Maharana Pratap made him immortal in history?
Answer:
Maharana Pratap became immortal in history due to his qualities of valour, courage, self-respect and sacrifice.

Question 8.
Which regions together formed the Gondvana?
Answer:
Gondvana can be broadly said to comprise the eastern part of Vidarbha, part of Madhya Pradesh to its North, the Western part of today’s Chhattisgarh, Northern part of Andhra Pradesh and Western part of Odisha.

Question 9.
How did the Marathas defend their independence?
Answer:
Marathas offered stiff resistance to Aurangzeb and defended their independence.

Give reasons:

Question 1.
Babur invaded India.
Answer:
(a) The reigning Sultan of Delhi at that time was Ibrahim Lodi.
(b) Daulatkhan Lodi, was the governor of Punjab under the Sultanate.
(c) The relationship between Ibrahim Lodi and Daulatkhan Lodi was strained.
(d) Daulatkhan Lodi invited Babur to march to India. Taking this opportunity, Babur invaded India.

Write briefly in your own words:

Question 1.
The First Battle of Panipat
Answer:
(a) Ibrahim Lodi was the Sultan of Delhi and Daulat Khan Lodi was the Governor of Punjab.
(b) The relationship between Ibrahim Lodi and Daulatkhan Lodi became strained.
(c) Daulatkhan Lodi invited Babur to march on India.
(d) Taking advantage of this opportunity, Babur invaded India.
(e) To repel Babur’s invasion Ibrahim Lodi started with his army.
(f) There was a battle between Ibrahim Lodi and Babur on 21st April 1526 at Panipat.
(g) Babur defeated Ibrahim Lodi’s army. This is known as the First Battle of Panipat.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 2 India before the Times of Shivaji Maharaj

Answer briefly:

Question 1.
Write in brief about the conflict of the Mughals with the Marathas.
Answer:
(i) In Maharashtra, Sivaraj was established under the leadership of Shivaji Maharaj.
(ii) In his efforts to establish Swaraj, Shivaji Maharaj had to fight the Mughals too along with the other enemies.
(iii) Aurangzeb came down to the Deccan after the death of Chhatrapati Shivaji Maharaj with the intention of conquering the whole of South India.
(iv) But the Marathas offered stiff resistance to Aurangzeb and defended their independence.

Complete the following diagrams:

Question 1.
Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 2 India before the Times of Shivaji Maharaj 7
Answer:
Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 2 India before the Times of Shivaji Maharaj 4

Question 2.
Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 2 India before the Times of Shivaji Maharaj 8
Answer:
Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 2 India before the Times of Shivaji Maharaj 5

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 2 India before the Times of Shivaji Maharaj

Complete the following table:

Question 1.

S.NoPolitical PowerFounders / RulersCapital

Answer:

S.NoPolitical PowerFounders / RulersCapital
(1)YadavaBhillam VDeogiri
(2)VijaynagarHarihar & BukkaHampi
(3)BahamaniHasan GanguGulbarga
(4)MughalBaburDelhi

 

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 7 Soils

Balbharti Maharashtra State Board Class 7 Geography Solutions Chapter 7 Soils Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 7 Geography Solutions Chapter 7 Soils

Class 7 Geography Chapter 7 Soils Textbook Questions and Answers

1. Complete the following table.

Factor/ProcessRole in the formation of soil
(1) Parent rock…………….
(2) Regional climate……………
(3) Organic material…………..
(4) Micro­organisms……………..

Answer:

Factor/ProcessRole in the formation of soil
(1) Parent rockThe rock gets weathered depending on the hardness of the rock and the climate of the region. It turns into powdery material which further turns into soil.
(2) Regional climateWhen the rock is exposed to a different climates, the same type of rock gives rise to different types of soil.
(3) Organic materialThe organic material gets mixed into weathered powdery material and turn it into soil.
(4) Micro­organismsMicroorganisms help in decomposing the dead remains of organic materials and get mixed into the soil to form humus.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 7 Soils

2. Why do the following occur?

Question 1.
To the west of Sahyadris, laterite soils are formed from the basalt rock.
Answer:

  • Laterite soils are formed in regions of heavy rainfall.
  • The climate of western Sahyadris is hot & humid.
  • This leads to leaching of basalt rocks due to which there is formation of laterite soils.

Question 2.
Humus content in the soil increases.
Answer:

  • Microorganisms and certain other organism help in decomposing the dead remains of organic materials.
  • The biotic material thus produced is called humus.
  • If organic manures, vermicompost compost are used regularly, the humus content in the soil increases.

Question 3.
Soil formation process is faster in the equatorial climate.
Answer:

  • In the region of high rainfall and higher temperature the process of soil formation is faster.
  • Equatorial climatic region have high temperature and receive high rainfall.
  • Thus soil formation process is faster in the equatorial region.

Question 4.
The salinity of the soil increases.
Answer:

  • Due to excessive irrigation, the salts from the soil are drawn upwards.
  • This increases the salinity of the soil.

Question 5.
Rice is the staple diet of the people from Konkan.
Answer:

  • Hot & humid climate, heavy rainfall & fertile alluvial soil are favourable for rice cultivation.
  • This soil has good water holding capacity. Since these conditions are found in the konkan region, rice is grown on a large scale here.
  • So rice is the staple diet of the people from Konkan.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 7 Soils

3. Give information on:

Question 1.
Measures of soil conservation
Answer:
The following are the measures of soil conservation:

(i) Afforestation / Planting trees: Planting trees can control the velocity of wind. This helps reducing erosion by wind. The plant roots hold the soil and also reduces the erosion of soil.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 7 Soils 1

(ii) Continuous contour trenches: Construction of continuous contour trenches at different height checks the velocity of water running along the slopes & hence reduces soil erosion. The water arrested in these trenches percolates into the ground.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 7 Soils 2

(iii) Implementation of watershed Development program: The Government of Maharashtra has implemented the watershed development programme under which constructing embankment along slopes in rural areas, introducing CCTs along steep slopes etc. are undertaken. This led to the success of the scheme ‘Arrest water, let it percolate’. This has resulted in raising the ground water levels & reducing the erosion of soil.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 7 Soils 3

(iv) Implementation of Jalayukt Shivar: Under the scheme of Jalayukt Shivar, works like construction of farm bunds, arresting waters of small streams, connecting the streams etc. are being carried out on a large scale.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 7 Soils 4

Question 2.
Organic Manures.
Answer:
(i) Organic manures in farming, helps to maintain the pH balance.
(ii) It also increases the proportion of humus, and retain the fertility of soil.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 7 Soils

Question 3.
Place where you will get the information about the suitability of a soil for a particular crop.
Answer:
(i) The information about the suitability of a soil can be obtained from Department of Agriculture of Government of Maharashtra, Natural Resource conservation services, soil testing laboratories in various states and at many agricultural universities.

(ii) The type of soil, soil fertility, pH status of the soil, etc. are determined in soil testing.

(iii) Based on the testing, an analysis of the soil is done & information about the suitability of a soil for a particular crop is provided.

Question 4.
Importance of soils for plant growth.
Answer:
(i) Soil is important for plant as it hold roots that provide support for plants and stores nutrient for the growth of plants.
(ii) Fertile soils favour plant growth.

4. Complete the following table with reference to soil.

ActionEffectResult (W.R.T. fertility)
Construction of embankments.
Wind speed decreased.
Farm land is kept fallow for some period.Helps to maintain the pH balance and increase the proportion of humus.Increases the fertility of soil.
Regular use of organic manures, vermicompost and compost.
Check the velocity of water running along the slopes.
Litter is burnt in the farm.
Decomposed vegetal litters, roots of plants and remains of animals.
Salt content in the soil increases.
Leads to the lowering of humus content in the soil.

Answer:

ActionEffectResult (W.R.T. fertility)
Construction of embankments.Protects soil from being washed away.Protects fertility of soil.
Planting trees.Wind speed decreased.Protects fertility of soil
Farm land is kept fallow for some period.Helps to maintain the pH balance and increase the proportion of humus.Increases the fertility of soil.
Regular use of organic manures, vermicompost[1] and compost.Humus content increased.Increases the fertility of soil.
Trenches are dug across a slope.Check the velocity of water running along the slopes.Protects fertility of soil
Litter is burnt in the farm.Decreases the amount of organic material in soil.Decreases the fertility of soil.
Decomposed vegetal litters, roots of plants and remains of animals.Proves favourable for micro organism.Increases the fertility of soil.
Excessive IrrigationSalt content in the soil increases.Decreases the fertility of soil
Chemical fertilizers used excessively.Leads to the lowering of humus content in the soil.Decreases the fertility of soil

Activity:

  1. Visit a soil testing centre/laboratory and note the work that is carried out in the centre.
  2. Prepare compost at home or in your housing society.
  3. Visit a place where ‘Arrest water, let it percolate’ is being implemented. Collect information about it and make a note of it.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 7 Soils

Class 7 Geography Chapter 7 Soils InText Questions and Answers

Think about it:

Question 1.
Rohit and Prateeksha noted that their field had yielded a bumper crop. But they also noted that a part of their field had a stunted growth of plants. What investigation will you suggest to them?
Answer:
I would suggest that they should check whether organic manures, are used evenly on all the parts of the field. Also, they should check whether that part of the field is getting adequate supply of water or not.

Question 2.
Why do equatorial regions have fertile soils?
Answer:
The sun rays are perpendicular in equatorial
regions so the climate is very hot and humid. This region also receives very heavy rainfall. As the process of soil formation is faster in these regions, equatorial regions have fertile soil. Also vegetal litter roots of plants, remains of animals, etc.; get decomposed adding to soil fertility.

Question 3.
Why is the vegetation sparse in deserts?
Answer:
A desert is a barren area of land where a little precipitation occurs and consequently living conditions for plant and animal life are very hostile. It is an area where the soils are not fertile & hence vegetation is scanty.

Try this:

  • Take three flower pots of the same size.
  • Keep one pot empty. Fill the second pot. With water after closing the hole at the bottom and fill the third pot with soil.
  • Put a few seeds in all of them. (You may use aserio, peas, gram, fenugreek, wheat, green gram, coriander seeds, etc.)
  • Keep all the three pots in the sun. and water the empty pot and the soil-filled pot for 4-5 days. Observe and answer the following.

Question 1.
What happened to the seeds put in the empty pot and pot filled with water?
Answer:
Seeds in the empty pot and the pot filled with water did not germinate and did not show any sign of growth.

Question 2.
What happened to the seeds put in the pot (c) filled with soil?
Answer:
Seeds germinated and we could see some small twigs branching out.

Question 3.
What do you learn from this?
Answer:
We learn that plants need sunlight, water and soil to grow.

Class 7 Geography Chapter 7 Soils Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks:

Question 1.
_____ rock in a region is an important factor in soil. (Parent, Basalt, Granite)
Answer:
Parent

Question 2.
The process of weathering depends on the _____ of the region. (climate, weather, soil)
Answer:
climate

Question 3.
The _____ rock of the Deccan Plateau in Maharashtra turns into black soil after weathering. (granite, basalt, parent)
Answer:
basalt

Question 4.
______ soils along the river beds give higher yields. (Infertile, Fertile, Coarse)
Answer:
Fertile

Question 5.
The _____ material comes from the decomposition of the remains of the plants and animals in that region. (biotic1, abiotic, pH)
Answer:
biotic1

Question 6.
______ is a complete ecosystem.(Soil, Humus, weathered rocks)
Answer:
Soil

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 7 Soils

Question 7.
Food crops like jowar and bajra are produced in the _____ soils of Maharashtra Plateau. (regur, coarse, laterite)
Answer:
regur

Question 8.
The local agriculture produce determines the _______ diet of the people. (staple, supplementary, secondary)
Answer:
staple

Question 9.
The proportion of humus is negligible in _____ soil. (coarse, black, laterite)
Answer:
coarse

Question 10.
Planting trees can also control the _____ of the wind. (velocity, direction, temperature)
Answer:
velocity

Question 11.
Rocks like granite or gneiss in South India give rise to ____ soil. (black, red, regur)
Answer:
red

Question 12.
In the humid climate of western Sahyadris the leaching of basalt rocks leads to formation of ___ soil. (black, lateritic, red)
Answer:
lateritic

Question 13.
The excessive spraying of chemicals and use of chemical fertilizers lead to ______; (soil degradation soil fertility, soil powder)
Answer:
soil degradation

Complete the following sentences:

Question 1.
The biotic material comes from _____.
Answer:
the decomposition of the remains of the plants and animals in that region

Question 2
Microorganisms ajnd certain other organisms help decompose the dead remains of ______.
Answer:
organic materials

Question 3.
Production of compost needs sufficient period of time and ______.
Answer:
elements like organic waste, water, heat, etc.

Question 4.
In the region of high rainfall and higher temperatures, _____.
Answer:
the process of soil formation is faster

Question 5.
In regions of low temperatures and low rainfall the _____.
Answer:
soil formation takes more time

Question 6.
High use of chemical fertilizers, insecticides _____.
Answer:
leads to the degradation of soils

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 7 Soils

Question 7.
In the areas where the soil is not fertile, _______.
Answer:
egetation is scanty

Question 8.
When man realized that sowing of seeds in the soil leads to the growth of plants and yields crops, ______.
Answer:
he started using soil as a resource

Question 9.
Excessive irrigation draws the salts from the soil upwards and ______.
Answer:
makes the soil saline and then unproductive

Question 10.
Keeping the farmland fallow for some period and cultivating different crops alternatively is important ________.
Answer:
to help retain the fertility of soils.

Give one word for the following:

Question 1.
Soil formed due to weathering of basalt rock.
Answer:
Black soil

Question 2
Soil formed due to the leaching of the basalt rock.
Answer:
Lateritic soil

Question 3.
Biotic material mixed into the soils.
Answer:
Humus

Question 4.
The excessive spraying of chemicals and use of chemical fertilizers.
Answer:
Soil degradation

Question 5.
The govt, scheme, work like construction of farm bunds, arresting waters of small streams, etc.
Answer:
Jalayukt Shivar.

Who am I?

Question 1.
I am a very important rock factor in soil formation.
Answer:
Parent rock

Question 2
I form due to weathering of basalt rock. Jowar and Bajra mostly grow on this soil.
Answer:
Regur soil / Black soil

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 7 Soils

Question 3.
I am found in the hilltops of the western part of the Deccan plateau.
Answer:
Coarse soil

Question 4.
I am black in colour and have less organic components.
Answer:
Regur or Black soil

Question 5.
I am orange in colour and mostly found in the coastal belt of Konkan.
Laterite soil

Question 6.
I am found at the mouth of the river in the western coastal strip.
Answer:
Alluvial soil of the coastal strip

Question 7.
I am mainly found in areas of extreme rainfall but not very useful for agriculture.
Answer:
Yellow brown soil

Question 8.
I am a method of soil conservation which controls the velocity of wind.
Answer:
Afforestation / planting trees

Match the columns:

Question 1.

Column IColumn II
(1) Coarse soil(a) Alluvium deposition
(2) Regur soil(b) Eastern part of Bhandara
(3) Laterite soil(c) Ajanta, Balaghat, Mahaden hills
(4) Alluvial soil(d) Coastal belt of konkan
(5) Yellow-brown soil(e) Weathering of basalt rock

Answer:
1 – c
2 – e
3 – d
4 – a
5 – b

Answer the following questions in short:

Question 1.
What do you mean by ‘Soil’?
Answer:
(i) The uppermost layer of the earth’s crust is called ‘Soil’.
(ii) It contains the organic as well as mineral matter necessary for the growth of plants.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 7 Soils

Question 2
What are the factors necessary for the soil formation?
Answer:
Soil is formed by:

  • Weathering of the parent rock material.
  • Climatic conditions of the region.
  • The decomposition of plant remains.
  • Animal manures and dead animals.
  • Very long period of time.

Question 3.
What is leaching ?
Answer:
(i) Leaching is a process is which the salts & other soluble material are washed out of the rock through percolation of water.
(ii) This process is dominant in the areas of high rainfall & humid climate.

Question 4.
What is Humus?
Answer:
(i) The decaying of organic material such as dead leaves, stems, root of the plant, vegetal litters, decomposed remains of animals get mixed into the soil.
(ii) This results in the formation of “Humus” thus retaining the fertility of soil.
(iii) If the proportion of humus in the soil is greater, the soil becomes fertile.

Question 5.
What leads to the degradation of soils?
Answer:
(i) For getting higher production, different types of chemical fertilizers, insecticides are used profusely.
(ii) This leads to the degradation of soils.

Question 6.
What led to record agricultural production?
Ans,
(i) To get richer harvests man made efforts to increase the fertility of soils.
(ii) In the process, use of different fertilizers became a practice which led to record agricultural production.

Question 7.
What is soil erosion?
Answer:
(i) When a layer of soil (top layer of soil) get removed due to wind or water it is called soil erosion.
(ii) Running water, climate and diversity in physiography are the reasons of soil erosion.

Question 8.
What helps to maintain the pH balance of the soil?
Answer:
(i) Organic manures, vermicompost, compost are used regularly.
(ii) It helps in maintaining the pH balance and retaining the fertility of the soil.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 7 Soils

Why do the following occur:

Question 1.
Rice is the staple diet of the people from Konkan.
Answer:
(i) Hot & humid climate, heavy rainfall & fertile alluvial soil are favourable for rice cultivation.
(ii) This soil has good water holding capacity. Since these conditions are found in the konkan region, rice is grown on a large scale here.
(iii) So rice is the staple diet of the people from Konkan.

Question 2.
Soil Erosion.
(i) A layer of soil gets removed due to wind or water.
(ii) Running water, climate and diversity in physiography are the reasons of soil erosion.

Question 3.
Soil degradation.
Answer:
(i) To obtain a higher agricultural yield, chemical fertilizers, insecticides, weedicides, etc. are used.
(ii) The excessive spraying of chemicals and use of chemical fertilizers leads to soil degradation.

Give geographical reasons:

Question 1.
Planting trees is necessary to conserve the soil.
Answer:
(i) A layer of soil gets removed due to wind or water which leads to soil erosion.
(ii) Planting trees controls the velocity of the wind, thus reducing the erosion of soil by wind.
(iii) The roots of the plants hold the soil which also prevents soil erosion.

Question 2
Continuous contour trenches are constructed along the slopes.
Answer:
(i) Construction of continuous contour trenches (CCTs) at different heights checks the velocity of water running along the slopes.
(ii) This reduces soil erosion.

Question 3.
It is advisable to use organic manures, vermicompost and compost regularly.
Answer:
(i) Use of organic manures, vermicompost, compost helps maintain the pH balance.
(ii) It also increases the proportion of humus thus retaining the fertility of soil.
(iii) Hence, it is advisable to use organic manures, vermicompost & compost regularly.

Question 4.
There emerged competition among the people to discover fertile lands and settle there.
Answer:
(i) Man started producing greater amount of food crops for the growing population.
(ii) He realized that crop production and prosperity in agriculture depends on the fertility of soil and the optimum availability of water.
Hence, there emerged competition among the people to discover fertile lands & settle there.

Question 5.
There was a rise of Indus civilization.
Answer:
(i) When man realized that the fertile soils along the river beds give higher yields.
(ii) He settled in the valleys and started living there in groups.
(iii) This led to the rise of Indus civilization.

Question 6.
Countries like Saudi Arabia, Qatar, Oman, etc., fulfil their requirements by importing food from other countries.
Answer:
(i) In countries like Saudi Arabia, Qatar, Oman etc. the soils are not arable so there is need to fulfil their food requirement.
(ii) Hence, countries like Saudi Arabia, Qatar, Oman import food from other countries.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 7 Soils

Question 7.
Lets find the names of the soils we have learnt and which regions they are found?
Answer:

SoilsAnswersRegions
(1) RUGERRegur(a) Western part of Deccan Plateau and eastern part of Vidarbha.
(2) LUILALVAAlluvial(b) Panvel, Uran Coast, Dharamtar creek.
(3) OARCSECoarse(c) Ajanta, Balaghat and Mahadeo hills.
(4) AEILTRITELaterite(d) Coastal belt of Konkan, West of Sahyadris and East of Vidarbha.

Make Friends with maps!
Observe the map given below and answer the following questions:
Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 7 Soils 5
Question 1.
Which soil occupies most of the areas in Maharashtra?
Answer:
Black (Regur) soil occupies most of the areas in Maharashtra.

Question 2
In which areas are laterite soils found?
Answer:
Laterite soil is found in Raigad, Ratnagiri,Sindhudurg and some parts of Gadchiroli and Nashik.

Question 3.
Which soil is found in parts of the Sahyadri ranges?
Answer:
Yellow Brown soil is found in parts of the Sahyadri ranges.

Question 4.
In which region is alluvial soil found?
Answer:
Alluvial soil is found in Mumbai Suburban District, Mumbai city district some parts of Thane & Palghar district.

Question 5.
Which soil is found in the river valleys of Maharashtra?
Answer:
Fertile Alluvial Soil is found in the river valleys of Maharashtra.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides

Balbharti Maharashtra State Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides

Class 7 Geography Chapter 3 Tides Textbook Questions and Answers

1. Prepare a chain by matching the following:

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’Group ‘C’
(1) Waves(a) 8th phase of the moon (Quarter)(i) Objects get thrown towards the outer side.
(2) Centrifugal force(b) Newmoon day(ii) Highest high tide occurs on this day.
(3) Gravitational force(c) Rotation of the earth(iii) These are also generated due to earthquakes and volcanoes.
(4) Spring Tide(d) The moon, the sun and the earth(iv) The forces of the sun and the moon operate in different directions.
(5) Neap tide(e) Wind(v) Operates in the direction towards the centre of the earth.

Answer:

1 – e – iii
2 – c – i
3 – d – v
4 – b – ii
5 – a – iv

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides

2. Give geographical reasons:

Question 1.
Tides are influenced more by the moon than the sun.
Answer:

  • The gravitational pull of the moon and the sun as well as that of the earth is one of the factor responsible for occurrence of tides.
  • But compared to the sun, the moon is closer to the earth.
  • Due to this the gravitational force of the moon becomes more effective than that of the sun.
  • Therefore, tides are influenced more by the moon than the sun.

Question 2.
At some places along the coast, the low lying areas turn into lagoons or marshy lands.
Answer:
(i) Generally the areas along the sea coast are low lying and get flooded easily by the sea water during high tide.

(ii) This leads to accumulation of sea water over a long period of time leading to formation of swamps & marshes.

(iii) The tides help in maintaining the mangroves and the coastal biodiversity here.

(iv) Certain areas near the sea coast being low lying & waters being shallow also lead to sediment deposition by sea waves leading to formation of lagoons.

(v) In this way, at some places along the coast, the low lying areas turn into lagoons or marshy lands.

Question 3.
Place located on the opposite meridian experiencing high or low tide will also experience high or low tide respectively.
Answer:
(i) The gravitational force of moon, the sun & the earth and the centrifugal force generated due to the rotation of the earth are two major factors responsible for the occurrence of tides.

(ii) When a place (meridian) faces the moon the gravitational force of the moon exceeds the centrifugal force of the earth leading to high tide here as the water is pulled towards the moon.

(iii) At the same time the place on the earth located at the opposite meridian to the place experiencing high tide, the centrifugal force of the earth exceeds the gravitational force of the moon. Thus, the water is pulled in the direction away from the moon leading to high tide.

(iv) The water required for the high tide moves in from places that are at right angles to those having high tides causing a low tide at those places.

(v) Thus, place located on the opposite meridian to the place experiencing high or low tide will also experience high or low tide respectively.

3. Answer in brief:

Question 1.
If there is high tide at 7 am, find the timings of the next high and low tides on the same day at a given place.
Answer:

  • There is high tide & low tide twice a day i.e. in 24 hours.
  • One cycle of high tide & low tide is completed after every 12 hours & 25 minutes.
  • If there is a high tide at 7 am, the next low tide will be at 1.12 pm (after 6 hrs & 12 min.) & the next high tide will be at 7.25 pm (after 12 hrs & 25 min.)

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides

Question 2.
If at Mumbai (73° E meridian), there is high tide at 1.00 pm on Thursday, then on which other meridian will there be a high tide too? State with reasons.
Answer:
The other meridian which will experience high tide will be 107°W (180°-73°) because it is exactly 180° opposite from 73°E.

Question 3.
Explain the reasons for the generation of waves.
Answer:

  • The main reason of wave generation is the force of the wind i.e. water appears to be moving.
  • But at times waves get generated due to earthquake or volcanic eruptions occurring below the floor of the sea.
  • Large or small waves are formed continuously at the surface of the sea.
  • Generation of waves is a natural and regular phenomenon.

4. In what way will the following depend on the tides:

Question 1.
Swimming:
Answer:
A lack of an understanding of the timings of high and low tides may cause accidents to swimmers entering the sea.

Question 2.
Steering a ship:
Answer:
Ships can move up to the ports during high tide.

Question 3.
Fishing:
Answer:
With the high tide, fish moves into the creeks and this helps the fishing activity.

Question 4.
Salt Pans:
Answer:
During high tide, seawater can be stored in salt pans from which salt can be obtained.

Question 5.
Going to coastal areas for trips:
Answer:
Plan for going to trips after full moon or new moon day. Also one must have details about the timings of the tides for better enjoyment.

5. Observe figure of neap tide and answer the following questions:
Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides 1
Question 1.
Which phase of the moon does it show?
Answer:
The diagram shows the phase of the quarter moon.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides

Question 2.
What are the relative positions of the moon, the sun and the earth?
Answer:
The moon, the earth and the sun make an angle of 90° (right angle)

Question 3.
What effect will it have on the tides?
Answer:
It will lead to neap tide. Due to such conditions during high tide the water level will rise less than usual while during low tide water level will fall less than usual.

6. Differentiate between:

Question 1.
High tide and low tide:
Answer:

High tideLow Tide
(i) The rise in the level of sea water is caused by the combined effect of centrifugal and gravitational force of the moon and the sun.(i) The fall in the level of sea water is caused by the combined effect of centrifugal and gravitational force of the moon and the sun.
(ii) At the time of high tide, sea water is very close to the coast.(ii) At the time of low tide, sea water is far away from the coast.

Question 2.
Spring tide and neap tide.
Answer:

Spring tideNeap Tide
(i) It occurs on the new moon day and the full moon day.(i) It occurs on the the first and the third quarter days.
(ii) The gravitational pull of the moon and the sun as well as that of the earth are in a straight line and act in the same direction.(i) The gravitational pull of the moon and the sun are at right angle.
(iii) Spring tides are a little higher than the average high tides and a little lower than the average low tides.(iii) Neap tides are a little lower than the average high tides and little higher than the average low tides.

7. Describe the positive and negative effects of tides:
Answer:
The positive effects of tides are as follows:

  • The tides clear the waste and hence the coasts become clean.
  • Ports do not get filled with sediments .
  • Ships can move up to the ports during high tide.
  • During high tide, sea water can be stored in salt pans from which salt can be obtained.
  • The tidal force can be used to generate electricity.
  • With the high tide, fish move into the creeks and this helps fishing activity.
  • The tides help in maintaining the mangroves and the coastal biodiversity.

The negative effects of tides are as follows:

  • A lack of an understanding of the timings of high and low tides may cause accidents to swimmers entering the sea.

Activities:

  1. Visit the nearest sea coast. From a higher location, observe the waves approaching the coast. See if the approaching waves change their direction. With the help of your teacher find the answer to why this change occurs.
  2. Collect information from the internet about how electricity is generated from waves. Find places where such electricity is being generated.

Class 7 Geography Chapter 3 Tides InText Questions and Answers

Differentiate between:

Question 1.
Centrifugal force and Gravitational
Answer:

Centrifugal forceGravitational force
(i) Due to rotation, the earth gets a type of power of force. This force works away from the centre. It is called centrifugal force.
(ii) Centrifugal force works away from the centre.
(iii) Due to centrifugal force an object on the earth would be thrown into the space.
(i) Gravitational force is working towards the centre of the earth. This force is many times greater than the centrifugal force.
(ii) Gravitational force works towards the centre.
(iii) Due to gravitational force an object on the surface of the earth remains at the place where it exists.

Write short notes:

Question 1.
Spring tide
Answer:
(i) On new moon & full moon days, the gravitational pull of the sun and the moon act in the same direction due to which the total pull increases.

(ii) Hence, the tide on these days is much higher than the average high tide.

(iii) This is known as spring tide.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides

Question 2.
Neap tide
Answer:
(i) While revolving around the earth, the moon makes a right angle with respect to the earth and the sun, twice a month.

(ii) This position occurs on the first and third quarter of each month. On both these days the forces of both the sun & the moon operate at right angles on the earth.

(iii) At the places where the sun causes high tide, the gravitational pull of the moon which is at right angles also acts on the water.

(iv) Due to such conditions the water level rise is less than usual at the time of high tide. Similarly, fall in water level is less than usual at the time of low tide.

(v) Such tides are called neap tides.

Question 3.
Waves
Answer:

  • The sea water gets pushed by the wind and ripples are generated on the water surface. These are called waves.
  • The sea water moves up & down or slightly forward & backward due to the waves.
  • The waves bring the energy contained in them to the coast.
  • Large & small waves are formed continuously at the surface of the sea.
  • Generation of waves is a natural & regularly occurring phenomenon.

Question 4.
Struture of the waves
Answer:
(i) The sea water gets pushed up & down because of the wind. The raised up portion of the wave is called crest & the depressed one is called trough.

(ii) The vertical distance between a crest and the following trough is called the amplitude of the wave whereas the distance between two successive crests or troughs is called wave length.

(iii) The wave length, its amplitude & its velocity depend on the velocity of the wind.

Formative Assessment:
Observe the activity on pages 9, 10 of the textbook & discuss the result of the activities and answer the question given below:
Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides 2
Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides 3
Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides 3

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides

Question 1.
In which direction will the piece of chalk fall? (fig. 1)
Answer:
The chalk will fall to the right.

Question 2.
Where did the water in the glass show a bulge? (fig. 2)
Answer:
At the sides of the glass.

Question 3.
What effect did the movement have on the things attached to the keyring? (fig. 3)
Answer:
The things attached to the keyring will move round.

Question 4.
What happened to the water in the container and the mixer? (fig. 1)
Answer:
The water will swirl round forming a bulge at the sides and a depression in the centre.

Question 5.
Which forces could be operating in activities listed above?
Answer:
In the first activity (fig. 1) gravitational force acted and in the fig. 2, fig. 3 centrifugal force.

Question 6.
In the following activities, which force is greater, centrifugal or gravitational?
Answer:
The centrifugal force was greater than the gravitational force.

Can you tell?
Answer the following of questions with the help of figure
Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides 5
Question 1.
How do the tides occur?
Answer:
Tides occur due to the relative positions of the moon, the sun, and the earth.

Question 2.
Which force is applied when the moon is closer to the earth?
Answer:
Gravitational force becomes more effective than that of the sun when the moon is closer to the earth.

Question 3.
If it is high tide those having high tide at 0° and 180° meridian then at which meridians will low tide occur?
Answer:
The meridians that are at right angle to those having high tide will experience low tide at the same time ie. at 90°E & 90°W.

Class 7 Geography Chapter 3 Tides Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks choosing the correct options from the brackets:

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides

Question 1.
Due to rotation, the force that works away from the centre of the earth is the ______force. (gravitational, rotational, centrifugal)
Answer:
centrifugal

Question 2.
Neap tide occurs on the days of the ______ and _______ quarter of each month. (first, second, third)
Answer:
first, third

Question 3.
The tidal range in open seas is ______ cms. (20, 30, 40)
Answer:
30

Question 4.
The highest tidal range in the world is observed at _______.(Bay of Fundy, Bay of Biscay, Bay of Bengal)
Answer:
Bay of Fundy

Question 5.
The main reason for wave generation is ______ (wind, gravitational force, centrifugal force)
Answer:
wind

Question 6.
The raised up portion of a wave is called a _______ .(trough, wave length, crest)
Answer:
crest

Question 7.
The depressed portion of a wave is called a ______. (trough, wave length, crest)
Answer:
trough

Question 8.
The vertical distance between a crest and a trough is called the _____.(wave length, amplitude, tide)
Answer:
amplitude

Question 9.
The distance between a crest or trough is called _____ (amplitude, wave length, tide)
Answer:
wave length

Question 10.
Tall sea waves caused by earthquakes below the floor of the sea are called _____.(cyclones, tsunamis, eruption)
Answer:
tsunamis

Match the following:

Question 1.

‘A’ ‘B’
(1)  Bay of Fundy
(2)  Gulf of Khambhat
(3)  Open Seas
(4)  Peninsular India
(a)  1100 cm
(b)  100 -150 cm
(c)  1600 cm
(d)  30 cm

Answer:
1 – c
2- a
3 – d
4 – b

Fill in the blanks:
Question 1.
High and low tides are _______ phenomena.
Answer:
Natural

Question 2.
_________ are movements of sea water occurring daily and regularly.
Answer:
Tides

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides

Question 3.
Any object on the surface of the earth remains at the place due to the ______ force.
Answer:
Gravitational

Question 4.
The meridians that are at right angles to those having high, tide will experience tide _______.
Answer:
Low

Question 5.
On the days of the first and the third quarter, the high tide is at its _____.
Answer:
Minimum

Question 6.
On new moon and full moon days, the gravitational pull of the sun and the moon acting the ______ direction.
Answer:
Same

Question 7.
At every ______ a cycle of high tide and low tide gets completed.
Answer:
12 hrs & 25 min

Name the following:

Question 1.
Movement of sea water.
Answer:
Tides.

Question 2.
Two forces directly related with tides.
Answer:
Gravitational and Centrifugal forces.

Question 3.
Two types of tide.
Answer:
Spring tide and Neap tide.

Question 4.
The difference in the water level of the high tide and low tide.
Answer:
Tidal range.

Question 5.
The region with highest tidal range in India.
Answer:
The Gulf of Khambhat.

Question 6.
Tall waves caused by earthquakes in the shallow waters near the coast, which are very destructive.
Answer:
Tsunami.

Question 7.
Place where tsunami waves were generated in 2004.
Answer:
Sumatra islands of Indonesia.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides

Question 8.
Type of tide occuring on full moon day.
Answer:
Spring tide.

Question 9.
Type of tide occuring when sun and the moon are at right angles to each other.
Answer:
Neap tide.

Question 10.
Distance between two successive crests or troughs.
Answer:
Wavelength.

Define the following:

Question 1.
Tide:
Answer:
The alternate rising and falling of the sea water after a specific period is called tide.

Question 2.
Centrifugal force:
Answer:
Due to the earth’s rotation, the earth gets a type of power or force. This force works away from the centre. It is called the centrifugal force.

Question 3.
Tidal range:
Answer:
The difference in the water level of the high tide and low tide is called tidal range.

Question 4.
Waves:
Answer:
The sea water gets pushed by the wind and so ripples are generated on the water surface. These are called waves.

Question 5.
Amplitude of the wave:
Answer:
The vertical distance between a crest and the following trough is called the amplitude of the wave.

Question 6.
Wave length:
Answer:
The wave length is the distance between two successive crests or troughs.

Write whether the following statements are true or false:

Question 1.
The gravitational force is many times greater than the centrifugal force.
Answer:
True

Question 2.
Spring tides are lower than average high tides.
Answer:
False

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides

Question 3.
Centrifugal force is generated due to the revolution of the earth.
Answer:
False

Question 4.
When there is high tide at 0° meridian, the 180° meridian also experiences high tide.
Answer:
True

Question 5.
Tides occur due to the relative positions of the moon, the sun and the earth.
Answer:
True

Question 6.
The tides clean the waste and hence the coastal areas become clean.
Answer:
True

Question 7.
The tides worsen the maintaining of mangroves and the coastal biodiversity.
Answer:
False

Question 8.
Generation of waves is a natural and regularly occurring phenomenon.
Answer:
True

Give geographical reasons:

Question 1
Any object on the surface of the earth remains at the place where it exists.
Answer:

  • Due to the earths rotation, it gets a type of power or force
  • The force acting in the centre is centrifugal force.
  • Due to this force any object on the earth would be thrown into the space.
  • But the gravitational force is working towards the centre of the earth at the same time.
  • This force is greater than the centrifugal force.
  • Hence, any object on the surface of earth remains at the place where it exists.

Question 2.
On new moon and full moon days the tides are higher than average.
Answer:

  • On new moon and full moon days, the gravitational pull of the sun and the moon act in the same direction.
  • Due to this, the total pull increases.
  • Hence, the tide on these days is much higher than the average high tide.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides

Question 3.
Neap tides are a little lower than average high tides.
Answer:

  • While revolving around the earth, the moon makes a right angle with respect to the earth and the sun.
  • This position occurs on the first and the third quarter of each month.
  • On both these days, the forces of both the sun and the moon operate at right angles on the earth.
  • The attraction of the sun and the moon are not complementary but at right angles to each other.
  • Due to this, the water level rise is less than usual at the time of high tide

Answer in brief:

Question 1.
Which factors are responsible for the occurrence of tides?
Answer:
The following factors are responsible for the occurrence of tides.

  • The gravitational pull of the moon and the sun as well as that of the earth.
  • Revolution of the earth around the sun and the indirect revolution of the moon around the sun.
  • Centrifugal force generated due to the rotation of the earth.

Draw a neat labelled diagram of:

Question 1.
The structure of a wave:
Answer:
Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides 6

Question 2.
Springtide:
Answer:
Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides 7

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides

Question 3.
Neap tide:
Answer:
Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides 8

Question 4.
Occurrence of tides:
Answer:
Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides 5

Observe the following pictures and answer the following questions given below and discuss:
Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides 9
Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides 10
Question 1.
Do the above photographs show the same place or different places?
Answer:
Both the photographs show the same place.

Question 2.
Observe and note the spread of water seen in both the photographs.
Answer:
The level of water is higher in the first picture and lower in the second.

Question 3.
What is this natural event called?
Answer:
This natural event is called tide.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 3 Tides

Try this:

Take a wide open large dish.
Keep the dish on a table or a flat surface.
Fill water in the dish up to the rim,(we have to generate waves in the dish).

Question 1.
Is it possible to generate waves without touching or shoving the dish? Try doing so.
Answer:
By blowing air with your mouth on the water surface of the dish.

Question 2.
In what different ways can you generate waves in the dish?
Answer:

  • By dropping an object in the dish.
  • By blowing air on the water surface.
  • By strong fan breeze.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 11 Contour Maps and Landforms

Balbharti Maharashtra State Board Class 7 Geography Solutions Chapter 11 Contour Maps and Landforms Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 7 Geography Solutions Chapter 11 Contour Maps and Landforms

Class 7 Geography Chapter 11 Contour Maps and Landforms Textbook Questions and Answers

1. Answer the following questions:

Question 1.
How can the distribution of the height and landform in a region be shown?
Answer:
(i) While studying different landforms on the surface of the earth, one has to consider various facets of landforms like altitude, relief, slope, direction of slope and the drainage.
(ii) For this maps prepared using mathematical survey methods are used.
(iii) These maps help us to understand the above characteristics of the landforms.

Question 2.
To whom are contour maps useful?
Answer:
(i) Contour maps are useful to mountaineers, trekkers, soldiers, defence officers.
(ii) The nature of the ground and its shape can be estimated .
(iii) Defence officers use contour maps for strategic planning.
(iv) It is possible to identify suitable site for any project from the contour map of the region.

Question 3.
What do you understand by observing contour lines?
Answer:
(i) Contour lines are isolines of height.
(ii) These are drawn by joining the places of equal altitude.
(iii) These help in identification of land forms and their altitude from sea level.
(iv) These lines also help us to understand the nature and direction of the slope.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 11 Contour Maps and Landforms

Question 4.
How will a contour map be useful to a fanner?
Answer:
(i) It is helpful selecting the type of farming to be practiced plantation farming in hilly regions, intensive farming in low lying region.
(ii) In order to reduce the erosion of soil, trenches are dug out in the direction perpendicular to the slope of the land.
(iii) Trees are planted along such trenches. When the farmer digs out such trenches, he will be careful in maintaining the level.

2. Fill the blanks with appropriate words:

Question 1.
If the contour lines are closer to each other, the slope is ______.
Answer:
steep

Question 2.
The contour lines on the map represent ______.
Answer:
places of same altitude

Question 3.
The slope can be understood from the distance between the ______.
Answer:
contour lines

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 11 Contour Maps and Landforms

Question 4.
If the distance between two contour lines is more then the ______ is gentle.
Answer:
slope

3. Identify the landforms in the following map:

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 11 Contour Maps and Landforms 1

Class 7 Geography Chapter 11 Contour Maps and Landforms InText Questions and Answers

A model of the relief in an area is shown in fig. Observe it carefully and answer the following questions:
Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 11 Contour Maps and Landforms 6
Question 1.
Which landforms do you seen in the model?
Answer:
Mountains & river valleys are seen in the model.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 11 Contour Maps and Landforms

Question 2.
Which colours have been used on them?
Answer:
Yellow & blue colours have been used in the model.

Model of the Earth’s surface:
Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 11 Contour Maps and Landforms 2
Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 11 Contour Maps and Landforms 7

Question 1.
What all you seen in the map?
Answer:
We can see many contour lines on the map showing a hilly region. We can see the altitude of the hill ranges as well as its slope.

Question 2.
What is the general direction of the ranges shown in the map?
Answer:
The general direction of the ranges shown in the map is east-west

Question 3.
Towards which direction is the flat land located in the map?
Answer:
The flat land is located towards the east.

Question 4.
What are the maximum and minimum values of the lines in the map?
Answer:
The maximum value of the lines in the map is 800 & minimum value is 600.

Question 5.
What do these values indicate?
Answer:
These lines indicate the altitude of the region from the sea level.

Question 6.
Do you find any similarities in the map and the model in fig. (a)? What are those?
Answer:
The model in figure (a) & the contour line map in figure (b) are of the same region. The values of latitudes & longitudes are same on both the maps.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 11 Contour Maps and Landforms

Question 7.
Which figure give us more information and what is that information?
Answer:
Fig. (b) Contour line map gives more information. It gives us information about the altitude of the landforms slope of the land forms with latitudes & longitudes

Question 8.
Is there any similarity between this map and the sketch map of the potato hill?
Answer:
Yes, similar to the sketch map of the potato hill,
the contour line map too is a 3D figure (Model of earth’s surface) which has been converted into a 2D map. The Contour line map is depicting contour line intervals.

Consider you have gone for mountaineering. You have to conquer a peak on the hill “A”. A map of this hill is given below. Studying the contour lines in the map, find the side from which you will reach the peak safely and easily. Mark your path on the map with a pencil.
Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 11 Contour Maps and Landforms 9
Answer:
I will climb from eastwards to reach the peak safely as the slope eastwards is gentle and not steep. Lesser distance between the contour lines, indicates steep slope. The distance between the lines is greater eastwards, which shows the slope is more gentle on that side.

Class 7 Geography Chapter 11 Contour Maps and Landforms Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks:

Question 1.
Contour lines join places with the same on a map.
Answer:
altitude

Question 2.
Generally, contour lines do not _______ each other.
Answer:
cross.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 11 Contour Maps and Landforms

Answer the following questions:

Question 1.
How are contour maps helpful to us?
Answer:
(i) Contour maps help us to understand various facets of landforms, like altitude, relief, slope, direction of slope and the drainage.
(ii) These maps are of immense use to mountaineers, trekkers, soldiers, defence officers, etc.
(iii) These maps prove to be of great use in planning of a region.

Question 2.
Contour lines generally do not cross each other. Give reason.
Answer:
(i) Contour lines join places with the same altitude on a map.
(ii) Therefore they generally do not cross each other.

Observe the model and the map given below and answer the following questions:
Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 11 Contour Maps and Landforms 8
A 3D model is given in fig. (a) The northern part of the model shows the basin of the rivers Mula-Mutha. To its south is the Katraj. Diveghat range extending from the west to the east. Beyond that some portion of Karha basin is seen.

Question 1.
In which direction does fort Purandar lie?
Answer:
Fort Purandar lies in the south direction.

Question 2.
What is the direction of flow of the river Karha?
Answer:
River Karha flows from west to east.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 11 Contour Maps and Landforms

Question 3.
In which parts are the hill ranges not observed?
Answer:
The hill ranges are not observed in the eastern parts.

Question 4.
Which part of the model is not seen in the map? Why?
Answer:
The Karha river & the direction of its flow, the contour height and the slope of the land are part of map & not seen in the model.

Question 5.
In which direction does the altitude of Katraj- Diveghat range decrease?
Answer:
The altitude of katraj-Diveghat range decreases from west to east.

Question 6.
In which direction are higher hill ranges located?
Answer:
Higher hill ranges are located in the southern direction.

Use your brain!

When one sees a landform on a contour map, what is the observer’s position with respect to landform? For example, a hill is shown with the help of contours on a map. From where do you think you are looking at it?
Answer:
Aerial view. From somewhere above, may be from an aeroplane or helicopter.

Maharashtra Board Class 7 Science Solutions

Maharashtra State Board Class 7 Science Solutions

  • Chapter 1 The Living World : Adaptations and Classification
  • Chapter 2 Plants : Structure and Function
  • Chapter 3 Properties of Natural Resources
  • Chapter 4 Nutrition in Living Organisms
  • Chapter 5 Food Safety
  • Chapter 6 Measurement of Physical Quantities
  • Chapter 7 Motion, Force and Work
  • Chapter 8 Static Electricity
  • Chapter 9 Heat
  • Chapter 10 Disaster Management
  • Chapter 11 Cell Structure and Micro-organisms
  • Chapter 12 The Muscular System and Digestive System in Human Beings
  • Chapter 13 Changes – Physical and Chemical
  • Chapter 14 Elements, Compounds and Mixtures
  • Chapter 15 Materials we Use
  • Chapter 16 Natural Resources
  • Chapter 17 Effects of Light
  • Chapter 18 Sound : Production of Sound
  • Chapter 19 Properties of a Magnetic Field
  • Chapter 20 In the World of Stars

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 2 Preamble to the Constitution

Balbharti Maharashtra State Board Class 7 Civics Solutions Chapter 2 Preamble to the Constitution Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 2 Preamble to the Constitution

Class 7 Civics Chapter 2 Preamble to the Constitution Textbook Questions and Answers

1. Find the following words in the grid:

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 2 Preamble to the Constitution 1
Question 1.
A sense of ‘we-feeling’ and empathy towards fellow citizens
Answer:
Fraternity.

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 2 Preamble to the Constitution

Question 2.
A system in which sovereign power is in the hands of the people
Answer:
Democracy.

Question 3.
Introduction to the Constitution
Answer:
Preamble.

Question 4.
A system in which all religions are considered equal
Answer:
Secular

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 2 Preamble to the Constitution 2

2. Answer the following questions.

Question 1.
What are the provisions in a secular Constitution?
Answer:

  • In a Secular State, all religions are considered as equal.
  • No religion is considered to be the state religion. The citizens are free to follow their own religion.
  • The state cannot discriminate among citizens on the basis of religion.

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 2 Preamble to the Constitution

Question 2.
What is meant by adult franchise?
Answer:

  • Adult franchise means all citizens completing 18 years of age have the right to vote in the elections.
  • This enables equal participation of citizens in the running of our country.

Question 3.
What right does economic justice ensure?
Answer:
Economic justice ensures our right to a source of livelihood so as to look after oneself and one’s family.

Question 4.
How will human dignity be established in a society?
Answer:
When every individual respects another and honours their freedom and rights, dignity of the individual will be established.

3. How should we make use of our freedom ? Write your views about it.
Answer:

  • Pandit Jawaharlal Nehru has rightly said. ‘We have to assume the responsibility ourselves of what we do’.
  • Freedom must be exercised with care, with a sense of responsibility.
  • Our freedom and independence which we gained after innumerable sacrificies must be safeguarded.
  • We should use the different freedoms endowed on us by our Constitution to bring out the best in us and build a better nation, a better world
  • The future lies in our hands.

4. Explain the following concepts.

Question 1.
Socialist State
Answer:

  • A Socialist State is such a State where the gap between the rich and the poor is minimum.
  • All have a right over the wealth of the country.
  • It is ensured that wealth is not concentrated in the hands of a few people.

Question 2.
Equality
Answer:
(i) The Preamble guarantees the Indian citizens equality of status and there will be no discrimination based on caste, creed, race, sex, place of birth, etc.

(ii) The guarantee of equality means that there should be no discrimination between people in terms of high-low, superior-inferior.

Question 3.
Sovereign State
Answer:
The word sovereign means that a state is not under the control of a foreign power. The most important goal of our freedom struggle was to acquire sovereignty. ‘Sovereignty’ means the ultimate authority to govern oneself. In a democracy, sovereignty rests with the people

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 2 Preamble to the Constitution

Question 4.
Equality of opportunity.
Answer:
Equality means the state of being equal in status, rights or opportunities. Equality of status, and of opportunity means that all have equal human status and there will be no discrimination based on caste, creed, race, sex, place of birth, etc. All will get the opportunities for development without any discrimination.

5. Make a list of the key words in the Preamble. Look for their meanings in a dictionary. Prepare a chart in the following way:
Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 2 Preamble to the Constitution 4
Answer:
Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 2 Preamble to the Constitution 3

Activities:

  1. Visit your Tehsil office with your teacher to understand how a vote is cast and how the electronic voting machine works.
  2. Make a list of newspapers available in your locality.

Class 7 Civics Chapter 2 Preamble to the Constitution InText Questions and Answers

Answer the following concepts:

Question 1.
Liberty
Answer:
(i) Liberty implies that there should be no coercive, unfair restrictions upon us and that ’ there should be an atmosphere conducive to the development of our inherent capacities.

(ii) In a democracy, citizens enjoy liberty. In fact, democracy becomes mature only if the citizens enjoy freedom.

Discuss:

Question 1.
Some statements regarding freedom have been given below for discussion. Express your views.
(a) While publicly celebrating our festivals, we need to follow some rules. That does not restrict our freedom,
(b) Freedom means behaving in a responsible way, not as per our whims and fancies.
Answer:
Yes, With freedom comes responsibilities. Rules should be followed while exercising freedom for a smooth life and to ensure that we work towards responsible citizenship.

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 2 Preamble to the Constitution

Question 2.
Read what Deepa has written on the topic: “My Family’.
Answer:
Democracy does not only imply elections. My parents do all the household work together. We also participate in it. We ensure that we talk cordially with each other. Even if we happen to fight, we try to listen to each others views by stopping the fight as soon as possible. If any change has to be made, even the grandparents are consulted. Anuja wants to take up agricultural research as her career. Her decision was appreciated by everybody.

Question 3.
Do you think that Deepa’s house functions in a democratic way? Which features of democracy can be found in this passage.
Answer:
Yes. They function in a democratic way and the features of democracy displayed here are:

  • Carrying out responsibilities collectively as a unit.
  • Mutual respect.
  • Honouring opinions which are not in line with our views.
  • Consensus in decision making.
  • Freedom of thought and expression.
  • Freedom of occupation.

Activities:

Question 1.
Visit your Tehsil office with your teacher to understand how a vote is cast and how the electronic voting ntachine (EVM) works.
Answer:
The voting machines used in India are a combination of two components. First component is called the Balloting unit on which the voters press the button. The other part is called the Control unit. This unit gives supervising power to the polling officer stationed at the poll booth.

The two units are connected by a five-meter cable. The voter places his /her vote on the Balloting unit which is placed inside the Voting compartment.

An EVM runs on 6-volt batteries to eliminate the need of any external power source. It is designed to record 64 candidate names and 3,840 votes at the max. The 64 candidate names can be split across (a maximum of) 4 balloting units connected in parallel, with 16 candidate names on each of the unit.

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 2 Preamble to the Constitution

Question 2.
Make a list of newspapers available in your locality.
Answer:

English News Papers:

  • The Times of India
  • Economic Times
  • Financial Express
  • Indian Express
  • Mumbai Mirror
  • Mid-day
  • DNA (Daily News and Analysis)
  • Business- Standard
  • Hindustan Times
  • Free Press Journal

Hindi News Papers (Including Urdu Daily):

  • Hindi Mid-Day
  • Tehalka News
  • Navbharat Times
  • Humara Mahanagar
  • Aaj Ka Anand
  • YashoBhoomi
  • Dopahar
  • Saamna
  • Hindmata
  • Mumbai Sandhya

Marathi News Papers:

  • Loksatta
  • Maharashtra Times
  • Navshakti
  • Navakal
  • Vartahar
  • Saamna (saamana)
  • Sakai
  • Sandesh
  • Lokmat
  • Divyabhaskar
  • Mumbai Mitra
  • Sandhyanand
  • Punya Nagri
  • Samrat

Class 7 Civics Chapter 2 Preamble to the Constitution Additional Important Questions and Answers

Complete the sentence by choosing the appropriate words from the options given below:

Question 1.
The _______ to the Indian Constitution is called the ‘Preamble’. (Preface, Preview, Annexure)
Answer:
Preface

Question 2.
The Preamble sets out the ______ of our Constitution. (declaration, objectives, theme of the Articles)
Answer:
objectives

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 2 Preamble to the Constitution

Question 3.
It talks about the resolve of the Indians to constitute India into a ‘Sovereign, Socialist, _______ Democratic Republic’. (Theocratic, Autocratic, Secular)
Answer:
Secular

Question 4.
Our country became independent on _______. (15th August 1947, 26th January 1950, 26th November 1949)
Answer:
15th August 1947

Question 5.
The word _______ means that a state is not under the control of a foreign power. (Sovereign, Secular, Socialist)
Answer:
Sovereign

Question 6.
A Socialist State is such a State where the gap between the rich and the poor ______. (is maximum, is minimum, does not exist)
Answer:
is minimum

Question 7.
In _________ State, all religions are considered equal and no religion is considered as a State religion. (secular, socialist, sovereign)
Answer:
secular

Question 8.
In a _______ the sovereign power is in thehands of the people. (democracy, autocracy, monarchy)
Answer:
democracy

Question 9.
Elections are conducted in India after a fixed period when voters elect their ______. (President, Vice-president, Representatives)
Answer:
Representatives

Question 10.
The Parliament or Legislature and the Executive take decisions for the entire population as per the procedure laid down by the ______.(High Court, Supreme Court, Constitution)
Answer:
Constitution

Question 11.
________ implies removal of injustice and ensuring that everybody has the opportunity for progress. (Liberty, Justice, Equality)
Answer:
Justice

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 2 Preamble to the Constitution

Question 12.
________ ensures that as human beings all have the right to the same dignity and respect, the same status. (Political justice, Social justice, Economic justice)
Answer:
Social justice

Question 13.
Since we have adopted universal adult franchise, all citizens completing ________ years of age have the right to vote in the elections. (18, 20, 21)
Answer:
18

Question 14.
The liberty of belief, faith and worship implies ______ freedom. (economic, social, religious)
Answer:
religious

Question 15.
_____ implies a ‘we-feeling’ towards one another. (Fraternity, Empathy, Sympathy)
Answer:
Fraternity

Question 16.
________ implies equal respect to each (Human Rights, Equality, Dignity)
Answer:
Equality

Match the following:

Question 1.

(1) Sovereignty

(2) Socialist State

(3) Secular

(4) Democratic

(a) Equal right over the wealth of the country.

(b) No discrimination on the basis of religion.

(c) Sovereign power is in the hands of the people.

(d) Public positions elected by the people.

(e) Ultimate authority to govern ownself.

Answer:
1 – e
2 – a
3 – b
4 – c

Name the following:

Question 1.
The fundamental and the highest law of the land which is an important document clarifying the rules of the administration.
Answer:
Constitution.

Question 2.
A systematic arrangement of all the aims and objectives of a law which is the preface to the Constitution.
Answer:
Preamble

Question 3.
The words with which the Preamble begins,
Answer:
’We, the people of India’.

Question 4.
The word that means that a State is not under the control of a foreign power.
Answer:
Sovereign

Question 5.
A state where the gap between the rich and poor is minimum.
Answer:
Socialist.

Question 6.
A state wherein all religions are considered equal.
Answer:
Secular state.

Question 7.
In this form of governance, the sovereign power is in the hands of the people.
Answer:
Democracy.

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 2 Preamble to the Constitution

Question 8.
Institutions in India created by our Constitution.
Answer:

  • Parliament
  • Legislature
  • Executive.

Question 9.
In this form of government, all positions are elected by the people and no public position is occupied on the basis of hereditary succession.
Answer:
Republic.

Question 10.
Three types of Justice talked of in the Constitution.
Answer:
Social Justice, Economic Justice, Political Justice.

Question 11.
This implies that there should be no coercive, unfair restrictions upon us and that there should be an atmosphere conducive to the development of our inherent capacities.
Answer:
Liberty

Question 12.
The most fundamental freedom of an individual.
Answer:
Freedom of Thought and Expression.

Question 13.
The liberty of belief, faith and worship implies this value.
Answer:
Religious freedom.

Question 14.
The goal which is included in the Constitution which implies a ‘we-feeling ‘ and feeling of empathy.
Answer:
Fraternity.

State whether the following statements are true or false with reason:

Question 1.
The Preamble begins with the mention that the people of India have given the Constitution to themselves.
Answer:
False : The Preamble begins with the words ‘We, the People of India’.

Question 2.
In a democracy, the sovereign power is in the hands of the people.
Answer:
True: Democracy is the Government of the people, by the people and for the people.

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 2 Preamble to the Constitution

Question 3.
In a democracy, citizens enjoy liberty.
Answer:
True : In fact democracy becomes mature only if citizens enjoy liberty.

Answer the following questions:

Question 1.
The Preamble guarantees the Indian citizens equality of status and of opportunity. Explain.
Answer:

  • It means that all have equal human status and there will be no discrimination based on caste, creed, race, sex, place of birth, high or low status or superior-inferior.
  • The Preamble has given great importance to equality of opportunity as well.
  • Each one gets the opportunities for development without discrimination.

Answer the following concepts:

Question 1.
Constitution and Preamble
Answer:

  • Our Constitution is the fundamental and the highest law of the land.
  • There are definite aims or purposes in making any law.
  • Basic provisions in the law are made, after clarifying these objectives.
  • A systematic arrangement of all the aims and objectives of a law is the Preface to the law.
  • The Preface to the Indian Constitution is called the ‘Preamble’. The Preamble sets out the objectives of our Constitution.

Question 2.
Republic and how is it different from Monarchy.
Answer:

  • Along with being a democracy, we are a Republic. All public positions in a Republic are elected by the people.
  • No public position is occupied on the basis of hereditary succession.
  • The position like the President, the Prime Minister, the Governor, the Chief Minister, the , Mayor, the Sarpanch, etc. are public positions.
  • Any Indian citizen fulfilling the prescribed age criterion can get himself/herself elected to any of these positions.

Question 3.
Fraternity
Answer:

  • Fraternity implies a ‘we-feeling’ towards one another.
  • It creates a feeling of empathy.
  • People become more understanding towards each other’s problems and needs.

Explain the terms:

Question 1.
Justice
Answer:

  • Justice implies removal of injustice and ensuring that everybody has the opportunity for progress.
  • Establishing justice is adopting such policies that will promote public good.

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 2 Preamble to the Constitution

Question 2.
Social Justice
Answer:

  • There should be no discrimination among individuals on the basis of caste, creed, race, language, region, place of birth or sex.
  • As human beings, all have the right to the same dignity and respect, the same status.

Question 3.
Economic Justice
Answer:

  • Poverty leads to the evils of hunger, hunger -deaths or malnourishment.
  • If poverty is to be eradicated, everyone should have the right to a source of livelihood so as to look after oneself and one’s family.
  • Our Constitution has given this right to every citizen without any discrimination.

Question 4.
Political Justice
Answer:

  • We have adopted universal adult franchise to enable equal participation in the running of the country.
  • Accordingly, all citizens completing 18 years of age have the right to vote in elections.

Give reason:

Question 1.
India is a sovereign state.
Answer:

  • India was ruled by Britain for a long period.
  • The British rule ended on 15th August, 1947. Our country became independent and India became sovereign i.e a state not under the control of a foreign power.

Question 2.
India is a secular state.
Answer:

  • In India, all religions are considered as equal.
  • No one religion is considered to be a state religion. The citizens are free to follow their own religion. So, India is a secular state.

Question 3.
Freedom of thought and expression is the most fundamental freedom for an individual.
Answer:

  • Freedom of thought and expression is the most fundamental freedom for an individual.
  • Everyone is free to express their own views and opinions. A give-and-take of ideas enhances the spirit of cooperation and unity amongst us.
  • Similarly, it also enables us to understand the various dimensions of any problem.

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 2 Preamble to the Constitution

Question 4.
Promotions of fraternity has been included in the Preamble as a goal.
Answer:

  • The makers of the Constitution believed that merely guaranteeing justice, freedom and equality would not lead to establishing equality in Indian society.
  • No amount of laws would help us achieve these goals if fraternity is lacking among Indians.
  • Hence the promotion of fraternity has been included in the Preamble as a goal.

Question 5.
Fraternity is closely related with human dignity.
Answer:

  • Human dignity implies equal respect to each individual as a human being. .
  • It does not depend upon the criteria of caste, creed, race, sex, language, etc.
  • Just as we would like to be treated with dignity and respect by others, we should treat others with the same dignity and respect.
  • When every individual respects another and honours their freedom and rights, dignity of the individual will get established.
  • This will also develop fraternity, a ‘we-feeling’ towards one another.

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 1 Introduction to Our Constitution

Balbharti Maharashtra State Board Class 7 Civics Solutions Chapter 1 Introduction to Our Constitution Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 1 Introduction to Our Constitution

Class 7 Civics Chapter 1 Introduction to Our Constitution Textbook Questions and Answers

1. Explain the following concepts:

Question 1.
Provisions in the Constitution
Answer:
It is the basic or fundamental law that is stated directly in the Constitution. Therefore, the rules and provisions in the Constitution are the basic or fundamental law of the land. The government is bound to carry out the administration of the country as per the provisions of the Constitution.

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 1 Introduction to Our Constitution

Question 2.
Constitution Day
Answer:
The Constituent Assembly enacted the Constitution and adopted it on 26th November, 1949. Therefore, 26th November is observed as ‘Constitution Day’ in India.

2. Discuss:

Question 1.
A Constituent Assembly was established.
Answer:
(i) The process of the making of the Indian Constitution started in 1946.

(ii) The leaders of the freedom movement insisted that independent India will be governed not by the laws made by the British, but by laws made by Indians themselves.

(iii) A Committee was established to prepare the Constitution of Independent India and it came to be known as Constituent Assembly.

Question 2.
Dr. Babasaheb Ambedkar is called the ‘Architect of the Indian Constitution’.
Answer:
(i) The draft of the Constitution was prepared by Dr. Babasaheb Ambedkar and presented to the Constituent Assembly after an in-depth contemplation and study of the Constitution of different countries of the world.

(ii) It was discussed Article by Article. Many amendments were suggested by different members.

(iii) Dr. Babasaheb Ambedkar would present the draft, answer the various questions raised on them and make changes in the draft as per the suggestions of the Constituent Assembly in order to make every provision of the Constitution flawless.

(iv) Due to his contribution towards the making of the Constitution, Dr. Babasaheb Ambedkar is called the ‘Architect of the Indian Constitution’.

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 1 Introduction to Our Constitution

Question 3.
What is included in the administration of a country?
Answer:
(i) The Government has to make laws relating to several subjects such as defending the boundaries, protecting the people from external aggression, eradication of poverty, creating employment, education and health services, encouragement to commerce and industries, protection of the weaker sections, making policies for the progress of women, children and the tribal people, etc.

(ii) In short, governments in modem times have to take decisions related to different issues right from space research to public cleanliness. This is included in the administration of a country

3. Choose the right option:

Question 1.
The Constitution of this country is primarily unwritten
(a) America
(b) India
(c) England
(d) None of these
Answer:
England

Question 2.
Who was the President of the Constituent Assembly
(a) Dr. Babasaheb Ambedkar
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Durgabai Deshmukh
(d) B.B. Rai
Answer:
Dr. Rajendra Prasad

Question 3.
Who among these was not a member of the Constituent Assembly?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Moulana Azad I
(c) RajkumariAmritKaur
(d) Hansaben Mehta I
Answer:
Mahatma Gandhi

Question 4.
Who was the Chairman of the Drafting Committee
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Sardar Vallabhbhai Patel
(c) Dr. Babasaheb Ambedkar
(d) J.B. Kripalani
Answer:
Dr. Babasaheb Ambedkar

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 1 Introduction to Our Constitution

4. Answer the following questions:

Question 1.
On what subjects does the Government have to make laws?
Answer:
Government has to make laws relating to several subjects:

  • Defending the boundaries.
  • Protecting the people from external aggression.
  • Eradication of poverty.
  • Creating employment, education and health services, encouragement to commerce and industries.
  • Protection of the weaker section, making policies for the progress of women, children and the tribal people.

Question 2.
Why do we celebrate 26th January as Republic Day?
Answer:

  • Our country began to be governed according to the provisions of the Constitution from 26th January, 1950.
  • The Indian Republic came into existence from this day.
  • Therefore, 26th January is celebrated as Republic Day.

Question 3.
What are the advantages of running the government as per the provisions of the Constitution?
Answer:
There are several advantages of governing a country with the help of rules or provisions included in a Constitution:

(i) The Government has to function within a set of rules. This reduces the possibility of the misuse of the power and authority they have been given.

(ii) A Constitution includes the rights and freedom of the citizens. The Government cannot take away these rights. Therefore, people’s rights and freedoms are safeguarded.

(iii) Running a country as per the provisions of the Constitution is the same as establishing the rule of law, so there is no scope for the misuse of power or high-handed administration.

(iv) If a country is run as per the Constitution, the faith that the common people have in the government increases. They then become more keen on participating in the activities of the government. Democracy is strengthened due to the increased participation of the people.

(v) The Constitution presents some political ideals before the country. The nation is also bound to act in that direction. It creates an atmosphere conducive to attain world peace and security, and preservation of human rights.

(vi) Since the Constitution also includes the list of citizens’ duties, it fixes the responsibility of the citizens as well.

Activities

  1. Several committees were established for the effective functioning of the Constituent Assembly. Find out more information about them and discuss the role of different committees.
  2. Prepare a report on how you celebrated Constitution Day in your school.
  3. Make a collection of the photos of the members of the Constituent Assembly.

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 1 Introduction to Our Constitution

Class 7 Civics Chapter 1 Introduction to Our Constitution InText Questions and Answers

In-text questions.

Question 1.
Do you wish to ask the questions that puzzled Sameer and Vandana?
Answer:
Yes, I wish to ask such questions.

Question 2.
Where can we find all the rules according to which the administration of the country is carried out?
Answer:
The rules according to which the administration of the country is carried out are found mentioned in a country’s constitution.

Question 3.
Who makes those rules?
Answer:
These rules are made by the Constituent Assembly which consist of the representatives of the states and provinces and the leaders of that country.

Question 4.
Is it binding on us to follow them?
Answer:
Yes. All the rules mentioned in the Constitution are binding on every citizen of the country.

Let’s find out:

Find out some information about the Constitution of any one country of your choice with the help of the following points.

Question 1.
Name of the country
Answer:
India

Question 2.
Year of the making of the Constitution:
Answer:
The Constituent Assembly enacted the Constitution and adopted it on 26th November 1949. However the country began to be actually governed according to the provisions of the Constitution only from 26th January 1950.

Question 3.
Two features of the Constitution:
Answer:
(a) The lengthiest Constitution in the world: The Indian Constitution is the lengthiest and the most detailed of all the written Constitutions of the world containing 449 articles in 25 parts, 12 schedules, 5 appendices and 101 Amendments.

(b) Parliamentary form of Government: The constitution of India establishes a parliamentary form of a government both at the Centre and the State. The essence of the parliamentary government is its responsibility to the Legislature. The President is the constitutional head of the State but the real executive power is vested in the council of ministers whose head is the Prime Minister.

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 1 Introduction to Our Constitution

Activity:

Question 1.
Several committees were established for the effective functioning of the constituent Assembly. Find out more information about them and discuss the role of different committees.
Answer:

  1. Committee on the Rules of Procedure: Rajendra Prasad
  2. Steering Committee : Rajendra Prasad
  3. Finance and Staff Committee: Rajendra Prasad
  4. Credential Committee: Alladi Krishnaswami Ayyar
  5. House Committee: B. Pratibha Sitaramayya
  6. Order of Business Committee: K.M. Munsi
  7. Adhoc Committee on the National Flag: Rajendra Prasad
  8. Committee on the Functions of the Constituent Assembly: G.V. Mavalankar
  9. States Committee: Jawaharlal Nehru
  10. Advisory Committee on Fundamental Rights, Minorities and Tribal and Excluded Areas:Vallabhbhai Patel
  11. Minorities Sub-Committee: H. C. Mookherjee
  12. Fundamental Rights Sub-Committee: J. B. Kripalani
  13. North-East Frontier Tribal Areas and Assam Excluded & Partially Excluded Areas Sub¬Committee: Gopinath Bardoloi
  14. Excluded and Partially Excluded Areas (Other than those in Assam) Sub-Committee: A.V. Thakkar
  15. Union Powers Committee: Jawaharlal Nehru
  16. Union Constitution Committee: Jawaharlal Nehru
  17. Drafting Committee: B.R. Ambedkar

Class 7 Civics Chapter 1 Introduction to Our Constitution Additional Important Questions and Answers

Complete the sentence by choosing the appropriate words from the options given below:

Question 1.
The administration of our village or city is carried out in accordance with _______. (will of the majority, rules, orders of the Collector)
Answer:
rules

Question 2.
The book in which all the provisions regarding the administration of the country are mentioned together in a systematic way is called a ______ . (Law book, Guide, Constitution)
Answer:
Constitution

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 1 Introduction to Our Constitution

Question 3.
Democracy is _____ due to increased participation of the people. (strengthened, maintained, weakened)
Answer:
strengthened

Question 4.
The process of the making of the Indian Constitution started in the year _____. (1952,1947,1946)
Answer:
1946

Question 5.
A committee which was established to prepare the Constitution of independent India was the _______ (Drafting Committee, StandingCommittee, Constituent Assembly)
Answer:
Constituent Assembly

Question 6.
There were a total of ______ members in the Constituent Assembly. (298, 299, 289)
Answer:
299

Question 7.
_____ was the Chairman of the Drafting Committee. (Durgabai Deshmukh, J.B. Kripalani, Dr. Babasaheb Ambedkar)
Answer:
Dr. Babasaheb Ambedkar

Question 8.
Dr Babasaheb Ambedkar is called the ______ of the Indian Constitution’. (Architect, Visionary, Inspiration)
Answer:
Architect

Question 11
_____is observed as ‘Constitution Day’. (26th November, 26th January, 15th August)
Answer:
26th November

Question 10.
26th January is celebrated as ______ Day. (Independence, Republic, Constitution)
Answer:
Republic

Question 11.
Our Constitution is a/an _________ document of the provision related to the administration of the country. (written, oral, inspirational)
Answer:
written

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 1 Introduction to Our Constitution

Match the following:

Question 1.

(1) 15th August(a) Constitution Day
(2) 26th November(b) Republic Day
(3) 26th January(c) Independence Day
(4) 26th January 1950(d) Country began to be governed according to the provisions of the Constitution

Answer:
1 – c
2 – a
3 – b
4 – d

Answer in one or two sentences:

Question 1.
Why do we follow norms and rules?
Answer:
We follow norms and rules in order that the activities in the family, our school, our village or city are carried out smoothly.

Question 2.
How is the administration of our country carried out?
Answer:
The administration of our country is carried out through a system of rules.

Question 3.
Explain the term ‘Constitution’.
Answer:
The book in which all the provisions related to the administration of the country are mentioned together in a systemic way is called Constitution.

Question 4.
What are the basic or fundamental law of the land?
Answer:
The rules and provisions in the Constitution are the basic or fundamental law of the land.

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 1 Introduction to Our Constitution

Question 5.
How were decisions made in the Constituent Assembly?
Answer:
Decisions in the Constituent Assembly were made on the basis of debate and discussion.

Question 6.
What is governance?
Answer:
Government in modem times have to take decisions related to different issues right from space research to public cleanliness. This is governance.

Name the following:

Question 1.
Name the well-known members of the constituent assembly.
Answer:
Dr. Rajendra Prasad, Pandit Jawaharlal Nehru, Dr. Babasaheb Ambedkar, Sardar Vallabhbhai Patel, Maulana Abdul Kalam Azad, Sarojini Naidu, J. B. Kriplani, Rajkumari Amrit Kaur, Durgabai Deshmukh, Hansaben Mehta and others.

Question 2.
The President of the Constituent Assembly.
Answer:
Dr. Rajendra Prasad.

Question 3.
The States in pre-independence period where the local princes carried out the administration.
Answer:
Princely states.

Give reasons:

Question 1.
We celebrate 26th January as Republic Day.
Answer:
(i) Our country began to be governed according to the provisions of the Constitution from 26th January, 1950.

(ii) The Indian Republic came into existence from this day. Therefore, 26th January is celebrated as Republic Day.

Question 2.
Nature of the Constitutions of different countries is different.
Answer:

  • There are differences of history, social structures, culture, traditions, etc., between the countries.
  • Similarly, their needs and objectives also might be different.
  • Each country tries to create a Constitution that is not only suited to its needs and objectives, but also is in tune with its distinct nature.

Explain in detail:

Question 1.
If the government does not follow the Constitution while making laws, the Judiciary can declare those laws null and void or unconstitutional. Explain.
Answer:

  • The Government is established by the representatives elected by the people.
  • It is bound to carry out the administration of the country as per the provisions of the Constitution.
  • The rules and provisions in the Constitution are the basic or fundamental law of the land.
  • While making laws, the government is bound to follow the Constitution.
  • If it does not do so, then the Judiciary can declare those laws null and void or unconstitutional.

Maharashtra Board Class 7 Civics Solutions Chapter 1 Introduction to Our Constitution

Question 2.
How long did it take to write the Constitution?
OR
Why is it the lengthiest Constitution in the world?
Answer:
(i) It took 2 years, 11 months and 17 days to ! complete the writing of the Constitution.

(ii) There were 22 parts, 395 Articles and 8 Schedules in the original Constitution, thus making it the lengthiest Constitution in the world.

Question 3.
Write about the wide range of issues in the Constitution which were contributed by Dr. Babasaheb Ambedkar.
Answer:
Dr. Babasaheb Ambedkar’s contribution was in a wide range of issues like water conservation, foreign policy, national security, journalism, economics, social justice, etc.

Question 4.
We are proud of our Constitution.
Answer:
(i) Decisions in the Constituent Assembly were made on the basis of debate and discussion. A respect for opposing view points and the acceptance of the appropriate suggestions were a characteristic of the working of the Constituent Assembly.

(ii) It took 2 years, 11 months and 17 days to complete the writing of the Constitution.

(iii) There were 22 parts, 395 Articles and 8 schedules in the original Constitution