Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 6 Natural Regions

Balbharti Maharashtra State Board Class 7 Geography Solutions Chapter 6 Natural Regions Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 7 Geography Solutions Chapter 6 Natural Regions

Class 7 Geography Chapter 6 Natural Regions Textbook Questions and Answers

1. Read the following statements carefully. Correct the wrong ones and write them down:

Natural Regions Class 7 Geography Question 1.
Due to its mild and warm climate, people from the West European region are not energetic.
Answer:
False – Due to its mild and warm climate people from the West European region are industrious and energetic.

Std 7 Geography Chapter 6 Natural Regions Question 2.
The prairie region is called the wheat basket of the world.
Answer:
True.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 6 Natural Regions

Natural Regions Class 7 Questions And Answers Question 3.
The trees in the Mediterranean region have oily leaves and the bark is quite thick. There is a high rate of transpiration.
Answer:
False – The trees in the hot desert region have oily leaves and the bark is quite thick. There is high rate of transpiration.

Natural Regions Class 7 Question 4.
The camel is an important animal of the hot desert region as it can survive without water and is useful for transport.
Answer:
True.

Class 7 Geography Chapter 6 Natural Regions Question 5.
Carnivorous animals like tigers and lions are found in large numbers in the equatorial regions.
Answer:
False – Carnivorous animals like tigers and lions are found in large numbers in the grassland region (Sudan).

2. Give geographical reasons:

6 Natural Regions Question 1.
People in monsoon region are mainly engaged in agriculture.
Answer:
(i) The monsoon region is located in tropical & subtropical belt between 10° & 30°N & parallels which receives almost perpendicular rays of the sun for most part of the year.

(ii) The summers temperature are hot with between 27° & 32°C & the winters are mild with temperatures between 15° to 24°C.

(iii) This region receives rainfall during specific season from the south west monsoon winds and the rainfall varies between 250 to 2500 mm.

(iv) Thus as the climatic conditions are such that they favour growth of variety of crops.

(v) Thus, people in the monsoon region are engaged in agriculture.

Natural Regions Std 7 Question 2.
Trees in equatorial forests grow tall.
Answer:
(i) The equatorial forest are found in regions between 50°N & 50°S of the equator. This region receives perpendicular rays of the sun throughout the year.

(ii) The climate of the equatorial region is hot & it receives rainfall throughout the year. Annual rainfall in this region is between 2500 & 3000 mm.

(iii) Hence, dense evergreen forests are found here. Due to dense vegetation sunlight does not reach the ground & the trees compete for sunlight.

(iv) Thus, trees in equatorial forests grow tall.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 6 Natural Regions

Question 3.
Vegetation is short-lived in the Tundra region.
Answer:
(i) Tundra region is located between 65°N to 90°N parallels due to which the climate here is very cold.
(ii) The mean summer temperatures is between 20°C to 30°C.
(iii) Very cold climate of winter does not support growth of vegetation but short grass, small shrubs, flowers, lichen, moss etc. grow during short summer period here
(iv) Thus, vegetation is short-lived in the Tundra region.

3. Answer the following questions:

Question 1.
What is the latitudinal extent of the Taiga . region?
Answer:
Taiga region extends from 55° to 65° N latitudes from Alaska to the Atlantic coast & in parts of Eurasia.

Question 2.
Name any three herbivorous animals from the Sudan region. What has nature endowed them with for self-protection?
Answer:

  • Sudan region has zebras, elephant and giraffe.
  • Nature has gifted them with speedy legs.
  • The skin of the animals here have colourful spots or stripes/bands.

Question 3.
What are the characteristics of the Monsoon region?
Answer:
The characteristics of the Monsoon region are as follows:

  • The summer temperature is between 27° and 32°C & the winter temperature is 15° to 24°C.
  • Rainfall varies between 250 to 2500 mm. This region gets rain in specific seasons from the SW Monsoon.
  • Rainfall here is highly variable and distribution is quite uneven.
  • Semi-evergreen and deciduous forests are found in this region. Vegetation depends on the distribution of rainfall.
  • Agriculture is the main occupation of the people here.
  • Large number of small hamlets are found. There is considerable difference in the diet & costumes of the people in the monsoon region.
  • Population here is mostly engaged in primary occupation

4. Show the following items on an outline map of the world. Prepare the index:

  • Colorado Desert
  • British Columbia
  • Downs Grassland
  • Inhabited part of Greenland
  • Mediterranean Sea
  • Congo basin
  • Llanos and Campos

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 6 Natural Regions 3
Answer:
Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 6 Natural Regions 2

Activity:

Using the Internet, check the information given in this lesson. Collect pictures of the flora and fauna and the human life of the various natural regions. Make a collage by pasting these pictures on the world map.

Class 7 Geography Chapter 6 Natural Regions InText Questions and Answers

Can you tell:

Observe the picture given on Pg. no. 30 of Geography textbook and answer the following question given below.
Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 6 Natural Regions 5

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 6 Natural Regions

Page no: 31
Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 6 Natural Regions 6
Question 1.
Why are the house types shown in the pictures not seen in our surrounding?
Answer:
All the house types shown in the pictures are not seen in our surroundings because house types differ from place to place. They are built taking into consideration rainfall, temperature and raw material available for building houses.

Question 2.
Which are the regions where such types of houses are found?
Answer:
In cities, we find buildings and bungalows built of concrete material. An igloo is found in the Tundra or Taiga region. Huts are found in grassland or forested areas.

Question 3.
Would you like to stay in a house built of ice? Why don’t we build such houses?
Answer:
Yes, I would like to stay in an ice house. We can’t build it here because the temperature is high which will melt the ice and we don’t have snowfall in Maharashtra.

Question 4.
What brings about difference in people’s clothing?
Answer:
There is difference in people’s clothing because firstly it depends upon the climate of the place. Secondly it depends upon the culture & tradition as well as the raw material available or textile industries that are set up a particular region.

Question 5.
Where do you think Khubz, insects and ants also form a part of the diet of the people?
Answer:
Human beings eat whatever is edible & does not harm their digestive system.
Previously Khubz, insects & ants were consumed mainly by tribal people or people living in underdeveloped countries, but today it is consumed by people for protein, or for tradition or even as exploratory cuisine.

Question 6.
Can the animals from polar region like polar bears and penguins be kept in the tropical zoos?
Answer:
No, polar bear and penguins survive only in colder regions. They cannot bear the tropical heat and may die. Therefore, they are not kept in tropical zoos.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 6 Natural Regions

Question 7.
Are all the plants shown in the pictures found in our surroundings? If not, where do you think they can be found?
Answer:
TB pg 30 – The tree shown in 1 st picture is found in the coastal area. The tree in the 2nd picture is found in the equatorial region. The plant in the 3rd picture is found in the hot desert region.
TB pg 31 – The tree in the 1st picture is found in grassland regions.
The tree in 2nd picture is found in the monsoon region
The tree in the 3rd picture is found in the Taiga region.

Think about it:

Question 1.
Why are animals like lions not found in Equatorial forests?
Answer:
(i) Equatorial regions have hot & humid climate & it rains throughout the year. So, dense multilayered evergreen forests are found here.

(ii) As the sunlight does not reach the ground the trees compete to get sunlight & hence trees grow very tall.

(iii) Mainly animals which can survive in swampy & marshy environment of forests are arboreal animals found in equatorial forests.
Hence animals like lions are not found in equatorial forests.

Question 2.
Why are the hot deserts mainly located along the western side of the continents?
Answer:
The planetary winds shed their moisture in the eastern parts of the continents and become dry by the time they reach the western margins. Therefore, hot deserts are mainly located along the western side of the continents.

Question 3.
Why are people in the hot deserts engaged mostly in animal rearing?
Answer:
Hot deserts have very scanty rains and high temperature which does not favour agriculture, therefore people in the hot deserts are mostly engaged in animal rearing.

Question 4.
Why do people in hot deserts live a nomadic life?
Answer:
People in hot deserts rear animals for a living. Therefore they move from place to place in search of water and fodder for their animals.

Question 5.
Why are carnivorous animals found in the grasslands?
Answer:
In the grassland region there are a large number of herbivorous animals. Therefore carnivorous animals are found in large numbers.

Make friends with maps!

Observe the map and answer the following questions
Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 6 Natural Regions 4

Question 1.
Which natural regions are found in India?
Answer:
Monsoon region is the natural region found in India.

Question 2.
Which continent comprises a major portion of the hot desert type of region?
Answer:
Continent of Africa comprises a major portion of hot desert type region.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 6 Natural Regions

Question 3.
Which continent has the highest diversity in terms of natural regions?
Answer:
Continent of Asia has the highest diversity in terms of natural region.

Question 4.
Why are there fewer natural regions in the southern hemisphere than those in the northern hemisphere?
Answer:
Because the land in the southern hemisphere is less and have only in two temperature zones.

Question 5.
Which natural region occupies the largest area in the world.
Answer:
Taiga region occupies the largest area in the world.

Question 6.
Where else do we find conditions similar to the continent of Antarctica?
Answer:
Greenland has conditions similar to continent of Antarctica.

Question 7.
Throughout which natural regions does the Prime Meridian pass?
Answer:
The Prime Meridian passes through Hot deserts, Mediterranean type of climate, Taiga, West European type region.

Observe the table of natural region on Pg. 33 of textbook, then answer the following questions:

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 6 Natural Regions 9
Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 6 Natural Regions 10

Question 1.
Which natural region consists of short-lived vegetation?
Answer:
Tundra region consists of short-lived vegetation.

Question 2.
In which natural region will you find the kraals?
Answer:
We will find the kraals in Sudan type grassland region.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 6 Natural Regions

Question 3.
Which region has winter rains?
Answer:
The Mediterranean region has winter rains.

Question 4.
In which natural regions are gorillas and chimpanzees found?
Answer:
Gorillas and Chimpanzees are found in the Equatorial region.

Question 5.
In which natural region is the land surface in the forests devoid of vegetation?
Answer:
Hot deserts region is devoid of vegetation.

Question 6. Which regions favour dairy farming?
Answer:
Grassland (Prairie and Steppes) favour dairy farming.

Question 7.
Which region is favourable for fruit production?
Answer:
Mediterranean region is favourable for fruit production.

Class 7 Geography Chapter 6 Natural Regions Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks choosing the correct option from the bracket:

Question 1.
The ______ people live in the Steppes grassland and they live a nomadic life. (Zulu, Pygmies, Kirgiz)
Answer:
Zulu

Question 2.
Monsoon region gets rains from the ____ winds. (NE monsoon, SW monsoon, SE monsoon)
Answer:
SW monsoon

Question 3.
_____ cause cyclonic rain in the West European region. (Westerlies, Easterlies, Polar)
Answer:
Westerlies

Question 4.
Sailors and explorers are mainly found in the ______ region. (Mediterranean, Monsoon, West European)
Answer:
Mediterranean

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 6 Natural Regions

Question 5.
The _______ type of forest is found in the Equatorial region.(Coniferous, Evergreen, Deciduous)
Answer:
Evergreen

Question 6.
The ________ region receives rainfall in winter. (Mediterranean, Equatorial, Taiga)
Answer:
Mediterranean

Question 7.
Seat of Greek and Roman civilization is found in the ______ region. (Taiga, Hot desert, Mediterranean)
Answer:
Mediterranean

Question 8.
In Monsoon region, ______ is the main occupation of the people. (agriculture, animal husbandary, secondary)
Answer:
agriculture

Match the pair correctly:

Question 1.

RegionLatitudinal extent
(1) Tundra region(a) 5° to 20° N and S
(2) Taiga region(b) 20° to 30° N and S
(3) Grassland (Steppes and Prairies(c) 30° to 55° N and S
(4) Hot Desert(d) 55° to 65° N and S
(5) Grassland (Sudan type)(e) 65° to 90° N and S

Answer:
1 – e
2 – d
3 – c
4 – b
5 – a

Do the following tasks:
Question 1.
Write the important occupation of the region in the following table:

Answer:
Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 6 Natural Regions 8

Question 2.
Find the location of the following regions from the world map and write down in the table given below:
Answer:

RegionsLocation
(1) Tundra region(a) Greenland, N. Canada, N. Europe, North Asia.
(2) Taiga region(b) Alaska to the Atlantic coast, Parts of Eurasia.
(3) Grasslands (Steppes and Prairies)(c) Steppes (Eurasia), Velds (South Africa), Pampas (S. America), Prairies (N. America), Down (Australia), etc.
(4) Hot Desert region(d) In the western parts of continents, Sahara (N. Africa), Colorado (N.America), Atacama (S.America), Kalahari (S. Africa), Thar (Asia), etc.
(5) Grasslands (Sudan type)(e) Savanna (Africa), Queensland (Australia), the Parkland (Africa), Llanos and Campos (S.America) and other grasslands.
(6) Equatorial region(f) Malaysia, Indonesia, Singapore, Guinea, Cango basin, Amazon basin.
(7) Monsoon region(g) Indian subcontinent, Philippines, West Indies, N. Australia, E. Africa, E. America etc.
(8) Mediterranean region(h) Portugal, Spain, Algeria, Turkey, California, Central Chile, SW and NE Australia, etc.
(9) West European region(i) Norway, Denmark, Ireland, British Colombia, South Chile, New Zealand, etc.

Who am I. (Type of region):

Question 1.
I am found in Indonesia and Guinea
Answer:
Equatorial Region

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 6 Natural Regions

Question 2.
I am found as Llanos and Campos
Answer:
Grasslands (Sudan type)

Question 3.
I am found in the Colorado and the Atacama
Answer:
Hot Desert region

Question 4.
I am found in South America and North America
Answer:
Grassland (steppes and prairies)

Question 5.
I am found from the Alaska to the Atlantic coast
Answer:
Taiga region

Question 6.
I am found in Greenland and North Canada
Answer:
Tundra region

Question 7.
I am found in California.
Answer:
Mediterranean region.

Name the following:

Question 1.
Any two animals of Tundra region
Answer: Reindeer, Polar bears.

Question 2.
Any 2 types of trees of the Taiga region.
Answer:
Spruce, Pine.

Question 3.
A tribe found in the Steppes and Prairies grassland who are no more nomadic.
Answer:
Kirghiz

Question 4.
Any two tribes found in Sudan type grassland region.
Answer:
Zulu, Hausa

Question 5.
Any three hot deserts
Answer:
Sahara (N. Africa), Thar (Asia), Colorado (N. America)

Answer in one sentence:

Question 1.
What is the mean winter temperature in the Tundra region?
Answer:
The mean winter temperature in the tundra region is approximately -20° to -30°C.

Question 2.
How are the summers and winters in Sudan region?
Answer:
In the Sudan region, summers are hot and humid where as winters are warm and dry.

Question 3.
What are the annual rainfall in the Equatorial region?
Answer:
The annual rainfall in the equatorial region is between 2500 and 3000 mm.

Question 4.
Which animal is commonly found in the hot deserts? Why?
Answer:
Camels are commonly found in the hot deserts. as they can survive for days without water.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 6 Natural Regions

Question 5.
What are the characteristics of plants in the hot desert region?
Answer:
Their vegetation is in the form of thorny bushes with hardly any leaves; also the leaves are narrow, oily & the plants have a thick bark.

Question 6.
What type of forest are found in the Taiga region?
Answer:
Mainly coniferous forests are found in the Taiga region.

Give Geographical reasons for:

Question  1.
In hot desert region, animals like camels survive for days without water.
Answer:
(i) In Hot desert region mean summer temperature is 30° to 45°C.
(ii) The heat is tremendous & the rainfall is very low.
(iii) Camels have adapted themselves to such extreme conditions. When there is food & water a camel can eat & drink large amounts & store it as fat in the hump. Hence in hot desert region, animals like camels survive for days without water.

Question 2.
The Mediterranean region is known for its rainfall in winters.
Answer:
(i) The Mediterranean region lies between 30°and 40° parallels in both the hemispheres on the western side of continents.
(ii) Therefore, the Mediterranean region comes under the influence of westerlies.
(iii) Hence, it receives rainfall in winter.

Question 3.
Taiga region, lumbering is the main occupation.
Answer:
(i) The Taiga region has a cool climate. The summer temperature ranges between 15° to 20°C & the winter temperature falls below 0°C.
(ii) Hence, mainly coniferous forests are found here.
(iii) The wood of the trees here is light & soft.
(iv) Hence, lumbering is the main occupation in the Taiga region.

Question 4.
As one travels from the equator to the poles the spectrum of biodiversity narrows down.
Answer:
(i) In Equatorial region the occupation is based on forest produce, for eg. gathering of gum, rubber, etc.

(ii) Whereas towards the poles, the availability of natural resources adversely affects the human occupations.

(iii) The availability of sunlight and water keep on changing from equator to the polar region therefore as one travels from the equator to the poles, the spectrum of biodiversity narrows down.

Question 5.
There are variations in the biodiversity in different parts of the world.
Answer:
(i) Difference in landforms, climate and soil greatly influence the flora, fauna and human life.
(ii) Therefore it give rise to variations in the biodiversity in different parts of the world.

Question 6.
Equatorial region has a number of diseases.
Answer:
Equatorial region has a number of diseases because of the hot and humid climate which ,decomposes and causes vegetal litter.

Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 6 Natural Regions

Answer the following questions in short:

Question 1.
Describe coniferous trees in the Taiga region.
Answer:

  • Coniferous trees have light and soft wood
  • Leaves are narrow and pointed.
  • Branches are leaning towards the ground.

Question 2.
Describe the vegetation in the Mediterranean region.
Answer:

  • Grass is found in low rainfall regions whereas coniferous forests are found in mountainous region.
  • Trees have thick barks and thick, small and oily leaves.

Question 3.
What types of forests are found in the Monsoon region?
Answer:
In the Monsoon region, semi-evergreen and deciduous forest are found.

Answer the following questions in detail:

Question 1.
What are the characteristics of the West European Region?
Answer:
The characteristics of the West European Region are as follows

  • Mean Summer temperature is around 20°C, mean winter temperature is around 5°C.
  • Mean rainfall is between 500 and 2500 mm.
  • The rainfall is mostly in the form of cyclones associated with westerlies.
  • It rains throughout the year.
  • Climate is mild.
  • Green grass is seen all the year round.
  • Trees shed their leaves in winter.
  • Coniferous trees and short-grasses grow here.

Question 2.
What are the characteristics of the Mediterranean region?
Answer:
The characteristics of the Mediterranean region are as follows :

  • Dry summers and rainfall in winter and mean summer temperature from 21 °C to 27°C.
  • Winter temperature between 10°C and 14°C.
  • Mean annual rainfall is 500 to 1000 mm.
  • It rains in winter.
  • Thick small oily leaves.

Arrange the name of the region given in the semicircular globe depending on the parallels they lie:

Question 1.
Maharashtra Board Class 7 Geography Solutions Chapter 6 Natural Regions 7
Answer:

  • Tundra region – Between 65° to 90° parallels.
  • Taiga region – Between 55° and 65°N parallels.
  • Prairie grassland – Between 30° and 55° N and S parallels.
  • Hot Desert region – Between 20° and 30° N and S parallels.
  • Sudan grassland – Between 5° to 20° N & S parallels.
  • Equatorial region – Between 5° N to 20° S of the equator.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 7 The Administration of the Swaraj

Balbharti Maharashtra State Board Class 7 History Solutions Chapter 7 The Administration of the Swaraj Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 7 History Solutions Chapter 7 The Administration of the Swaraj

Class 7 History Chapter 7 The Administration of the Swaraj Textbook Questions and Answers

1. Can you tell ?

Class 7 History Chapter 7 The Administration Of The Swaraj Question 1.
A Council with eight departments –
Answer:
Ashtapradhan Mandal

The Administration Of The Swaraj Std 7 Question Answer Question 2.
Bahirj Naik was the Head of this department –
Answer:
Intelligence department.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 7 The Administration of the Swaraj

The Administration Of The Swaraj Std 7 Question 3.
The sea fort built by Maharaj near Malvan –
Answer:
Sindhudurga

7 The Administration Of The Swaraj Question Answer Question 4.
He looked after the war materials on the fort –
Answer:
The Karkhanis.

2. Write about it in your own words:

The Administration Of The Swaraj Question 1.
Shivaji Maharaj’s Policy regarding agriculture.
Answer:

  • Agriculture was the backbone of the village/ rural economy
  • Shivaji Maharaj paid attention to the welfare of the peasants.
  • The officers were warned not to collect more revenue than the fixed amount.
  • Peasants were encouraged to bring more land under cultivation.
  • Special concession was granted if: There was famine, floods or if any army of the enemy had devasted the area.
  • Bullocks, ploughs and good seeds were provided to the peasants.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 7 The Administration of the Swaraj

Question 2.
Shivaji Maharaj – a ruler concerned about the welfare of his subjects.
Answer:
(i) Shivaji Maharaj had an excellent agricultural policy like fixed revenue. He paid attention to the welfare of the peasants.

(ii) Concessions to the farmers who had crop failure due to floods, famine, etc.

(iii) He provided bullocks, ploughs and good seeds to the farmers.

(iv) He increased trade so that kingdom could prosper.

(v) He protected industries, e.g. The salt industry in the Konkan.

(vi) Salt imported from the Portuguese territory would then cost more so he protected the salt industry in Konkan. Hence the above stories reveal that Shivaji Maharaj was concerned about the welfare of his subjects.

3. Give reasons:

Question 1.
Shivaji Maharaj appointed a Council of Eight Ministers.
Answer:

  • Shivaji Maharaj divided the administration in to eight different departments.
  • For the convenience of the administration, Shivaji Maharaj appointed a Council of Eight Ministers called ‘Ashtapradhan Mandal’.

Question 2.
Shivaji Maharaj raised a navy.
Answer:

  • The enemies on the west coast of India created obstacles in the work of expansion of the Swaraj.
  • It was necessary to curb their activities and to protect the west coast.
  • Shivaji Maharaj also realized that the one who has a navy, controls the sea. Hence, Shivaji Maharaj raised a navy.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 7 The Administration of the Swaraj

4. Complete the chart:

Question 1.
Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 7 The Administration of the Swaraj 1
Answer:
Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 7 The Administration of the Swaraj 2

Activities:

  1. Interview a person in your neighbourhood who has served in the armed forces.
  2. Visit a market in your town. List the items prepared/grown in the neighbourhood and those that come from outside.

Class 7 History Chapter 7 The Administration of the Swaraj Additional Important Questions and Answers

Complete the sentence by choosing the appropriate words from the options given below:

Question 1.
Shivaji Maharaj entrusted the responsibility of organizing the land revenue system to _____ .(Bahuji Naik, Netaji Palkar, Annaji Datto)
Answer:
Annaji Datto

Question 2.
_________ was the highest officer in the cavalry. (Sarnobat, Havaldar, Naik)
Answer:
Sarnobat

Question 3.
One of the excellent sea forts was ________ (Sindhudurga, Padmadurga, Rajgad)
Answer:
Sindhudurga

Question 4.
______ looked after the storage of food grains and maintenance of war material on the fort. (Killedar, Karkhanis, Sabnis)
Answer:
Karkhanis

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 7 The Administration of the Swaraj

Question 5.
______ was the backbone of rural economy. (Navy, Agriculture, Army)
Answer:
Agriculture

Question 6.
Shivaji Maharaj appointed a _______ Council of Ministers. (four, eight, seven)
Answer:
Eight

Question 7.
Shivaji Maharaj knew the importance of __________ (trade, agriculture, industries)
Answer:
agriculture

Name the following:

Question 1.
He is the chief of the infantry.
Answer:
Sarnobat

Question 2.
Officers of infantry.
Answer:
(a) Havaldar
(b) Jumledar

Question 3.
Two type of cavalrymen.
Answer:
(a) Shiledars
(b) Bargirs

Question 4.
Number of forts in Swaraj.
Answer:
300 Forts

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 7 The Administration of the Swaraj

Question 5.
Number of ships of various kind in Navy.
Answer:
400 ships

Answer the following questions in one or two sentences:

Question 1.
Which officers were there on the forts?
Answer:
There was a Killedar, Sabnis and a Karkhanis on every fort.

Question 2.
Which were the hill forts built by Shivaji Maharaj?
Answer:
(i) Pratapgad
(ii) Pavangad
(iii) Rajgad

Question 3.
Name the battleships in the Navy of Shivaji Maharaj.
Answer:
(i) Gurab
(ii) Galbat
(iii) Pal

Question 4.
What were the two types of cavalrymen?
Answer:
(i) The Shiledar with his own horse and weapons
(ii) The Bargirs who were provided with a horse and weapons by the state.

Question 5.
Who were the Chief Naval Commanders?
Answer:
Maynak Bhandari and Daulatkhan were the Chief Naval Commanders.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 7 The Administration of the Swaraj

Question 6.
Name the enemies on the west coast, who created obstacles in the expansion of Swaraj.
Answer:

  • The Portuguese of Goa
  • The Siddi of Janjira
  • The British factors of Surat
  • The Rajapur.

Question 7.
What constituted the ‘Ashtapradhan Mandal’?
Answer:
Shivaji Maharaj appointed a council of eight ministers handling the affairs of eight different departments. These eight heads of department constituted the Ashtapradhan Mandal.

Question 8.
How did Shivaji Maharaj appoint the council of ministers?
Answer:
Shivaji Maharaj appointed the council on the basis of their merits and achievements, and they were paid handsome salaries.

Question 9.
How did Shivaji Maharaj describe the merchants?
Answer:
Shivaji Maharaj described the merchants as “Merchants are the ornaments of the kingdom and the glory of the king”.

Question 10.
Name some of the famous sarnobats (officers) of the cavalry.
Answer:

  • Netaji Palkar
  • Prataprao
  • Gujar
  • Hambirrao Mohite.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 7 The Administration of the Swaraj

Give reasons:

Question 1.
Shivaji Maharaj encouraged trade.
Answer:

  • Shivaji knew that a kingdom does not prosper if the trade does not increase.
  • Necessary goods could be brought in the kingdom.
  • Goods were available in plenty.
  • Prosperity of trade increased the wealth.

Question 2.
Shivaji Maharaj protected the salt industry in Konkan.
Answer:

  • At that time, traders imported salt from the Portuguese territory and sold in Swaraj.
  • They paid heavy duty on the salt.
  • That affected the local trade in Konkan areas. Hence Shivaji Maharaj protected the salt Industry in Konkan.

Question 3.
Forts were of great importance.
Answer:

  • Possession of a fort made it possible to keep an eye on the surrounding area.
  • In case of a foreign invasion, it was possible to protect the people by taking shelter in the fort.
  • It was possible to stock the fort with food grains, war materials, ammunition and military garrison.
  • Hence forts were of great importance.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 7 The Administration of the Swaraj

Write about the following in your own words:

Question 1.
Bahirji Naik
Answer:

  • Bahirji Naik was the head of the intelligence department.
  • He was extremely skilled in his job.
  • He collected accurate and detailed information about the subject.

Question 2.
Ashtapradhan Mandal of Shivaji Maharaj.
Answer:

Name of the MinisterDesignationWork
1. Moro Trimbak PinglePradhanRun the administration and make arrangement for the conquered territories.
2. Ramchandra Nilkanth MuzumdarAmatyaKeeping the accounts of the state.
3. Annaji DattoSachivTo prepare royal edicts.
4. Dattaji Trimbak WaknisMantriCorrespondence
5. Hambirrao MohiteSenapatiOrganisation of the Army and protecting the kingdom.
6. Ramchandra Trimbak DabirSumantForeign relation.
7. Niraji RawajiNyayadhishDispense justice.
8. Moreshwar PanditraoPanditraoLook after religious matters.

Lets Learn:

Obtain information about the Armed Forces of India

Question 1.
State the names of the three Armed forces.
Answer:

  • The Indian Army
  • The Indian Navy
  • The Indian Air force

Question 2.
What is the designation of the head of each forces?
Answer:

  • The Indian Army – General
  • The Indian Navy – Admiral
  • The Indian Air force – Air Chief Marshal

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 7 The Administration of the Swaraj

Question 3.
Who is the head of all the three forces?
Answer:
The President of India is the head of all the three forces.

Maharashtra Board Class 8 History Solutions Chapter 13 Fulfillment of Struggle for Independence

Balbharti Maharashtra State Board Class 8 History Solutions Chapter 13 Fulfillment of Struggle for Independence Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 8 History Solutions Chapter 13 Fulfillment of Struggle for Independence

Class 8 History Chapter 13 Fulfillment of Struggle for Independence Textbook Questions and Answers

1. Rewrite the statements by choosing the appropriate options:

Fulfillment Of Struggle For Independence Question 1.
There were more than six hundred small and big …………….. in India.
(a) states
(b) villages
(c) princely states
(d) cities
Answer:
(c) princely states

Fulfillment Of Struggle For Independence Class 8 Question 2.
All the princely states merged with India except the states of Junagad, ……………. and Kashmir.
(a) Aundh
(b) Jhansi
(c) Vadodara
(d) Hyderabad
Answer:
(d) Hyderabad

2. Explain the following statements with reasons :

Struggle Chapter 13 Question 1.
Junagad merged with India.
Answer:

  1. Junagad was a princely state in Saurashtra.
  2. The Nawab of Junagad wanted to merge the state with Pakistan.
  3. It was opposed by the people vigorously as they wanted the merger with India.
  4. Due to this, the Nawab fled to Pakistan and Junagad was merged with India in February, 1948.

Maharashtra Board Class 8 History Solutions Chapter 13 Fulfillment of Struggle for Independence

13 Fulfillment Of Struggle For Independence Question 2.
The Indian government started police action against the Nizam.
Answer:

  1. Hyderabad State Congress passed a resolution for a merger of Hyderabad state with India in July 1947.
  2. The Nizam took an anti-India stand and tried for a merger with Pakistan.
  3. The Razakar organisation of Kasim Rizvi committed atrocities on Hindus as well as Muslims who supported the democratic movement.
  4. The Nizam did not respond to the appeal of the Government of India for peaceful negotiations.
  5. At last, the Government of India started police action on 13 September, 1948 and the state of Hyderabad was merged with India.

Class 8 History Chapter 13 Questions And Answers Question 3.
Hari Singh signed the Instrument of Accession with India.
Answer:

  1. Hari Singh the ruler of Kashmir, had decided to retain the independence of Kashmir.
  2. Pakistan was keen to secure the merger of Kashmir with itself.
  3. So, Pakistan began to put pressure on Hari Singh for this purpose.
  4. At the instigation of Pakistan, the armed intruders attacked Kashmir in October, 1947.

Therefore, Hari Singh signed the ‘Instrument of Accession’ with India.

3. Answer the following in Brief:

Question 1.
Explain the contribution of Sardar Vallabhbhai Patel in the integration of the Princely States in India.
Answer:

  1. The problem of the merger of the princely states was very tactfully handled by Sardar Vallabhbhai Patel, the then Home Minister of India.
  2. He convinced the Princes that the merger of their states with India was in their interest.
  3. He prepared the ‘Instrument of Accession’, acceptable to all.
  4. The Princes accepted the proposal and all the states except Junagad, Kashmir and Hyderabad were merged with India.
  5. These three states, too, were merged with India subsequently.
  6. Thus, he took a firm stand and solved the issue of merger of princely states.

Maharashtra Board Class 8 History Solutions Chapter 13 Fulfillment of Struggle for Independence

Question 2.
Explain the contribution of Swami Ramananda Tirth in the struggle for liberation of Hyderabad.
Answer:

  1. Hyderabad was the largest princely state in India.
  2. The autocratic ruler, Nizam had denied civil and political rights to the people.?
  3. In 1938, Swami Ramananda Tirth formed Hyderabad State Congress.
  4. As Nizam banned his organisation, a struggle began for getting recognition to Hyderabad State Congress and democratic rights.
  5. In July, 1947 a resolution was passed by the Hyderabad State Congress for its merger with India.
  6. Swami Ramananda Tirth was assisted by Narayan Reddy and Siraj-ul-Hasan Tirmiji in his efforts.

Project:

Gather information and pictures related to the struggle for liberation of Hyderabad. Organise a Poster Exhibition based on it in the history department.

Class 8 History Chapter 13 Fulfillment of Struggle for Independence Additional Important Questions and Answers

Rewrite the statements by choosing the appropriate options:

Question 1.
Due to the influence of …………….., there was beginning of political awakening among the princely states.
(a) Champaranya Satyagraha
(b) Civil Disobedience Movement
(c) Non-Co-operation Movement
(d) Quit India Movement
Answer:
(c) Non-Co-operation Movement

Maharashtra Board Class 8 History Solutions Chapter 13 Fulfillment of Struggle for Independence

Question 2.
Junagadh was a princely state in ……………… .
(a) Kutch
(b) Saurashtra
(c) South Gujarat
(d) East Gujarat
Answer:
(b) Saurashtra

Question 3.
Through ‘Vande Mataram’ movement ……………… participated in the struggle for liberation of Hyderabad.
(a) farmers
(b) workers
(c) students
(d) Nizam’s army
Answer:
(c) students

Question 4.
……………… is celebrated as ‘Marathwada Mukti Din’.
(a) 13 September
(b) 19 December
(c) 2 August
(d) 17 September
Answer:
(d) 17 September

Question 5.
There was significant contribution of ……………… Samaj in the Hyderabad Mukti Sangram.
(a) Arya
(b) Satyashodhak
(c) Brahmo
(d) Prarthana
Answer:
(a) Arya

Question 6.
The youth of Azad Gomantak Dal made an armed attack and liberated the territories of ……………… from Portuguese rule.
(a) Diu and Daman
(b) Goa
(c) Dadra and Nagar Haveli
(d) Chandianagai and Mahe
Answer:
(c) Dadra and Nagar Haveli

Maharashtra Board Class 8 History Solutions Chapter 13 Fulfillment of Struggle for Independence

Question 7.
In 1949, France held a plebiscite in ………………
(a) Mahe
(b) Karaikal
(c) Puducheri
(d) Chandranagar
Answer:
(d) Chandranaga

Question 8.
……………… was an aggressive leader in this struggle for liberation of Goa.
(a) Swami Ramananda Tilth
(b) Govindbhai Shioff
(c) Mohan Ranade
(d) Babasaheb Paianjpe
Answer:
(c) Mohan Ranade

Name the following:

Question 1.
Founder of ‘Razakar’ in Princely state of Hyderabad.
Answer:
Kasim Rizvi

Question 2.
Founder of Hyderabad State Congress.
Answer:
Swami Ramananda Tirth

Question 3
Founder of Goa Congress Committee.
Answer:
Dr. T.B. Cunha

Question 4.
Took a firm stand in solving the issue of Princely States.
Answer:
Sardar Vallabhbhai Patel.

Answer the following questions in one sentence :

Question 1.
Which European powers had control over some parts of India after Independence?
Answer:
The Portuguese and French powers had control over some parts of India after Independence.

Maharashtra Board Class 8 History Solutions Chapter 13 Fulfillment of Struggle for Independence

Question 2.
What are Praja Mandals?
Answer:
People formed organisations like Prajamandals which worked for people’s interests in the princely states and for securing political rights for them.

Question 3.
Which languages were spoken in the princely state of Hyderabad?
Answer:
Telugu, Kannada and Marathi were the languages spoken in the princely state of Hyderabad.

Question 4.
What is ‘Operation Polo’?
Answer:
Indian government started the police action against the Nizam to merge the princely state of Hyderabad with India. It was symbolically called ‘Operation Polo’.

Maharashtra Board Class 8 History Solutions Chapter 13 Fulfillment of Struggle for Independence

Question 5.
Which organisations were formed by people to secure civil and political rights in princely state of Hyderabad?
Answer:
To secure civil and political rights in Hyderabad princely state, people formed organisations such as Andhra Parishad in Telangana region, Maharashtra Parishad in the Marathwada region and Karnataka Parishad in the Karnataka region.

Do as Directed :

Complete the concept map :

Question 1.
Maharashtra Board Class 8 History Solutions Chapter 13 Fulfillment of Struggle for Independence 1
Answer:
Maharashtra Board Class 8 History Solutions Chapter 13 Fulfillment of Struggle for Independence 2

Question 2.
Maharashtra Board Class 8 History Solutions Chapter 13 Fulfillment of Struggle for Independence 3
Answer:
Maharashtra Board Class 8 History Solutions Chapter 13 Fulfillment of Struggle for Independence 4

Show the events during merger of Hyderabad princely states on timeline:

Question 1.
Maharashtra Board Class 8 History Solutions Chapter 13 Fulfillment of Struggle for Independence 5
Answer:
Maharashtra Board Class 8 History Solutions Chapter 13 Fulfillment of Struggle for Independence 6

Answer the following in Brief :

Question 1.
Write about contribution of Marathwada in the struggle for liberation of Hyderabad.
Answer:
The contribution of Marathwada in the liberation of Hyderabad is as follows :

  1. To secure civil and political rights of the people in the region, MaharashtraParishad was formed.
  2. Many eminent leaders like Ved Prakash, Govind Pansare, etc. from Marathwada led the Hyderabad liberation struggle.
  3. Through ‘Vande Mataram’ Movement many students participated in the movement.
  4. Many sacrificed their lives in this historical struggle.
  5. The people and leaders of Marathwada had a lion’s share in Hyderabad liberation struggle.

Question 2.
Why was the struggle for independence not over in spite of India gaining independence?
Answer:

  1. When India got independence, there were more than six hundred princely states.
  2. The French and Portuguese powers too controlled some parts of India.
  3. It was essential to merge these regions with India.

Therefore, the struggle for independence continued in spite of India gaining independence.

Maharashtra Board Class 8 History Solutions Chapter 13 Fulfillment of Struggle for Independence

Question 3.
Write about the contribution of Dr. T. B. Kunha for the liberation of Goa.
Answer:

  1. Dr. T. B. Kunha was in the forefront of the struggle to liberate Goa from the Portuguese rule.
  2. He worked to bring about awakening among the people against the Portuguese Government.
  3. With an objective of carrying out the struggle, he founded the Goa Congress Committee.
  4. He founded the Goa Youth League in Mumbai in 1945.
  5. He entered Goa in 1946 and was sentenced to eight years imprisonment for the violation of the ban on public speeches.

Explain the following statements with reasons :

Question 1.
Merger of the Princely States was essential.
Answer:

  1. When India got independence there were more than six hundred princely states in India.
  2. If the princely states had remained independent, India would have been split into hundreds of territorial fragments.
  3. The dream of Indian National Congress of undivided India would have remained incomplete.
  4. Moreover, the organisations in the princely states had started movements to secure rights.
  5. It was necessary to free the people from the autocratic rule in the princely states.
  6. Some princely states started carrying out movements for merging with Pakistan.

Question 2.
All India States People’s Conference was formed in 1927.
Answer:

  1. There was political awakening among the people of princely states due to influence of non-co-operation movement.
  2. Praja Mandals were formed to secure the political rights for the people in the Princely states and to work for their interest.
  3. All the Praja Mandals came together and formed an “All India States People’s Conference, in 1927 which gave an impetus to the freedom movement.

Question 3.
Many organisations were formed in the Hyderabad Princely State.
Answer:

  1. There were Telugu, Kannada and Marathi speaking regions in princely state of Hyderabad.
  2. There was absence of civil and political rights under the autocratic rule of the Nizam.
  3. To secure these rights organisations were formed in the princely states of Hyderabad.

Maharashtra Board Class 8 History Solutions Chapter 13 Fulfillment of Struggle for Independence

Answer the following in detail:

Question 1.
Give information about Goa Liberation Movement.
Answer:

  1. Portuguese refused to hand over territories under its possession to India.
  2. Dr. T. B. Kunha was in the forefront to lead the struggle.
  3. He formed the organisation like ‘Goa Congress Committee’ and ‘Goa Youth League’.
  4. He worked to bring about an awakening of the people against the Portuguese government.
  5. He was arrested and imprisoned in 1946 for violating a ban on public speeches.
  6. Dr. Ram Manohar Lohia started a Satyagraha for liberation of Goa.
  7. He was deported by the Portuguese as he violated a ban and delivered a public speech at Madgaon in Goa in 1946.
  8. The youths of the Azad Gomantak Dal liberated Dadra and Nagar Haveli from the Portuguese rule on 2 August, 1954.
  9. The Portuguese rulers committed unlimited tyranny and atrocities on the Satyagrahis sent by Goa Mukti Samiti from Maharashtra in 1954.
  10. As the negotiations between the Government and the Portuguese did not succeed, the Indian government unwillingly took the decision of using military force.
  11. On 19 December, 1961, Goa was finally liberated from the dominion of the Portuguese.

Question 2.
How was the integration of the French occupied territories brought about?
Answer:

  1. Even after the independence of India, the regions of Chandranagar, Puduchcheri, Karaikal, Mahe and Yaman were in the possession of the French.
  2. People were keen to merge with India.
  3. The Indian Government demanded that these territories should be handed over to it.
  4. In 1949, the French-occupied territory of Chandranagar was transferred to India in view of the result of the plebiscite undertaken there.
  5. Thereafter, the remaining territories in the French possession were also handed over to India without any problem.

Question 3.
What would have happened if the Princely States would not have merged with India?
Answer:
Had the Princely States remained independent, the following could have been the result :

  1. The people in the princely states would never have got freedom and they would have faced injustice.
  2. The feeling of unity would have never developed among Indians due to the independent princely states.
  3. They would have created trouble in the development of India.
  4. Even the boundaries of India would not have remained safe.
  5. Injustice on the population, encroachment by the princely states and many other issues would have risen.
  6. Thus, It would have threatened the peace and security of India.

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokvani Solutions Chapter 2 झुमका

Balbharti Maharashtra State Board Class 9 Hindi Solutions Hindi Lokvani Chapter 2 झुमका Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 9 Hindi Lokvani Solutions Chapter 2 झुमका

Hindi Lokvani 9th Std Digest Chapter 2 झुमका Textbook Questions and Answers

1. आकृति पूर्ण कीजिए।

प्रश्न 1.
आकृति पूर्ण कीजिए।
उत्तर:
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokvani Solutions Chapter 2 झुमका 1

प्रश्न 2.
आकृति पूर्ण कीजिए।
उत्तर:
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokvani Solutions Chapter 2 झुमका 2

प्रश्न 3.
आकृति पूर्ण कीजिए।
उत्तर:
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokvani Solutions Chapter 2 झुमका 3

2. निम्नलिखित घटनाओं को कालक्रमानुसार लिखिए। 

प्रश्न 1.
निम्नलिखित घटनाओं को कालक्रमानुसार लिखिए।
i. आलमारी के नीचे विछे कागज तक उलटकर देख लिए।
ii. कांति सिर से पाँव तक सिहर उठी।
iii. बिस्तर हटाकर दो-दो बार झाड़ डाला।
iv. कांति ने घर का कोना-कोना ढूँढ़ मारा।
उत्तर :
(iv), (i), (iii), (ii)

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokvani Solutions Chapter 2 झुमका

3. कारण लिखिए।

प्रश्न 1.
कारण लिखिए।
i. कांति को सर्वेश से झुमका खरीदवाने की हिम्मत नहीं हुई –
ii. कांति ने कमलाबाई को एक हजार रुपए दिए
उत्तर :
i. मार्च का महीना और इनकम टैक्स का टेंशन था इसलिए कांति को सर्वेश से झुमका खरीदवाने की हिम्मत नहीं हुई।
ii. एक झुमके की कीमत एक हजार रुपए थी।

4. निम्नलिखित शब्दों के विरुद्धार्थी शब्द लिखिए।

प्रश्न 1.
निम्नलिखित शब्दों के विरुद्धार्थी शब्द लिखिए।

  1. नीचे ………
  2. खरीदना …………
  3. अगला …………
  4. खूबसूरत ……….
  5. सुबह ……….
  6. संकोच ………

उत्तर:

  1. ऊपर
  2. बेचना
  3. पिछला
  4. बदसूरत
  5. शाम
  6. नि:संकोच

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokvani Solutions Chapter 2 झुमका

5. सही विकल्प चुनकर पूर्ण वाक्य फिर से लिखिए । 

प्रश्न i.
कमलाबाई की लड़की दो महीने से ………….
(क) ससुराल में है।
(ख) ननिहाल में है।
(ग) मायके में है।
उत्तर:
(ग) मायके में है।

प्रश्न ii.
कमलाबाई ने भर आई आँखों की कोरों को ………….
(क) रूमाल से पोंछ डाला।
(ख) तौलिए से पोंछ डाला।
(ग) कोहनी से पोंछ डाला।
उत्तर:
(ग) कोहनी से पोंछ डाला।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokvani Solutions Chapter 2 झुमका

6. निम्नलिखित शब्दों के समानार्थी शब्द लिखिए।

प्रश्न 1.
निम्नलिखित शब्दों के समानार्थी शब्द लिखिए।

  1. निद्रा
  2. मुश्किल
  3. रोजगार
  4. आभूषण

उत्तर:

  1. नींद
  2. कठिनाई
  3. नौकरी
  4. गहना

7. ‘दहेज’ समाज के लिए एक कलंक है, इस पर अपने विचार लिखिए।

प्रश्न 1.
‘दहेज’ समाज के लिए एक कलंक है, इस पर अपने विचार लिखिए।
उत्तर :
दहेज आज कन्या-पक्ष के शोषण का माध्यम बन गया है। कहीं यह शोषण नगद धन-राशि के रूप में होता है, तो कहीं आभूषण, तो कहीं गाड़ी, मोटर-साइकिल, स्कूटर आदि के रूप में होता है। वधुओं को अनेक प्रकार की शारीरिक तथा मानसिक यातनाएँ दी जाती हैं। कभी वधु को जलाकर मार डाला जाता है तो कभी बहू को विष देकर मार डाला जाता है तो कभी इतना प्रताड़ित किया जाता है कि वह स्वयं आत्महत्या कर लेती है। सबसे बड़ा दुख तो इस बात का है कि हमारे समाज में शिक्षित वर्ग भी दहेज को अपना समर्थन दे रहा है।

8.  एक से दो शब्दों में उत्तर दीजिए। 

प्रश्न 1.
एक से दो शब्दों में उत्तर दीजिए।
i. कमलाबाई की पगार
ii. कमलाबाई ने नोट यहाँ रखे
उत्तर:
i. दौ सौ रुपए
ii. पल्लू में

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokvani Solutions Chapter 2 झुमका

9. ‘सौ’ शब्द का प्रयोग करके कोई दो कहावतें लिखिए।

प्रश्न 1.
‘सौ’ शब्द का प्रयोग करके कोई दो कहावतें लिखिए।
उत्तर:
i. सौ सुनार की, एक लोहार की।
ii. एक अनार, सौ बीमार।

10. अभिव्यक्ति

प्रश्न 1.
निम्न सामाजिक समस्याओं को लेकर आप क्या कर सकते है, बताइए। ।
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokvani Solutions Chapter 2 झुमका 5
उत्तर :
अशिक्षा और बेरोजगारी देश के सम्मुख प्रमुख समस्याएँ हैं जो प्रगति के मार्ग को तेजी से अवरुद्ध करती हैं। स्वतंत्रता के पचास वर्षों बाद भी सभी को रोजगार देने और शिक्षित करने के अपने लक्ष्य से हम मीलों दूर हैं। आज आवश्यकता इस बात की है कि बेरोजगारी और अशिक्षा के प्रमुख कारणों जैसे बढ़ती जनसंख्या, शिक्षा व्यवस्था, लघु उद्योगों का नष्ट होना आदि पर विशेष ध्यान दिया जाए और इसके निदान हेतु सार्थक उपाय किए जाएं।

इसके लिए सर्वप्रथम हमें अपने छात्र-छात्राओं तथा युवक-युवतियों की मानसिकता में परिवर्तन लाना होगा। यह तभी प्रभावी हो सकता है जब हम अपनी शिक्षा पद्धति में सकारात्मक परिवर्तन लाएँ। विद्यालयों में तकनीकी कार्य पर आधारित शिक्षा दें जिससे उनकी शिक्षा का प्रयोग उद्योगों व फैक्ट्रियों में हो सके और वे आसानी से नौकरी पा सकें।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokvani Solutions Chapter 2 झुमका

11. एक-दो शब्दों में ही उत्तर लिखिए।

प्रश्न 1.
एक-दो शब्दों में ही उत्तर लिखिए।
(क) दुबली-पतली
(ख) कमजोर-सी
(ग) दो महीने से मायके में है-
(घ) दो महीने से यहीं है
उत्तर:
(क) कमलाबाई की लड़की
(ख) कमलाबाई की लड़की
(ग) कमलाबाई की लड़की
(घ) मायके में

12. अपने घरों में काम करने वाले नौकरों के साथ सौहार्दपूर्ण व्यवहार करना चाहिए। उस पर आधारित अपने विचार लिखिए।

प्रश्न 1.
अपने घरों में काम करने वाले नौकरों के साथ सौहार्दपूर्ण व्यवहार करना चाहिए। उस पर आधारित अपने विचार लिखिए।
उत्तर:
घर के नौकरों को अपने परिवार का ही एक सदस्य समझना चाहिए। उसके साथ हमेशा अच्छा व्यवहार करना चाहिए। नौकर घर के अन्य कामों के साथ ही घर के लोगों का भी ख्याल करता है । इसलिए घर के लोगों को भी उसका ख्याल करना चाहिए। नौकर के खाने, कपड़े तथा दवा आदि का ध्यान देना चाहिए। उसकी ईमानदारी पर हमें पूरा भरोसा होना चाहिए। उसे कभी भी पराया नहीं समझना चाहिए। सुख-दुख में उसका साथ देना चाहिए। उसके साथ अभद्र भाषा का प्रयोग नहीं करना चाहिए तथा अपनेपन का भाव रखना चाहिए।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokvani Solutions Chapter 2 झुमका

13. भाषाई कौशल पर आधारित पाठगत कृतियाँ

भाषा बिंदु : 

प्रश्न 1.
रेखांकित शब्दों के विलोम शब्द लिखकर नए वाक्य बनाइए।
उत्तर:

विलोम शब्दवाक्य
1. कांति को कमला पर विश्वास था।अविश्वाससैनिकों के मन में राजा के प्रति अविश्वास फैल गया।
2. बड़ी मुश्किल से उसकी आँख लगी।आसानभारत से क्रिकेट मैच जीतना आसान नहीं है।
3. दुकानदार रमा का परिचित था।अपरिचितहम महात्मा की शक्तियों से अपरिचित हैं।
4. सोच समझकर व्यय करना चाहिए।आयहमें सरकार को अपनी आय का ब्यौरा देना चाहिए।
5. हमें सदैव अपने लिए किए गए कामों के प्रति कृतज्ञ होना चाहिए।कृतघ्नमैं कितना कृतघ्न हूँ कि माँ-बाप को ही भूला दिया।
6. पूर्व दिशा में सूर्योदय होता है।सूर्यास्तपश्चिम दिशा में सूर्यास्त होता है।

14. रचनात्मकता की ओर लेखनीय :

प्रश्न 1.
‘दहेज’ समाज के लिए एक कलंक है, इस पर अपने विचार लिखिए।
उत्तरः
दहेज आज कन्या-पक्ष के शोषण का माध्यम बन गया है। कहीं यह शोषण नगद धन-राशि के रूप में होता है, तो कहीं आभूषण, तो कहीं गाड़ी, मोटर-साइकिल, स्कूटर आदि के रूप में होता है। वधुओं को अनेक प्रकार की शारीरिक तथा मानसिक यातनाएँ दी जाती हैं। कभी वधु को जलाकर मार डाला जाता है तो कभी बहू को विष देकर मार डाला जाता है तो कभी इतना प्रताड़ित किया जाता है कि वह स्वयं आत्महत्या कर लेती है। सबसे बड़ा दुख तो इस बात का है कि हमारे समाज में शिक्षित वर्ग भी दहेज को अपना समर्थन दे रहा है।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokvani Solutions Chapter 2 झुमका

15. मौलिक सृजन

प्रश्न 1.
हम समाज के लिए समाज हमारे लिए’ विषय पर अपने विचार व्यक्त कीजिए।
उत्तर:
हम एक सामाजिक प्राणी हैं जो आपस में मिल-जुलकर रहते हैं। हमें अपना जीवन सुचारु रूप से चलाने के लिए एक-दूसरे के सहयोग की आवश्यकता पड़ती है। व्यक्ति दूसरों के साथ जैसा व्यवहार करता है, दूसरे भी उसके साथ वैसा ही व्यवहार करते हैं। इसलिए हमें समाज के साथ अच्छा व्यवहार करना चाहिए। समाज-से अलग रहने वाला व्यक्ति पशु के समान माना जाता है। हम समाज को अच्छा-बुरा जो भी देते हैं. हमें भी वापस वही मिलता है। हम कह सकते हैं कि हम और समाज एक-दूसरे के पूरक हैं।

16. पाठ के आगे :

प्रश्न 1.
आभूषणों की सूची तैयार कीजिए और शरीर के किन अंगों पर पहने जाते हैं, बताइए।
उत्तरः
शरीर के विविध अंगों पर पहने जानेवाले आभूषण निम्नलिखित रूप में है: नाक-कील, पाँव-पायल, गला-हार, अंगुली-अंगूठी, कमरकरधनी, कलाई-चूड़ियाँ, कान-कुंडल आदि।

Hindi Lokvani 9th Std Textbook Solutions Chapter 2 झुमका Additional Important Questions and Answers

(क) गद्यांश पढ़कर दी गई सूचना के अनुसार कृतियाँ कीजिए।

कृति क (2) : शब्द संपदा

प्रश्न 1.
निम्नलिखित शब्दों के लिंग पहचानिए।
i. झुमके
ii. दुकानदार
उत्तर:
i. पुल्लिंग
ii. पुल्लिंग

कृति क (3): स्वमत अभिव्यक्ति

प्रश्न 1.
‘मार्च महीना और इनकम टैक्स’ का तात्पर्य 8 से 10 पंक्तियों में लिखिए।
उत्तर:
सरकार द्वारा निर्धारित राशि से अधिक आय होने पर बढ़े हुए आय का कुछ अंश हमें सरकार के खाते में जमा करना पड़ता है। जिसे ‘टैक्स’ कहते हैं। यह टैक्स हर वर्ष मार्च महीने के अंत में भरना पड़ता है। सरकार की वित्तनीति के अनुसार यह टैक्स पिछले 12 महीने की आय का होता है। जिसकी समयावधि पिछले वर्ष के 1 अप्रैल से लेकर वर्तमान वर्ष के 31 मार्च तक के बीच की होती है।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokvani Solutions Chapter 2 झुमका

(ख) गद्यांश पढ़कर दी गई सूचना के अनुसार कृतियाँ कीजिए।

कृति ख (1) : आकलन कृति

प्रश्न 1.
घटनानुसार उचित क्रम लगाकर वाक्य फिर से लिखिए।

  1. घर आकर कांति ने झुमके का पैकेट मेज़ पर रख दिया।
  2. सुनार के यहाँ से तो दोनों झुमके लाई थी।
  3. अभी चलकर ठीक करा ले।

उत्तर :

  1. अभी चलकर ठीक करा ले।
  2. घर आकर कांति ने झुमके का पैकेट मेज़ पर रख दिया।
  3. सुनार के यहाँ से तो दोनों झुमके लाई थी।

प्रश्न 2.
सत्य या असत्य पहचानकर लिखिए।
i. कांति तुरंत ही रमा के साथ टैक्सी करके सुनार के यहाँ चली गई।
ii. घर आकर कांति ने झुमके का पैकेट आलमारी पर रख दिया।
उत्तर:
i. असत्य
ii. असत्य

प्रश्न 3.
उपर्युक्त गद्यांश से दो ऐसे प्रश्न तैयार कीजिए कि जिनके उत्तर निम्नलिखित शब्द हों –
i. मेज़
ii. झुमका
उत्तर:
i. घर आकर कांति ने झुमके का पैकेट कहाँ पर रख दिया?
ii. सुनार ने आधे घंटे में क्या ठीक करके दे दिया?

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokvani Solutions Chapter 2 झुमका

कृति ख (2) : शब्द संपदा

प्रश्न 1.
निम्नलिखित शब्दों के वचन बदलकर लिखिए ।
i. झुमके
ii. आलमारी
उत्तर:
i. झुमका
ii. आलमारियाँ

प्रश्न 2.
गद्यांश में आए शब्द-युग्म चुनकर लिखिए।
उत्तर :
काम-काज, छोटी-मोटी, मामूली-सी

कृति ख (3) : स्वमत अभिव्यक्ति

प्रश्न 1.
‘स्त्री और आभूषण’ पर 8 से 10 पंक्तियों में अपने विचार लिखिए।
उत्तर:
स्त्री और आभूषण का संबंध प्राचीनकाल से ही चला आ रहा है। स्त्रियों को आभूषणों से गहरा प्रेम होता है और आभूषण पहनने से स्त्रियों की सुंदरता में चार चाँद लग जाता है। प्राचीन काल में सोने और चांदी के आभूषणों का प्रचलन कम होने के कारण उस समय की नारियाँ फूल और पत्तों से बने आभूषण पहनती थी, परंतु आधुनिक युग की स्त्रियाँ सोने, चाँदी, हीरे व मोती से बने आभूषणों का प्रयोग करती हैं। कुछ आभूषणों का अपना अलग महत्त्व है।

ये ग्रहों को प्रभावित करते हैं इसलिए ग्रहों को प्रभावशाली बनाने के लिए अलग-अलग धातु व रत्नों से बने गहने पहने जाते हैं। आज के युग में आभूषणों का प्रचलन बहुत अधिक होता जा रहा है। आधुनिक युग की स्त्रियाँ अपने वस्त्रों के अनुसार ही आभूषण धारण करती हैं।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokvani Solutions Chapter 2 झुमका

(ग) गद्यांश पढ़कर दी गई सूचना के अनुसार कृतियाँ कीजिए।

कृति ग (1) : आकलन कृति

प्रश्न 1.
एक-एक शब्द में उत्तर लिखिए ।

  1. खाना खाकर दोपहर की नींद लेने के लिए कांति कहाँ पर लेटी?
  2. कांति की बंद आँखों के सामने क्या घूमता रहा?
  3. दरवाजे की घंटी किसने बजाई?
  4. कमलाबाई की लड़की का घरवाला किस कंपनी में काम करता है?

उत्तर:

  1. बिस्तर
  2. झुमका
  3. कमलाबाई
  4. ट्रांसपोर्ट

प्रश्न 2.
आकृति पूर्ण कीजिए।
उत्तर:
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokvani Solutions Chapter 2 झुमका 4

कृति ग (2) : शब्द संपदा

प्रश्न 3.
गद्यांश से शब्द-युग्म ढूँढ़कर लिखिए ।
उत्तर :
i. दो-चार
ii. चौका-बासन

(घ) गद्यांश पढ़कर दी गई सूचना के अनुसार कृतियाँ कीजिए।

कृति घ (1) : आकलन कृति

प्रश्न 1.
निम्नलिखित विधान सत्य है या असत्य लिखिए।
i. कमलाबाई अपनी पिछले महीने की पगार लेती जाना।
ii. कमलाबाई झुमका कहीं बेचने जाएगी तो कोई समझेगा कि चोरी का है।
उत्तर:
i. असत्य
ii. सत्य

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokvani Solutions Chapter 2 झुमका

कृति घ (2) : शब्द संपदा

प्रश्न 2.
गद्यांश में आए हुए शब्द-युग्म लिखिए।
उत्तर :
i. सौ-सौ
ii. हलका – फुलका

(ङ) गद्यांश पढ़कर दी गई सूचना के अनुसार कृतियाँ कीजिए।

कृति ङ (1) : आकलन कृति

प्रश्न 1.
संजाल पूर्ण कीजिए।
उत्तर :
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokvani Solutions Chapter 2 झुमका 6

कृति ङ (2) : शब्द संपदा

प्रश्न 1.
निम्नलिखित शब्दों विरुद्धार्थी शब्द लिखिए।
i. करीब ……….
ii. होश ………..
उत्तर:
i. दूर
ii. बेहोश

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokvani Solutions Chapter 2 झुमका

प्रश्न 2.
लिंग परिवर्तन कीजिए।
i. पति
ii. सुहाग
उत्तर:
i. पत्नी
ii. सुहागन

झुमका Summary in Hindi

लेखक-परिचय :

जीवन-परिचय : सुशील सरित जी आधुनिक हिंदी कथाकार हैं। आपकी कहानियाँ, निबंध विविध पत्र-पत्रिकाओं में प्राय: प्रकाशित होती रहती हैं।

गद्य-परिचय :

वर्णनात्मक कहानी : जीवन की किसी घटना का रोचक, प्रवाही वर्णन ही वर्णनात्मक कहानी है। इसमें वर्णन की प्रधानता होती है।
प्रस्तावना : प्रस्तुत कहानी के माध्यम से लेखक ने परोपकार, दया एवं अन्य मानवीय गुणों को दर्शाते हुए इन्हें अपनाने तथा नौकरों के साथ सौहार्दपूर्ण व्यवहार एवं उनकी मदद करने का मानवीय संदेश दिया है।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokvani Solutions Chapter 2 झुमका

सारांश :

प्रस्तुत पाठ में लेखक ने बताया है कि कांति नाम की एक महिला का एक झुमका गायब हो गया जिसे वह पूरे घर में ढूँढ़ती रही पर वह नहीं मिला। उसने वह झुमका दो साल की बचत के बाद खरीदा था जिसके बारे में उसके पति सर्वेश को भी नहीं मालूम था। दरअसल झुमके का वह जोड़ा बहुत ही खूबसूरत था तथा सुनार ने परिचित होने के कारण चार तोले का लगनेवाले उस झुमके को सिर्फ दो हजार में दे दिया था।

वह झुमके को अपनी ‘मैरिज एनिवर्सरी’ पर पहनने वाली थी। झुमके में बगलवाला मोती टूटने के कारण वह सुनार के पास वापस गई तो सुनार ने उसे ठीक कर दिया। घर आकर उसने झुमके का पैकेट मेज़ पर रख दिया और घर के कार्यों में व्यस्त हो गई। घर का काम निपटाकर जब वह पैकेट देखने लगी तो उसमें से एक झुमका गायब था।

जिसके कारण उसे दोपहर की नींद नहीं आई। उसकी नौकरानी कमलाबाई के आने पर कांति ने दरवाजा खोला। कमलाबाई ने आकर बताया कि उनकी बेटी दो महीने से मायके में है क्योंकि उसके ससुराल वाले दहेज और गहने की माँग कर रहे हैं। गरीब होने के कारण वह इतना दहेज नहीं दे सकती। घर के कामों को निपटाकर जब वह जाने लगी तो कांति ने उसे उसकी दो सौ रुपए पगार दिया। कमलाबाई ने दरवाजे से वापस लौटकर कांति को एक झुमका देते हुए बताया कि उसे वह रास्ते में सड़क पर पड़ा मिला।

वह बेचेगी तो कोई समझेगा कि चोरी का है। वह झुमका बेचकर अपनी लड़की के लिए गहने बनवाना चाहती थी। अत: उसने कांति को झुमका बेचने के लिए कहा। कांति ने झुमका देखकर पहचान लिया कि वह उसी का है। किंतु कमलाबाई के लड़की के हालात को समझकर वह चुप रही तथा झुमके को आलमारी में रख दिया और कमलाबाई को एक हजार रुपया देते हुए कहा कि यदि झुमका बेचने पर अधिक पैसा मिलेगा तो वह उसे दे देगी। पैसा पाकर कमलाबाई कांति को आशीर्वाद देते हुए सुनार के पास अपनी लड़की के लिए गहने खरीदने चली गई।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokvani Solutions Chapter 2 झुमका

शब्दार्थ :

  1. कोना-कोना ढूँढ़ मारा – हर जगह ढूँढ़ना
  2. झुमका – कान में पहने जाने वाला एक आभूषण, कुंडल
  3. गनीमत – संकट में संतोष की बात
  4. तसल्ली – धोरज
  5. कोहनी – टिहुनी (बाँह के बीच का जोड़)
  6. रकम – पैसा
  7. इकट्ठा – एकत्रित, जमा
  8. दरअसल – सच में, वास्तव में खूबसूरत
  9. चार तोले – 40 ग्राम
  10. परिचित – जाना-पहचाना, पहचान वाला
  11. आग्रह – निवेदन
  12. चौका-बासन – रसोई घर, बरतन साफ करना
  13. इनकम टैक्स – आयकर
  14. टेंशन – तनाव
  15. मामूली-सी – छोटी-सी
  16. नि:संकोच – जिना संकोच के
  17. तसल्ली – दिलासा
  18. पैकेट – थैली
  19. ड्राइंग रूम – बैठक
  20. तबीयत – सेहत
  21. सफाई देना – ईमानदारी दर्शाना
  22. मायके – माँ का घर
  23. खबर – सूचना
  24. घरवाला – पति
  25. झबिया – छोटी टोकरी
  26. भर आई आँखें – आँसूभरी आँखें
  27. सहानुभूति – हमदर्दी
  28. समेटकर – इकट्ठा कर
  29. किचन – रसोई घर
  30. सहम – डर
  31. गंदुमी – गेहुँआ रंग
  32. सुहाग सलामत रखे – पति बने रहें, पति दोधार्यु हो

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokvani Solutions Chapter 2 झुमका

मुहावरे :

  1. सिहर उठना – भय से काँपना।
  2. घर सर पर उठा लेना – शोर मचाना।
  3. वादा करना – वचन देना।
  4. आँख फटना – चकित हो जाना।
  5. वादा करना – वचन देना।
  6. आँख फटना – चकित हो जाना।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल

Balbharti Maharashtra State Board Class 9 Hindi Solutions Lokbharti Chapter 4 सिंधु का जल Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल

Hindi Lokbharti 9th Std Digest Chapter 4 सिंधु का जल Textbook Questions and Answers

संभाषणीय :

प्रश्न 1.
‘जल ही जीवन है’ विषय पर कक्षा में गुट बनाकर चर्चा कीजिए।
उत्तरः
अध्यापक (निर्देश): बच्चों आज हम ‘जल ही जीवन है।’ इस विषय पर कक्षा में चर्चा करेंगे।

  • नरेशः जल ही जीवन है। यदि जल नहीं तो कल नहीं।
  • रमेश: ‘जल’ इस शब्द के पहले अक्षर ‘ज’ का अर्थ है – जीवन और दूसरे अक्षर ‘ल’ का अर्थ है ‘लकीर’। इसका मतलब जीवनरूपी लकीर यानी ‘जल’।
  • ताराः जल इंसान के लिए बहुत उपयोगी है। जल के बिना मानव जीवन संभव नहीं।
  • सीता: जल के कारण ही यह धरती सुजलाम् सुफलाम् बन गई है।
  • विजय: जल मानव जीवन का प्रमुख आधार है। इसलिए हमें जल का सही इस्तेमाल करना चाहिए।
  • राधाः हमें जल को भविष्य के लिए बचाकर रखना चाहिए। यदि ऐसा नहीं किया गया, तो आगे चलकर हमें बहुत बड़ी समस्या का सामना करना पड़ेगा।
  • दीपक: आज ग्लोबल वार्मिग के कारण ठीक से वर्षा नहीं हो रही है। इस कारण सभी परेशान हैं। हमारे देश के कई किसान आत्महत्या कर रहे हैं। इसलिए सभी को इस बात का ध्यान रखना चाहिए और जल का कम-से-कम अपव्यय करें।
  • नंदाः कम से कम अपव्यय नहीं। बिल्कुल भी अपव्यय नहीं करना चाहिए।
  • सुरेशः इसके लिए सभी लोगों की मानसिकता में बदलाव आना चाहिए। अन्यथा सब कुछ व्यर्थ है।

सभीः इसीलिए हम सभी मिलकर शपथ लेते हैं कि हम जल का व्यर्थ में दुरूपयोग नहीं करेंगे और ना किसी को करने देंगे। आखिर जल ही जीवन है। वह ही हमारा तन मन धन है।

पठनीय :

प्रश्न 1.
रवींद्रनाथ टैगोर की कोई कविता पढ़कर ताल और लय के साथ उसका गायन कीजिए।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल

श्रवणीय :

प्रश्न 1.
अंतरजाल/यू ट्यूब से ‘जल संधारण’ संबंधी जानकारी सुनकर उसका संकलन कीजिए।

कल्पना पल्लवन :

प्रश्न 1.
‘मैं हूँ नदी’ इस विषय पर कविता कीजिए।
उत्तरः
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल 1

पाठ के आँगन में :

1. सूचना के अनुसार कृतियाँ पूर्ण कीजिए :

प्रश्न क.
आकृति पूर्ण कीजिए।
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल 2
उत्तरः
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल 3

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल

प्रश्न ख.
पूर्ण कीजिए।
पावन जल स्नान करने वालों से नहीं पूछता –
उत्तरः
कृति ख (1) की आकलन कृति देखिए।

2. भारत के मानचित्र में अलग-अलग राज्यों में बहने वाली नदियों की जानकारी निम्न मुद्दों के आधार पर तालिका में लिखिए।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल

प्रश्न 1.
भारत के मानचित्र में अलग-अलग राज्यों में बहने वाली नदियों की जानकारी निम्न मुद्दों के आधार पर तालिका में लिखिए।
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल 4
उत्तरः

नदी का नामउद्गम स्थलराज्यबाँध का नाम
1. गंगागंगोत्रीउत्तरांचलफरक्का बाँध
2. यमुनायमुनोत्रीउत्तरांचलओखला बाँध
3. कोयनामहाबलेश्वरमहाराष्ट्रकोयना बाँध

3. पाठ से ढूँढकर लिखिए।

प्रश्न च.
संगीत-लय निर्माण करने वाले शब्द।
उत्तरः
प्रत्येक पद्यांश की कृति देखिए।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल

प्रश्न छ.
भिन्नार्थक शब्दों के अर्थ लिखिए और ऐसे अन्य दस शब्द ढूंढिए।
उत्तरः

  • अलि : भौंरा अली : सखी
  • तुरंग : घोड़ा तरंग : लहर
  • नीड़ : घोंसला नीर : पानी
  • ओर : दिशा और : तथा
  • प्रसाद : कृपा प्रासाद : महल
  • चपल : चंचल चपला : बिजली
  • बदन : शरीर वदन : मुख
  • भवन : धर भुवन : संसार
  • धान : चावल धान्य : कोई भी अनाज
  • दीन : गरीब दिन : दिवस
  • द्रव : वस्तु द्रव्य : तरल पदार्थ

पाठ से आगे :

प्रश्न 1.
‘नदी जल मार्ग योजना’ के संदर्भ में अपने विचार लिखिए ।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल

भाषा बिंदु :

प्रश्न 1.
प्रेरणार्थक क्रिया का रूप पहचानकर उसका वाक्य में प्रयोग कीजिए।

क. जिसे वहाँ से जबरन हटाना पड़ता था।
उत्तर:
हटाना पड़ता: प्रेरणार्थक क्रिया रूप वाक्य: उस झोपड़ी को वहाँ से जबरन हटाना पड़ेगा।

ख. महाराज उम्मेद सिंह द्वारा निर्मित होने से ‘उम्मेद भवन’ कहलवाया जाता है।
उत्तर:
कहलवाया: प्रेरणार्थक किया रूप वाक्य: ‘अब मैं गलती नहीं करूंगा” यह वाक्य उससे हजार बार कहलवाया गया।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल

प्रश्न 2.
सहायक क्रिया पहचानिए।

च. हम मेहरान गढ़ किले की ओर बढ़ने लगे।
उत्तरः
लगे : लगना : सहायक क्रिया

छ. काँच का कार्य पर्यटकों को आश्चर्यचकित कर देता है।
उत्तरः
देता : देना : सहायक क्रिया

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल

प्रश्न 3.
सहायक क्रिया का वाक्य में प्रयोग कीजिए।
(त) होना : ………………………..
(थ) पड़ना : ………………………..
(द) रहना : ………………………..
(ध) करना : ………………………..
उत्तरः
(त) होना : वहाँ पर एक सुंदर कुटी बनी हुई है।
(थ) पड़ना : वह जमीन पर गिर पड़ा।
(द) रहना : वह अपना कार्य कर रहा था।
(ध) करना : तुम सुबह-शाम टहला करो।

Hindi Lokbharti 9th Answers Chapter 4 सिंधु का जल Additional Important Questions and Answers

(क) पद्यांश पढ़कर दी गई सूचना के अनुसार कृतियाँ कीजिए।

कृति (1) आकलन कृति

प्रश्न 1.
समझकर लिखिए।
उत्तर:
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल 5

प्रश्न 2.
कृति पूर्ण कीजिए।
उत्तर:
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल 6

कृति (2) आकलन कृति

प्रश्न 1.
सत्य-असत्य लिखिए।
i. नदियों के तटों पर संस्कृतियाँ जन्म लेती हैं।
ii. नदी का पानी निरंतर गतिशील नहीं होता है।
उत्तर:
i. सत्य
ii. असत्य

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल

प्रश्न 2.
सही शब्द चुनकर वाक्य फिर से लिखिए।
i. नदी का जल पावन / अपावन होता है।
उत्तरः
नदी का जल पावन होता है।

ii. नदी का जल गीली हलचल / कल-कल होता है।
उत्तर:
नदी का जल गीली हलचल होता है।

कृति (3) भावार्थ

प्रश्न 1.
“सतत प्रवाहमान …………… आदि बिंदु।” इस पद्यांश का भावार्थ लिखिए।
भावार्थः
सिंधु नदी का जल हमसे कह रहा है; “मैं सिंधु नदी का पावन जल हूँ। मैं निरंतर गतिशील रहता हूँ। मैं आपके जीवन की पहचान हूँ। मैं एक गीली हलचल हूँ यानी मुझमें भी आपके भाँति संवेदनाएँ है। मेरे स्वर में कल-कल है। मैं सिंधु नदी का जल हूँ। आप जानते हैं कि सिंधु नदी भारत की एक पुरातन नदी है और धरती पर जब सभ्यताओं का जन्म होने लगा था; उसकी साक्षी सिंधु नदी रही है। इसीलिए मैं सिंधु नदी का जल होने के कारण धरती पर निर्माण हुए सभ्यताओं का आदि बिंदु

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल

(ख) पद्यांश पढ़कर सूचना के अनुसार कृतियाँ कीजिए।

कृति (1) आकलन कृति

प्रश्न 1.
कृति पूर्ण कीजिए।
उत्तर:
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल 7

कृति (2) आकलन कृति

प्रश्न 1.
जोड़ियाँ मिलाइए।

(अ)(ब)
1. जीवन(क) लहरें
2. सांस्कृतिक(ख) मर्म
3. उछलती(ग) नदियाँ

उत्तर:

(अ)(ब)
1. जीवन(ख) मर्म
2. सांस्कृतिक(ग) नदियाँ
3. उछलती(क) लहरें

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल

प्रश्न 2.
सत्य-असत्य लिखिए।
i. पावन जल प्यास बुझाने वाले से पहले पूछता है कि वह व्यक्ति उसका दोस्त है या दुश्मन।
ii. . पावन जल पर सभी का अधिकार होता है।
उत्तर:
i. असत्य
ii. सत्य

प्रश्न 3.
समझकर लिखिए।
उत्तर:
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल 8

कृति (3) भावार्थ

प्रश्न 1.
“मैं नहाने वाले. ………… मचलती है।” इस पद्यांश का भावार्थ लिखिए।
भावार्थ:
मेरे पास आकर नहाने वाले मुसाफ़िर से मैं उसकी जाति, मजहब या धर्म के बारे में नहीं पूछता हूँ। कोई भी मेरे पास बेरोक टोक आकर नहा सकता है लेकिन मैं उनसे उनकी जाति, मज़हब या धर्म नहीं पूछता हूँ। इंसानियत से बढ़कर कोई धर्म नहीं होता है और जीवन के इस मर्म से मैं भली भाँति परिचित हूँ। सिंधु नदी में अचानक उत्पन्न होने वाली लहरें सदा उछलती रहती है मानो वह नित्य जीवन की ओर बढ़ने का प्रयास करती रहती हैं।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल

(ग) पद्यांश पढ़कर दी गई सूचना के अनुसार कृतियाँ कीजिए।

कृति (1) आकलन कृति

प्रश्न 1.
आकृति पूर्ण कीजिए।
उत्तर:
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल 9

कृति (2) आकलन कृति

प्रश्न 1.
सत्य-असत्य लिखिए।
i. सिंधु का पावन जल विधवा के दुख-दर्द को समझता है।
ii. सिंधु के किनारे तलवारें गरजती हैं।
उत्तर:
i. सत्य
ii. असत्य

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल

प्रश्न 2.
समझकर लिखिए।
उत्तर:
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल 10

कृति (3) भावार्थ

प्रश्न 1.
‘ऐसे बहूँ. ………… इंदु हूँ।’ इस पद्यांश का भावार्थ लिखिए।
भावार्थ:
मैं सिंधु का जल हूँ। निरंतर बहना मेरा कार्य है। लेकिन अब मैं कैसे बहूँ? ऐसे या वैसे । मेरी कुछ समझ में नहीं आता है। हे मनुष्य! तुम तो समझदार हो। इसलिए तुम ही मुझे बताओ कि मैं कैसे बहूँ? आखिर मैं सिंधु में जल की बूंद हूँ और एक-एक बूंद से ही सिंधु तैयार हो गई है। मैं हमेशा लहराता रहता हूँ। मुझमें चंद्र का प्रतिबिंब गिरता है। मेरे लहराने के कारण वह भी लहराता रहता है और लहराता-लहराता वह झिलमिलाता भी रहता है। मानो मैं ही लहराते बिंबों में चमकता हुआ चंद्रमा हूँ।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल

पद्य-विश्लेषण :

  • कविता का नाम – सिंधु का जल
  • कविता की विधा – नई कविता
  • पसंदीदा पंक्ति – प्यास बुझाने से पहले मैं नहीं पूछता दोस्त है या दुश्मन

पसंदीदा होने का कारण –
उपर्युक्त पंक्ति मुझे बेहद पसंद है। इस पंक्ति के माध्यम से बताया गया है कि सिंधु का जल पर प्यास बुझाने के लिए आने वाले व्यक्ति से यह नहीं पूछता कि दोस्त है या दुश्मन। अर्थात बिना भेदभाव के वह परोपकार करता है।

कविता से प्राप्त संदेश या प्रेरणा –
प्रस्तुत कविता से प्रेरणा मिलती है कि व्यक्ति को अपने जीवन में इंसानियत को अपनाना चाहिए। सर्वधर्म समभाव के तत्त्व का पालन करना चाहिए व दूसरों की पीड़ा दूर करने के लिए प्रयास करना चाहिए। व्यक्ति को अपनी संस्कृति एवं सभ्यता के विकास के लिए सतत प्रयास करना चाहिए।

सिंधु का जल Summary in Hindi

कवि-परिचय :

जीवन-परिचय : चक्रधर जी का जन्म 8 फरवरी 1951 को खुर्जा, उत्तर प्रदेश में हुआ। हिंदी साहित्य में उनके उत्कृष्ट योगदान के कारण उन्हें ‘पद्म श्री’ व ‘यश भारती पुरस्कार’ से सम्मानित किया गया है। हिंदी साहित्य में आधुनिक कवि हास्य व्यंग्यकार, निबंधकार, नाटककार एवं पटकथाकार रूप में श्रीमान अशोक चक्रधर जी का नाम उल्लेखनीय है। बच्चों के लिए कहानी एवं हास्य व्यंग्य लिखना आपका प्रिय शौक हैं।
प्रमुख कृतियाँ : ‘बूढ़े’, ‘बच्चे’, ‘तमाशा’, ‘खिड़कियाँ’, ‘बोल-गप्पे’, ‘जो करे सो जोकर’ आदि कविता संग्रह।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल

पद्य-परिचय :

नई कविता : आधुनिक हिंदी साहित्य में नई कविता का प्रवाह गतिशील है। नई कविता मानवीय संवेदनाओं का चित्रण करती है और साथ में वह मानव को परिवेश के प्रति सचेत करती है। अनुभूति की सच्चाई व यथार्थ बोध, दृष्टि की उन्मुक्तता तथा मानवतावाद नई कविता की प्रमुख विशेषताएँ हैं।
प्रस्तावना : “सिंधु का जल’ इस कविता में नदी के जल के माध्यम से कवि अशोक चक्रधर जी ने हमारी सभ्यता, संस्कृति, मानवता, सर्वधर्म समभाव एवं दूसरों के दुख को दूर करने के भाव का वर्णन किया है। कवि ने हमें मानवीय गुणों को स्वीकार करने के लिए कहा है।

सारांश :

प्रस्तुत कविता में भले ही एक नदी का वर्णन आया हो लेकिन उसके माध्यम से लेखक ने हमें हमारी सभ्यता, संस्कृति, इंसानियत सर्वधर्म समभाव व परदुखकातरता आदि मानवीय गुणों को स्वीकार करने के लिए कहा है। नदी के किनारे पर सभ्यता एवं संस्कृति का विकास होता है। उसी के कगार पर इनसानियत के यज्ञ किए जाते हैं। नदी में बहने वाला जल पवित्र होता है। वह अपने पास आने वाले किसी व्यक्ति से उसका मजहब व धर्म नहीं पूछता है।

युद्ध में मारे गए वीर पुरुषों का लहू उसी के पास बहते हुए आता है। वह सबके घाव धोता है। उससे दूसरों का दुख देखा नहीं जाता। जिस प्रकार नदी के जल के पास गुण होते हैं; वैसे गुण मनुष्य में भी होने चाहिए। मनुष्य को मानवीय गुणों को स्वीकार करना चाहिए। इस कविता के द्वारा कवि ने परोपकार का संदेश दिया है।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल

भावार्थ :

सतत प्रवाहमान …… आदि बिंदु।
सिंधु नदी का जल हमसे कह रहा है, मैं सिंधु नदी का पावन जल हूँ। मैं निरंतर गतिशील रहता हूँ। मैं आपके जीवन की पहचान हूँ। मैं एक गीली हलचल हूँ यानी मुझमें भी आपके भाँति संवेदनाएँ हैं। मेरे स्वर में कल-कल है। मैं सिंधु नदी का जल हूँ। आप जानते हैं कि सिंधु नदी भारत की एक पुरातन नदी है और धरती पर जब सभ्यताओं का जन्म होने लगा था उसकी साक्षी सिंधु नदी रही है। इसीलिए मैं सिंधु नदी का जल होने के कारण धरती पर निर्माण हुए सभ्यताओं का आदि बिंदु हूँ।

मेरे ही किनारे ………………. पावन जल हूँ।
सिंधु नदी का जल होने के कारण मैं निरंतर प्रवाहमान हूँ। मेरे ही किनारे पर कई संस्कृतियाँ निर्माण हुई हैं। मेरे ही तटों पर इंसानियत के यज्ञ हुए हैं यानी संस्कृतियों की निर्मिती होने के पश्चात लोगों ने मानवता को अपना ध्येय बनाया था और मेरे ही तटों पर एक-दूसरे के साथ प्रेम से रहना सीख लिया था। मेरी गति कभी-भी कम नहीं हुई है। मेरी गति में चंचलता है। आगे-ही-आगे बढ़ने की होड़ है। फिर भी मेरी भावनाएँ अचल है। एक ही जगह पर स्थिर हैं। आखिर मैं सिंधु नदी का पवित्र जल हूँ।

मैं नहाने ……………….. मचलती हैं।
मेरे पास आकर नहाने वाले मुसाफिर से मैं उसकी जाति, मजहब या धर्म के बारे में नहीं पूछता हूँ। कोई भी मेरे पास बेरोक टोक आकर नहा सकता है क्योंकि इंसानियत से बढ़कर कोई धर्म नहीं होता है और जीवन के इस मर्म से मैं भली भांति परिचित हूँ। सिंधु नदी में अचानक उत्पन्न होने वाली लहरें सदा उछलती रहती है मानो वह नित्य जीवन की ओर बढ़ने का प्रयास करती रहती हैं।

प्यास बुझाने ………………. घुल-मिल जाती है।
मेरे पास प्यास बुझाने हेतु आने वाले मुसाफिर से मैं नहीं पूछता कि वह मेरा दोस्त है या दुश्मन। किसी को अपने शरीर का मैल हटाने अर्थात नहाने से पहले मैं उसे नहीं पूछता कि वह हिंदू है या मुसलमान। यानी भले ही उस इंसान के मन में दूसरों के प्रति द्वेषभाव हो फिर भी मैं उसे अपना पानी पिलाता हूँ। मैं तो सभी के लिए हूँ और जो जितना चाहे जी भर के मेरा जल पिए। मैं विशाल नदी हूँ और मुझमें कई छोटी-छोटी सांस्कृतिक नदियाँ आकर समा जाती हैं। मानो वे अपने साथ अपनी सभ्यताएँ लेकर आती है और मुझमें समा जाती है यानी मैं उनकी सभ्यताओं से परिचित हो जाता हूँ।

लेकिन क्या ………………. तो रोता हूँ।
सिंधु नदी का पावन जल होने के बावजूद भी मैं हृदय से दुखी हूँ। मेरे घाटों पर रक्तपात होता है। लोगों का लहू बहता हुआ आता है। लोग एक-दूसरे को मारने के लिए तैयार हो जाते हैं। तलवारें खनकने लगती हैं। तोपें गरजने लगती हैं। घोड़ों के टापों की आवाज गूंजने लगती है। भयंकर युद्ध छिड़ जाता है। कई वीर शहीद हो जाते हैं। उस वक्त घायल हुए बहादुरों से मैं नहीं पूछता कि वे कौन-से प्रांत से हैं। वे किसी भी प्रांत से हो, मुझे इससे कुछ सरोकार नहीं होता। मैं तो उनके घाव दूर करने के लिए तत्पर हो जाता हूँ और अपने पानी से मैं उनके घाव धोता हूँ। वह मैं ही हूँ जो विधवा के दुख-दर्द को जानता हूँ। वास्तव में मैं ही उसके आँखों में आँसू बनकर रोता रहता हूँ यानी उसके दुख की अनुभूति को मैं अपने हृदय में महसूस करता हूँ।

ऐसे बहूँ ………………. इंदु हूँ।
मैं सिंधु का जल हूँ। निरंतर बहना मेरा कार्य है। लेकिन अब मैं कैसे बहूँ? ऐसे या वैसे। मेरी कुछ समझ में नहीं आता है। हे मनुष्य! तुम तो समझदार हो। इसलिए तुम ही मुझे बताओ कि मैं कैसे बहूँ ? आखिर मैं सिंधु में जल की बूंद हूँ और एक-एक बूँद से ही सिंधु तैयार हो गई है। मैं हमेशा लहराता रहता हूँ। मुझमें चंद्र का प्रतिबिंब गिरता है। मेरे लहराने के कारण वह भी लहराता रहता है और झिलमिलाता रहता है। मानो मैं ही लहराते बिंबों में चमकता हुआ चंद्रमा हूँ।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 4 सिंधु का जल

शब्दार्थ :

  1. प्रवाहमान – गतिशील, निरंतर, प्रवाहित
  2. मजहब – धर्म मर्म
  3. सार टा . घोड़ों के पैरों के जमीन पर पड़ने का शब्द
  4. रणबांकुरे – बहादुर, वीर, योद्धा
  5. बिंब – छाया, आभास
  6. इंद्रु – चंद्रमा
  7. घाव धोना – मरहमपट्टी करना, घाव साफ करना
  8. स्वर – ध्वनि
  9. गति – वेग
  10. अचल – स्थिर

Maharashtra Board Class 6 Hindi Solutions Chapter 2 बसंती हवा

Balbharti Maharashtra State Board Class 6 Hindi Solutions Sulabhbharati Chapter 2 बसंती हवा Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 6 Hindi Solutions Chapter 2 बसंती हवा

Hindi Sulabhbharti Class 6 Solutions Chapter 2 बसंती हवा Textbook Questions and Answers

लेखन विभाग

स्वयं अध्ययन:

नीचे दिए गए चित्रों की सहायता से प्राकृतिक सुंदरता दर्शाने वाला एक चित्र बनाकर उसमें रंग भरो।
अपने चित्र के बारे में बोलो।
Maharashtra Board Class 6 Hindi Solutions Chapter 2 बसंती हवा 1
Answer:
(१) किसान: किसान परिश्रमी होते हैं। उनके परिश्रम से ही सबको अन्न मिलता है।
(२) साँड़: साँड़ खेती के काम आते हैं
(३) वृक्ष: वृक्षों से हमें फल-फूल मिलते हैं। वृक्षों से ऑक्सीजन मिलती है। वृक्ष हमारे लिए बहुत उपयोगी हैं।
(४) पहाड़: भारत में कई ऊँचे-ऊँचे पहाड़ हैं। उत्तर में हिमालय भारत का प्रहरी है। महाराष्ट्र में भी कई पहाड़ हैं।
(५) चिड़िया: चिड़िया बहुत प्यारी लगती है। सुबह होते ही वह दाना चुगने जाती है। शाम को वापस घोंसले में लौट आती है।
(६) झरना: पहाड़ों से गिरते जल को झरना कहा जाता है। यह बहुत ही आकर्षक होता है।

Maharashtra Board Class 6 Hindi Solutions Chapter 2 बसंती हवा

भाषा की ओर

Maharashtra Board Class 6 Hindi Solutions Chapter 2 बसंती हवा 2
Answer:
दिए गए शब्दों के लययुक्त शब्द:

  • हवा – रवा
  • बावली – साँवली
  • सरसों – बरसों
  • अलसी – कलसी, तुलसी
  • महुआ – बथुआ

खोजबीन: 

ऋतुओं के नाम बताते हुए उनके परिवर्तन की जानकारी प्राप्त करो और लिखो।
Answer:
वसंत ऋतु, ग्रीष्म ऋतु, वर्षा ऋतु, शरद ऋतु, हेमन्त ऋतु,शिशिर ऋतु। ऋतुओं में परिवर्तन का मुख्य कारण है – धरती का अपने अक्ष पर घूमते हुए सूर्य की परिक्रमा करना।

सुनो तो जराः 

त्योहार संबंधी कोई एक गीत सुनो और दोहराओ।
Answer:
होली गीत –
आज बिरज में होरी रे रसिया
आज बिरज में होरी रे रसिया
घर घर से ब्रज बनिता आई
कोई श्याम कोई गोरी रे रसिया
आज बिरज ………. में.
इत ते आए कुंवर कन्हाई,
उत ते आई राधा गोरी रे रसिया
आज बिरज ………..में
कोई लावे चोवा कोई लावे चंदन
कोई मले मुख रोरी रे रसिया
आज बिरज में …………..।

Maharashtra Board Class 6 Hindi Solutions Chapter 2 बसंती हवा

बताओ तो सही: 

‘शालेय स्वच्छता अभियान’ में तुम्हारा सहयोग बताओ।
Answer:
‘शालेय स्वच्छता अभियान के तहत मेरे विद्यालय में २ अक्टूबर को स्वच्छता अभियान रखा गया था। सबसे पहले एक प्रभात फेरी निकली, जिसमें मैंने भाग लिया। उसके बाद हमने विद्यालय एवं विद्यालय परिसर में साफसफाई की।

वाचन जगत से: 

कविवर सुमित्रानंदन पंत की कविता का मुखर वाचन करो।
Answer:
गाता खग प्रातः उठकर
सुंदर, सुखमय जग-जीवन
गाता खग संध्या-तट पर
मंगल, मधुमय जग जीवन
कहती अपलक तारावलि
अपनी आँखों का अनुभव
अवलोक आँख आँसू की
भर आती आँखें नौरव

मेरी कलम से: 

सप्ताह में एक दिन किसी कविता का सुलेखन करो।
Answer:
विद्यार्थियों द्वारा लिखा जाए।

रिक्त स्थानों की पूर्ति कीजिए:

Basanti Hawa Question Answer In Hindi Question 1.
नहीं कुछ ……………..
Answer:
फिकर

बसंती हवा कविता का प्रश्न उत्तर  Question 2.
गिरी ……………… से फिर, चढ़ी आम ऊपर।
Answer:
धम्म

Maharashtra Board Class 6 Hindi Solutions Chapter 2 बसंती हवा

Basanti Hawa Ke Question Answer  Question 3.
वहाँ ……………… में, लहर खूब मारी।
Answer:
गेहुँओं

बसंती हवा प्रश्न उत्तर  Question 4.
हिलाया-झुलाया गिरी पर न ……
Answer:
कलसी

बसंती हवा के प्रश्न उत्तर  Question 5.
हिलाई न ……………
Answer:
सरसों

बसंती हवा Question 6.
…………….. दो पहर क्या।
Answer:
पहर

Question 7.
सुनो बात मेरी ………………. हवा हूँ।
Answer:
अनोखी

सदैव ध्यान में रखो

प्लास्टिक, थर्माकोल आदि प्रदूषण बढ़ाने वाले घटकों का उपयोग हानिकारक है।
Answer:
प्लास्टिक व थर्माकोल जैसे घटक आसानी से नष्ट नहीं होते हैं। इन्हें जलाने पर भी पर्यावरण बहुत प्रदूषित होता है। यदि खुले में घूमने वाले जानवर गलती से इन्हें निगल लेते हैं तो उनकी मौत भी हो सकती है। वर्षा ऋतु में नालों व गटरों के जाम होने की घटना हमें प्राय: देखने व सुनने को मिलती है। इसका मुख्य कारण भी प्लास्टिक व थर्माकोल जैसे घटक ही हैं। हर प्रकार से इनका उपयोग पर्यावरण के लिए हानिकारक है। अत: पर्यावरण को बचाने के लिए हमारी यह जिम्मेदारी बनती है कि हम इनका उपयोग न करें और दूसरों को भी इसके दुष्पपरिणामों के प्रति जागरूक करें।

Maharashtra Board Class 6 Hindi Solutions Chapter 2 बसंती हवा

विचार मंथन: 

“हवा प्रकृति का उपहार है, यही जीवन का आधार है।
Answer:
हम सभी श्वास लेते हैं और श्वास छोड़ते हैं। हम श्वास के रूप में ऑक्सीजन ग्रहण करते हैं और श्वास कार्बन डाय आक्साइड के रूप में छोड़ते हैं। पेड़ पौधे कार्बन डाय आक्साइड को पुन: ऑक्सीजन बनाते हैं। इस प्रकार हम ऑक्सीजन के बिना जीवित नहीं रह सकते हैं।

अध्ययन कौशल: 

वायुमंडलीय स्तर दर्शानेवाली आकृति बनाओ।
Answer:
विद्यार्थी स्वंय आकृति बनाएँगे।

जरा सोचो …. बताओ: 

यदि प्रकृति में सुंदर-सुंदर रंग नहीं होते तो…..?
Answer:
यदि प्रकृति में सुंदर-सुंदर रंग नहीं होते तो प्राकृतिक सौंदर्य एक दम नीरस होता। हमारे जीवन में भी बिना रंग के सब कुछ सूना-सा लगता। कोई बाग-बगीचे में घूमने नहीं जाता। फूल भी एक ही रंग के अच्छे नहीं लगते।

Hindi Sulabhbharti Class 6 Solutions Chapter 2 बसंती हवा Additional Important Questions and Answers

निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर एक-एक वाक्य में लिखिए:

Question 1.
ऋतुओं का राजा किसे कहा जाता है?
Answer:
वसंत ऋतु को ऋतुओं का राजा कहा जाता है।

Question 2.
हवा किधर घूमती है?
Answer:
हवा जिधर चाहती है, उधर घूमती है।

Maharashtra Board Class 6 Hindi Solutions Chapter 2 बसंती हवा

Question 3.
हवा ने किसे झकोरा?
Answer:
हवा ने आम पर चढ़कर उसे झकोरा।

Question 4.
आम से उतरकर बसंती हवा कहाँ पहुँची?
Answer:
आम से उतरकर बसंती हवा गेहूँ के हरे खेत में पहुंची।

Question 5.
अलसी सिर पर क्या लेकर खड़ी है?
Answer:
अलसी सिर पर कलसी लिए खड़ी है।

Question 6.
बसंती हवा सरसों को क्यों नहीं हिला-झुला पाई?
Answer:
बसंती हवा अलसी से हार जाने के कारण सरसों को नहीं हिला-झुला पाई।

Question 7.
कविता में आए हुए लयात्मक शब्दों को ढूँढकर लिखिए:
उदाहरण:
अलसी – कलसी
Answer:
सरसों – बरसों
पहर – प्रहर
हिलाया – झुलाया

Maharashtra Board Class 6 Hindi Solutions Chapter 2 बसंती हवा

Question 8.
बसंती हवा कैसी है?
Answer:
बसंती हवा अनोखी, बावली, मस्तमौला, बेफ़िक्र, निडर और अजब है।

Question 9.
बसंती हवा कहाँ-कहाँ घूमती रही?
Answer:
बसंती हवा ने महुआ के पेड़ पर चढ़कर थपाथप मचाई और धम्म से गिर पड़ी। फिर आम के पेड़ पर चढ़कर उसे झकोरा और कान में ‘कू’ करके वहाँ से उतर कर भागी। वहाँ से गेहूँ के खेत में पहुंची तथा अलसी और सरसों के खेत में घूमती रही।

उचित जोड़ियाँ मिलाइए:

Maharashtra Board Class 6 Hindi Solutions Chapter 2 बसंती हवा 3
Answer:
१ – ख
२ – क
३ – घ
४ – ड़
५ – ग

व्याकरण और भाषाभ्यास:

निम्नलिखित शब्दों के समानार्थी शब्द लिखिए:

  1. फ़िक्र
  2. मुसाफिर
  3. अजब
  4. पेड़
  5. निडर
  6. हार

Answer:

  1. चिंता
  2. यात्री
  3. विचित्र
  4. वृक्ष
  5. अभय
  6. पराजय

Maharashtra Board Class 6 Hindi Solutions Chapter 2 बसंती हवा

निम्नलिखित शब्दों के लिंग बदलिए:

  1. बावली
  2. अनोखी
  3. बड़ी
  4. खड़ी

Answer:

  1. बावला
  2. अनोखा
  3. बड़ा
  4. खड़ा

निम्नलिखित शब्दों के विलोम शब्द लिखिए:

  1. निडर
  2. ऊपर
  3. बड़ी
  4. चढ़ी
  5. हार

Answer:

  1. भयभीत
  2. नीचे
  3. छोटी
  4. उतरी
  5. जीत

Maharashtra Board Class 6 Hindi Solutions Chapter 2 बसंती हवा

निम्नलिखित शब्दों में अनुस्वार -” या अनुनासिक लगाकर शब्द लिखिए:

  1. हू
  2. बसती
  3. नही
  4. मे
  5. अनेको
  6. सरसो
  7. पहुची
  8. वहा
  9. गेहुओ

Answer:

  1. हूँ
  2. बसंती
  3. नहीं
  4. में
  5. अनेकों
  6. सरसों
  7. पहुंची
  8. वहाँ
  9. गेहुँओं

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 8 An Ideal Ruler

Balbharti Maharashtra State Board Class 7 History Solutions Chapter 8 An Ideal Ruler Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 7 History Solutions Chapter 8 An Ideal Ruler

Class 7 History Chapter 8 An Ideal Ruler Textbook Questions and Answers

1. Find it from the chapter:

Std 7 History Chapter 8 An Ideal Ruler Question 1.
Grave dangers in the life of Shivaji Maharaj.
Answer:

  • The meeting with Afzalkhan.
  • The siege of Panhala.
  • The attack on Shaistakhan.
  • The escape from Agra.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 8 An Ideal Ruler

Class 7 History Chapter 8 An Ideal Ruler Question 2.
They risked their life at the time when the Maharaj escaped from Agra.
Answer:
(a) Hiroji Farjand
(b) Madari Meheter

An Ideal Ruler Std 7 Questions And Answers Question 3.
What warning did Shivaji Maharaj issue to the Deshmukh of Rohida Valley?
Answer:
Maharaj warned the Deshmukh of the Rohida Valley not to fail in his duty to the ryot.

An Ideal Ruler Std 7 Question Answer Question 4.
What inspiration can future generations draw ‘ from the life of Shivaji Maharaj?
Answer:
The future generation will continue to draw inspiration from the work of Shivaji Maharaj, who laid the foundation of Swaraj and turning ,
it into Surajya, as an ideal and a source of inspiration.

2. Write about it in your own words:

8. An Ideal Ruler Question 1.
the Deshmukh to avoid any loss of the ryot?
Answer:

  • Maharaj warned the Deshmukh of the Rohida Valley not to fail in his duty to the Ryot.
  • He told him to visit every village and shift people to a safe place down the ghats.
  • He strictly told him not to delay even for a moment.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 8 An Ideal Ruler

An Ideal Ruler Std 7 Question 2.
How do we know that his religious policy was that of tolerance?
Answer:
(i) The Maharaj had to struggle against the Islamic rulers such the Adilshahi, the Mughals and the Siddis. But he considered the Muslims in Swaraj as his own people.

(ii) While meeting Afzalkhan, Siddi Ibrahim was a servant in his army.

(iii) Siddi Hilal was a soldier in the army.

(iv) Daulatkhan was an important officer in his navy.

(v) During the campaign, the soldiers were instructed not to harm a mosque. If they came in possession of a copy of the Holy Quran, they should hand over the same with due respect to a Muslim.

An Ideal Ruler Question Answer Question 3.
Explain Shivaji Maharaj’s policy regarding the army.
Answer:

  • There was strict discipline in the army.
  • The soldiers were paid salaries regularly.
  • They were paid cash and not jagirs.
  • There was a strict order to the army that the valuable collected from the enemy territories were to be deposited with the government.
  • Soldiers were honoured for their bravery.
  • Maintenance of the families of soldiers who died in battles were looked after.
  • He took care of the wounded soldiers and the enemy soldiers who had surrendered.

3. Give one word for:

8.An Ideal Ruler Question 1.
An important officer in the navy of Swaraj.
Answer:
Daulatkhan

An Ideal Ruler Question 2.
A Tamil poet who composed a poem on Shivaji Maharaj.
Answer:
Subramanyam Bharati

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 8 An Ideal Ruler

An Ideal Ruler Std 7 Chapter 8 Question 3.
Created an independent kingdom in Bundelkhand.
Answer:
Chhatrasal

8 An Ideal Ruler Std 7 Question 4.
He composed Powadas on the greatness of Shivaji Maharaj.
Answer:
Mahatma Jyotirao Phule

Activities:

  1. Tell how you help your friend in his need.
  2. List the places named after famous personalities.

Class 7 History Chapter 8 An Ideal Ruler InText Questions and Answers

Can you tell?

Question 1.
How is the waste in your area managed?
Answer:
(i) Recycling: The waste materials such as old newspaper pieces of glass, bottles, empty tins are sold and later are used by recycling it.

(ii) Many NGOs are working for waste management. They are helping the rag pickers to collect the recycling waste from the door steps, rather than collecting from the soil in the bad and dirty condition.
Creating Awareness for waste management.

  • Use cloth bags instead of plastic.
  • Bye food that has less packaging.
  • Reduce paper usage.
  • Separating the dry and the wet waste in separate bins.

Question 2.
State the name of the machinery that looks after waste management.
Answer:
BMC: Brihanmumbai Municipal Corporation.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 8 An Ideal Ruler

Think about it:

Question 1.
Why is it necessary to grow trees?
Answer:

  • Trees are very important on this planet.
  • They give us oxygen, store carbon.
  • They stabilise the soil and gives life.
  • They absorb carbon dioxide and harmful gases such as sulphur dioxide, carbon monoxide from air.
  • They provide habitat and food for birds and other animals.
  • They provide us the materials for tools and shelter

Class 7 History Chapter 8 An Ideal Ruler Additional Important Questions and Answers

Complete the sentence by choosing the appropriate word from the options given below:

Question 1.
______ was an important officer in the navy of the Swaraj. (Daulatkhan, Siddi Hilal, Tanaji Malusare)
Answer:
Daulatkhan

Question 2.
The Maharaj inspired _______ to create an independent kingdom in Bundelkhand. (Chhatrasal, Jim Mahal, Daulatkhan)
Answer:
Chhatrasal

Question 3.
_______ was a Sardar in the army of the Maharaj. (Siddi Ibrahim, Siddi Hilal, Daulatkhan)
Answer:
Siddi Hilal

Question 4.
______ has written a book about the greatness of Maharaj. (Pandit fawaharlal Nehru, Kahfikhan, Lala Lajpatrai)
Answer:
Lala Lajpatrai

Question 5.
__________ sacrificed his life while conquering Sinhagad. (Hiroji Farjand, Jiva Mahal, Tanaji Malusare)
Answer:
Tanaji Malusare

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 8 An Ideal Ruler

Question 6.
________ crossed the sledge of Panhalagad in disguise of Shivaji Maharaj. (kind, cash, gold)
Answer:
Shiva Kashid

Question 7.
Maharaj made arrangements to pay the salaries of soldiers in _______ (Shiva Kashid, Tanaji Malusare, Kanhoji)
Answer:
cash

Question 8.
_______ described in his powadas the greatness of Shivaji Maharaj. (Lokmanya Tilak, Mahatma jyotirao Phule, Lola Lajpatrai)
Answer:
Mahatma Jyotirao Phule

Give one word for:

Question 1.
Built sea forts and created a navy.
Answer:
Sindhudurg

Question 2.
Written long poem on Maharaj.
Answer:
Vishwakavi Rabindranath Tagore.

Answer in one or two sentences each:

Question 1.
Which powers ruled over Maharashtra before the foundation of Swaraj?
Answer:
Adilshahi, the Portuguese and Mughal powers ruled over Maharashtra.

Question 2.
Which four major dangers did Shivaji Maharaj face?
Answer:
(a) Meeting with Afzalkhan
(b) Siege of Panhala
(c) Attack on Shaistakhan
(d) Escape from Agra

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 8 An Ideal Ruler

Question 3.
What had Pandit Jawaharlal Nehru said about Shivaji Maharaj?
Answer:
“The Maharaj did not belong to Maharashtra alone, he belonged to the whole Indian nation”, was said by Pandit Jawaharlal Nehru.

Question 4.
What shows that Shivaji Maharaj was a great environmentalist?
Answer:
(a) The garbage in his fort was burnt in an allotted space.
(b) Even vegetables had to be grown on its ash. These lines show that Shivaji Maharaj was a great environmentalist.

Question 5.
Mention few qualities of Shivaji Maharaj.
Answer:
Shivaji Maharaj had innumerable qualities like leadership, management, foresight, political diplomacy, military administration, loyalty towards truth and justice, etc.

Question 6.
Which actions of Shivaji Maharaj prove that he was a pioneer of a new era?
Answer:
Maharaj established Swaraj while fighting against many enemies. This action itself proves that he was a pioneer of a new era.

Question 7.
What did Shivaji Maharaj aim to establish?
Answer:
Shivaji Maharaj aimed at establishing and maintaining an independent and sovereign existence, that did not accept the dominance of any power.

Question 8.
What was deeply installed in Shivaji Maharaj’s mind?
Answer:
The teachings of his parents towards the establishmnet of Swaraj and ethics were deeply instilled in his mind.

Question 9.
How did Tagore see Shivaji Maharaj’s efforts of founding Swaraj?
Answer:
Tagore saw his efforts on founding Swaraj as efforts for realizing a noble cause.

Find it from the chapter:

Question 1.
What advice did Shivaji Maharaj give theageing Kanhoji when he fell ill?
Answer:
When the ageing Kanhoji fell ill, Maharaj told him not to neglect his medicines or treatment on any account.

Write about the following in your own words:

Question 1.
What inspiration can you draw from Shivaji Maharaj’s life?
Answer:
(i) Future generation will continue to look upon the work of Shivaji Maharaj of founding the Swaraj and turning it into Surajya as an ideal and a source of inspiration.

(ii) Shivaji Maharaj was a great National Hero.

(iii) All Indian languages have works that talk about him as an ideal ruler and a source of inspiration.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 8 An Ideal Ruler

Question 2.
Organisational skills of the Maharaj.
Answer:
The organisational skills of the Maharaj were unparallel and for this he had his royal associates.

  • Jiva Mahala killed Sayyid Banda during the meeting with Afzalkhan.
  • Bajiprabhu Deshpande blocked the advances of the enemy on the way to Vishalgad.
  • Murarbaji Deshpande defended the fort of Purandar.
  • Tanaji Malusare sacrificed his life while conquering Sinhagad.

Maharashtra Board Class 6 Marathi Solutions Chapter 2 माझा अनुभव

Balbharti Maharashtra State Board Class 6 Marathi Solutions Sulabhbharati Chapter 2 माझा अनुभव Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 6 Marathi Solutions Chapter 2 माझा अनुभव

Marathi Sulabhbharti Class 6 Solutions Chapter 2 माझा अनुभव Textbook Questions and Answers

1. का ते लिहा.

प्रश्न अ.
रिमाने आनंदाने उड्या मारल्या.
उत्तर:
आगगाडीने मामाच्या गावाला जायचे म्हणून रिमाने आनंदाने उड्या मारल्या.

प्रश्न आ.
मुलाने बाळाला मांडीवर घेतले.
उत्तर:
मावशींच्या मांडीवर बसलेले बाळ खुदकन हसले म्हणून मुलाने बाळाला मांडीवर घेतले.

Maharashtra Board Class 6 Marathi Solutions Chapter 2 माझा अनुभव

प्रश्न इ.
मुलाचे मन आनंदाने थुईथुई नाचू लागले.
उत्तर:
पानांची सळसळ, नदीची खळखळ, पक्ष्यांची किलबिल, गाईंचे हंबरणे, पशु, पक्षी, शेते पाहून मुलाचे मन आनंदाने थुईथुई नाचू लागले.

प्रश्न ई.
मुलांना गहिवरून आले.
उत्तर:
आजीच्या हाताचा थरथरणारा स्पर्श खूप प्रेमळ अन् बोलका होता म्हणून मुलांना गहिवरून आले.

2. ‘सुट्टी कधी संपली, ते आम्हांला समजलेच नाही.’ असे मुलाला का वाटले? तुमच्या शब्दांत लिहा.

प्रश्न 1.
‘सुट्टी कधी संपली, ते आम्हांला समजलेच नाही.’ असे मुलाला का वाटले? तुमच्या शब्दांत लिहा.
उत्तर:
सुट्टीत विहिरीवर पोहायला जाणे, शेतात बागडणे, आंब्याच्या झाडावर चढून कैऱ्या, पाडाचा आंबा तोडून खाणे, बैलगाडीतून मामाबरोबर फेरफटका मारणे, कधी शेतावर तर कधी आमराईत मामाबरोबर फिरायला जाणे या सर्व मजेत सुट्टी कधी संपली ते मुलांना कळलेच नाही.

3. वाचा. सांगा. लिहा.
नादमय शब्द उदा., छुमछुम, झुकझुक.

प्रश्न अ.
वाचा. सांगा. लिहा.
नादमय शब्द उदा., छुमछुम, झुकझुक.
उत्तर:
फडफड, खडखड, सळसळ, खळखळ, खुळखुळ, थुईथुई

Maharashtra Board Class 6 Marathi Solutions Chapter 2 माझा अनुभव

4. खालील शब्दाचे समानार्थी शब्द लिहा.
(अ) वारा, (आ) तोंड, (इ) रस्ता, (ई) आई, (उ) शेत

प्रश्न अ.
वारा
उत्तर:
वारा – पवन, वायू

प्रश्न आ.
तोंड
उत्तर:
तोंड – मुख, चेहरा

प्रश्न इ.
रस्ता
उत्तर:
रस्ता – मार्ग, सडक

प्रश्न ई.
आई
उत्तर:
आई – माता, जननी

Maharashtra Board Class 6 Marathi Solutions Chapter 2 माझा अनुभव

प्रश्न उ.
शेत
उत्तर:
शेत – शिवार

5. जोड्या जुळवा.

प्रश्न अ.

‘अ’ गट‘ब’ गट
1. आगगाडी(अ) खुळखुळ
2. पैंजण(ब) खडखड
3. घुंगूरमाळा(क) झुकझुक
4. बैलगाडी(ड) खळखळ
5. पाणी(इ) छुमछुम

उत्तर:

‘अ’ गट‘ब’ गट
1. आगगाडी(क) झुकझुक
2. पैंजण(इ) छुमछुम
3. घुंगूरमाळा(अ) खुळखुळ
4. बैलगाडी(ब) खडखड
5. पाणी(उ) छुमछुम

Maharashtra Board Class 6 Marathi Solutions Chapter 2 माझा अनुभव

6. गाईचे हंबरणे’ तसे खालील पशुपक्ष्यांचे आवाजदर्शक शब्द लिहा.

प्रश्न 1.
गाईचे हंबरणे’ तसे खालील पशुपक्ष्यांचे आवाजदर्शक शब्द लिहा.
उत्तर:
(अ) बकरी – बेंऽ बेंऽ
(आ) वाघ – डरकाळी
(इ) बेडूक – डराँव डराँव
(ई) कुत्रा – भुंकणे
(उ) मांजर – म्याँव म्याँव करणे
(ऊ) मोर – माओ माओ

7. खालील वाक्प्रचाराचा वाक्यात उपयोग करा.

प्रश्न 1.
खालील वाक्प्रचारांचा वाक्यात उपयोग करा.
उत्तर:
(अ) खुदकन हसणे – बाळ खुदकन हसले.
(आ) गाढ झोपणे – आई गाढ झोपली होती.
(इ) कडकडून भेटणे – अमेरिकेतून आल्यावर मी भावाला कडकडून भेटलो.
(ई) टुकुटुकु पाहणे – बाळ सर्वांकडे टुकुटुकु पहात होते.
(उ) आनंदाने थुईथुई नाचणे – काळे मेघ पाहून मोर आनंदाने थुईथुई नाचतो.
(ऊ) गहिवरून येणे – निरोप देताना मला गहिवरून आले.

Maharashtra Board Class 6 Marathi Solutions Chapter 2 माझा अनुभव

8. बाजारहाट’ यासारखे आणखी काही जोडशब्द लिहा.

प्रश्न 1.
बाजारहाट’ यासारखे आणखी काही जोडशब्द लिहा.
उत्तर:

  1. धावपळ
  2. नातीगोती
  3. पाटपाणी
  4. नरमगरम
  5. भाजीपाला
  6. धुणीभांडी
  7. गणगोत

9. तुम्ही एखादे चांगले काम केले आहे त्या प्रसंगाचे अनुभवलेखन करा.

प्रश्न 1.
तुम्ही एखादे चांगले काम केले आहे त्या प्रसंगाचे अनुभवलेखन करा.
उत्तर:
आमच्याकडे घरकामासाठी येणाऱ्या बाईच्या मुलीला मी रोज खाऊ देतो. ती दुसरीत असल्याने तिचा अभ्यासही घेतो. तिची आई काम करेपर्यंत गाणी, कविता शिकवतो. कधी कधी गोष्टीची पुस्तके वाचून दाखवतो. मी तिला चार वया व काही पेन्सीलीही दिल्या आहेत. तिच्यात अभ्यासाची गोडी निर्माण करण्याचा मी प्रयत्न केला आहे. खाल्लेल्या गोळीचा कागद कचरापेटीत टाकायला शिकवले. नखे कापायला व स्वच्छ रहायला शिकवले. तिच्यात बरीच सुधारणा आहे. या चांगल्या कामाने मला समाधान मिळाले.

10. तुमच्या घरातील व्यक्तींबरोबर सुट्टीच्या दिवशी

प्रश्न 1.
तुमच्या घरातील व्यक्तींबरोबर सुट्टीच्या दिवशी
उत्तर:
Maharashtra Board Class 6 Marathi Solutions Chapter 2 माझा अनुभव 1

Maharashtra Board Class 6 Marathi Solutions Chapter 2 माझा अनुभव

11. खालील शब्दांसारखे दोन – दोन शब्द लिहा. 

प्रश्न 1.
खालील शब्दांसारखे दोन – दोन शब्द लिहा.
उत्तर:
(अ) सळसळ – (1) मळमळ (2) जळजळ
(आ) भुरभुर – (1) फुरफुर (2) गुरगुर
(इ) लुकलुक – (1) झुकझुक (2) टुकटुक
(ई) खडखड – (1) धडधड (2) बडबड

12. हे शब्द असेच लिहा.

Maharashtra Board Class 6 Marathi Solutions Chapter 2 माझा अनुभव 2

प्रश्न 1.
हे शब्द असेच लिहा.
उत्तर:
उद्या, उन्हाने, तल्लीन, स्टेशन, स्वागत, वाऱ्यांच्या, तेवढ्यात, येणाऱ्या, रस्त्याला, कोंबड्यांचा, स्पर्श, प्रेमळ, दुसऱ्या, कैऱ्या, सुट्टी, आंब्याच्या.

13. खालील शब्द आपण कधी वापरतो?

Maharashtra Board Class 6 Marathi Solutions Chapter 2 माझा अनुभव 3
आपण एका वस्तूबद्दल बोलू लागलो, की त्यास एकवचन म्हणतो आणि अनेकांबद्दल बोलू लागलो, की त्यास अनेकवचन म्हणतो.
उदा., एक झाड – अनेक झाडे.
खालील शब्दांच्या जोड्या वाचा व समजून घ्या.
Maharashtra Board Class 6 Marathi Solutions Chapter 2 माझा अनुभव 4
उत्तर:

  • कृपया – विनंती करताना.
    उदा. ’कृपया, मला एक पेन्सिल दे.“
  • माफ करा – क्षमा मागताना.
    उदा. ’माफ करा. तुम्हांला चुकून धक्का लागला.“
  • आभारी आहे – आभार मानताना.
    उदा. ’तू मला पेन्सिल दिलीस, त्याबद्दल मी आभारी आहे.“

14. खालील वाक्यातील नामांना अधोरेखित करा.

प्रश्न अ.
बाबांचा सदरा उसवला.
उत्तर:
बाबांचा सदरा उसवला.

Maharashtra Board Class 6 Marathi Solutions Chapter 2 माझा अनुभव

प्रश्न आ.
सुमनने गुलाबाचे रोपटे लावले.
उत्तर:
सुमनने गुलाबाचे रोपटे लावले.

प्रश्न इ.
पाकिटात पैसे नव्हते.
उत्तर:
पाकिटात पैसे नव्हते.

प्रश्न ई.
मुले बागेत खेळत होती
उत्तर:
मुले बागेत खेळत होती.

प्रश्न उ.
समोरून बैल येत होता.
उत्तर:
समोरून बैल येत होता.

प्रश्न ऊ.
सरिता व फरिदा चांगल्या मैत्रिणी आहेत.
उत्तर:
सरिता व फरिदा चांगल्या मैत्रिणी आहेत.

Maharashtra Board Class 6 Marathi Solutions Chapter 2 माझा अनुभव

प्रश्न ए.
पंकजने परीक्षेत पहिला नंबर मिळवला.
उत्तर:
पंकजने परीक्षेत पहिला नंबर मिळवला.

Marathi Sulabhbharti Class 6 Solutions Chapter 2 माझा अनुभव Important Additional Questions and Answers

खालील वाक्यात रिकाम्या जागा भरून वाक्ये पुन्हा लिहा.

प्रश्न 1.

  1. पायांतले …………… छुमछुम वाजवत ती घरभर फिरली.
  2. आगगाडी ………… करत चालली होती.
  3. तिचा चेहरा …………. दिसत होता.
  4. मी ……………. मांडीवर घेतले.
  5. स्टेशनवर ………….. घेऊन मामा आला होता.
  6. बैलांच्या गळ्यातील …………. खुळखुळ वाजत होत्या.
  7. मन …………… थुईथुई नाचत होते.
  8. आम्ही …………………. बिलगलो.
  9. आमची ………….. कधी संपली ते आम्हांला समजलेच नाही.

उत्तर:

  1. पैंजण
  2. झुकझुक
  3. प्रसन्न
  4. बाळाला
  5. बैलगाडी
  6. घुगूरमाळा
  7. आनंदाने
  8. आजीला
  9. सुट्टी

Maharashtra Board Class 6 Marathi Solutions Chapter 2 माझा अनुभव

का ते लिहा.

माझा अनुभव प्रश्न उत्तर प्रश्न 1.
रिमाचे डोळे लुकलुकत होते.
उत्तर:
खिडकीतून येणाऱ्या उन्हामुळे रिमाचे डोळे लुकलुकत होते.

Marathi Sulabhbharti Class 6 Solutions Chapter 2 प्रश्न 2.
सुट्टी कधी संपली, ते मुलांना समजलेच नाही.
उत्तर:
पोहणे, बागडणे, आंबे खाणे, शेतात-आमराईत जाणे या सर्व मजेत सुट्टी कधी संपली ते कळलेच नाही.

खालील प्रश्नांची एका वाक्यात उत्तरे लिहा.

माझा अनुभव प्रश्न 1.
मावशींच्या मांडीवर कोण बसले होते?
उत्तर:
मावशींच्या मांडीवर छोटेसे बाळ बसले होते.

Maharashtra Board Class 6 Marathi Solutions Chapter 2 माझा अनुभव

Maza Anubhav Question Answers प्रश्न 2.
स्टेशनवर बैलगाडी घेऊन कोण आला होता?
उत्तर:
स्टेशनवर बैलगाडी घेऊन मामा आला होता.

अनुभव समानार्थी शब्द मराठी प्रश्न 3.
शेतातली पिके कशी डुलत होती?
उत्तर:
शेतातली पिके वाऱ्यावर मंद मंद डुलत होती.

Maza Anubhav In Marathi प्रश्न 3.
घरी येताच कोणी स्वागत केले?
उत्तर:
घरी येताच मामीने स्वागत केले.

आनंदी समानार्थी शब्द मराठी प्रश्न 4.
आजीने मुलांचे लाड कसे केले?
उत्तर:
आजीने मुलांच्या डोक्यावरून, तोंडावरून प्रेमाने हात फिरवून मुलांचे लाड केले.

प्रश्न 5.
मुले कोठे पोहायला जात?
उत्तर:
मुले विहिरीवर पोहायला जात.

प्रश्न 6.
सुट्टी संपल्यावर सगळे कुठे परतले?
उत्तरः
सुट्टी संपल्यावर सगळे गावी आपल्या घरी परतले.

Maharashtra Board Class 6 Marathi Solutions Chapter 2 माझा अनुभव

प्रश्न 7.
मुले मामाबरोबर कुठे फिरायला जात?
उत्तर:
मुले मामाबरोबर आमराईत फिरायला जात.

प्रश्न 8.
मामाच्या मुलांची नावे लिहा.
उत्तर:
राजू आणि चिमी ही मामाच्या मुलांची नावे आहेत.

खालील प्रश्नांची दोन-तीन वाक्यात उत्तरे लिहा.

प्रश्न 1.
मामाच्या गावातील सायंकाळचे वर्णन करा.
उत्तर:
घरी जाण्यासाठी सर्व बैलगाडीत बसले. तोवर सायंकाळ झाली होती. पाने सळसळत होती. पाण्याची खळखळ, पक्ष्यांची किलबिल, शेतात चरणाऱ्या गाईंचे हंबरणे, बकऱ्यांचे बेंऽ बेंऽ ऐकू येत होते. शेतातील पिके वाऱ्यावर मंद मंद डुलत होती.

प्रश्न 2.
मामाच्या घरी सर्वांचे स्वागत कसे झाले?
उत्तर:
मामा स्वत: बैलगाडी घेऊन स्टेशनवर घ्यायला आला होता. घरी येताच मामीने तोंडभर हसून सगळ्यांचे स्वागत केले, राजू व चिमी ही मामाची मुले वाटच पहात होती. ते सगळ्यांना कडकडून भेटले. आजी हळूहळू काठी टेकवत आली व तिने मुलांच्या डोक्यावरून, तोंडावरून प्रेमाने हात फिरवला.

व्याकरण व भाषाभ्यास:

  • एकवचन – जेव्हा आपण एका वस्तूबद्दल बोलतो तेव्हा ते एकवचन असते.
  • अनेकवचन – जेव्हा आपण अनेक वस्तूंबद्दल बोलतो तेव्हा ते अनेकवचन असते.

Maharashtra Board Class 6 Marathi Solutions Chapter 2 माझा अनुभव

खालील शब्दांचे वचन बदला.

प्रश्न 1.

  1. आंबा
  2. आगगाडी
  3. केस
  4. खिडकी
  5. पीक
  6. धुंगूरमाळ
  7. पान
  8. घर
  9. पक्षी
  10. चेहरा
  11. नदी
  12. परीक्षा
  13. कैऱ्या

उत्तर:

  1. आंबे
  2. आगगाड्या
  3. केस
  4. खिडक्या
  5. पिके
  6. घुगूरमाळा
  7. पाने
  8. घरे
  9. पक्षी
  10. चेहरे
  11. नदया
  12. परीक्षा
  13. कैरी

Maharashtra Board Class 6 Marathi Solutions Chapter 2 माझा अनुभव

खालील वाक्यातील नामांना अधोरेखित करा.

प्रश्न 1.
मुलांनी खाऊ खाल्ला.
उत्तर:
मुलांनी खाऊ खाल्ला.

खालील शब्दांचे समानार्थी शब्द लिहा.

प्रश्न 1.
खालील शब्दांचे समानार्थी शब्द लिहा.

  1. धमाल
  2. बिलगणे
  3. झुळूक
  4. छोटे
  5. बागडणे

उत्तरः

  1. मजा
  2. प्रेमाने जवळ येणे
  3. वाऱ्याची लहर
  4. लहान
  5. खेळणे.

प्रश्न 2.
‘गाईचे हंबरणे’ तसे खालील पशुपक्ष्यांचे आवाजदर्शक शब्द लिहा.

  1. कोल्हा
  2. चिमणी
  3. कोकीळ
  4. कावळा

उत्तर:

  1. कुई कुई
  2. चिव-चिव
  3. कुहू कुहू
  4. काव-काव

Maharashtra Board Class 6 Marathi Solutions Chapter 2 माझा अनुभव

प्रश्न 3.
खालील शब्दांसारखे दोन दोन शब्द लिहा.
उत्तर:

  • सरसर – (1) झरझर (2) घरघर
  • झपझप – (1) धपधप (2) रपरप

प्रश्न 4.
खालील वाक्प्रचारांचा वाक्यात उपयोग करा.
उत्तर:
तल्लीन होणे – मालिनी सतार वाजवताना तल्लीन होते.

लेखन विभाग:

प्रश्न 1.
खालील शब्द आपण कधी वापरतो? (कृपया, माफ करा, आभारी आहे.)
Maharashtra Board Class 6 Marathi Solutions Chapter 2 माझा अनुभव 5
उत्तर:

  1. कृपया येथे माझे सामान ठेवाल कां?
  2. माफ करा माझ्या हातून कप फुटला.
  3. आपण मला मदत केलीत, आभारी आहे.

प्रश्न 2.
तुमच्या वर्गात तुम्ही कोणते सुविचार लिहाल?
उत्तर:

  1. प्रयत्न केल्याने यश मिळते. अपयशाने खचू नका.
  2. निसर्ग तुमचे भविष्य आहे. त्याची काळजी घ्या. निसर्ग जपा. झाडांशी मैत्री करा.
  3. चांगला आहार मन, बुद्धी व शरीराला पोषक असतो.
  4. खूप वाचा. खूप शिका. मोठ्यांचा आदर करा.
  5. अंधश्रद्धेला बळी पडू नका. ज्ञानाची ज्योत पेटवा.

Maharashtra Board Class 6 Marathi Solutions Chapter 2 माझा अनुभव

प्रश्न 3.
बागेत तुम्ही कोणते सुचना फलक पाहता?
उत्तर:
Maharashtra Board Class 6 Marathi Solutions Chapter 2 माझा अनुभव 6

प्रश्न 4.
सामाजिक समस्यांवर आधारित घोषवाक्ये लिहा.
उत्तर:

  1. पाणी जीवन आहे. जपून वापरा.
  2. नका तोडू वृक्ष, रहा नेहमी दक्ष.
  3. निसर्गाचा ठेवा मान, राखा पर्यावरणाचे भान.
  4. वीज, पाणी, पेट्रोल, डिझेल ही साधनसंपत्ती; नका करू नाश, नाहीतर ओढवेल आपत्ती.
  5. कापडी पिशव्यांची साथ खरी; प्लॅस्टिक नको दारोदारी.

माझा अनुभव Summary in Marathi

पाठ परिचयः

प्रस्तुत पाठात वार्षिक परीक्षा संपल्यानंतर मामाच्या गावाला जाण्याचे प्रवासवर्णन व मामाच्या गावात पोहचल्यावर केलेली मौजमजा शब्दचित्रीत केली आहे. उन्हाळ्याच्या सुट्टीचा आनंद कसा लुटला याचा अनुभव मांडला आहे.

शब्दर्थ:

  1. झुळूक – वाऱ्याची लहर (breeze)
  2. छोटे – लहान (small)
  3. गाढ झोपणे – शांत झोपणे (deep sleep)
  4. हंबरणे – गाईचा आवाज (bellow)
  5. प्रेमळ – प्रेमाने भरलेला (loving)
  6. धमाल – मजा (enjoyment, great fun)
  7. बागडणे – खेळणे (to play)
  8. कैऱ्या – कच्चे आंबे (raw mangoes)
  9. पाडाचा आंबा – अर्धवट पिकलेला आंबा (half riped mango)
  10. आमराई – आंब्यांची बाग (mango orchard)

Maharashtra Board Class 6 Marathi Solutions Chapter 2 माझा अनुभव

वाक्प्रचार व अर्थ:

  1. तल्लीन होणे- दंग होणे, गुंग होणे
  2. गहिवरून येणे – मन भरून येणे
  3. कडकडून भेटणे – प्रेमाने मिठी मारणे
  4. गाठणे – जाऊन भेटणे
  5. बिलगणे – प्रेमाने आलिंगन देणे

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया

Balbharti Maharashtra State Board Class 9 Hindi Solutions Lokbharti Chapter 5 जूलिया Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया

Hindi Lokbharti 9th Std Digest Chapter 5 जूलिया Textbook Questions and Answers

लेखनीय :

प्रश्न 1.
छोटे व्यवसायियों के साथ दिए गए मुद्दों के आधार पर वार्तालाप कीजिए और संवाद के रूप में लिखिए।
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया 1
उत्तरः

  • रमेश – नमस्कार ! मोहनलाल जी कैसे हैं? बड़े दिनों बाद मुलाकात हुईं। अभी आप कौन-सा व्यवसाय कर रहे हैं?
  • मोहनलाल – नमस्कार रमेश! मैं अच्छा हूँ। अभी कुछ दिनों पहले ही मैंने अगरबत्ती-उद्योग की शुरुआत की है।
  • रमेश – मोहनलाल जी! इतने सारे व्यवसाय के होते आपने इस व्यवसाय का चुनाव क्यों किया?
  • मोहनलाल – रमेश, इस व्यवसाय को चुनने का मुख्य कारण है इसमें लागत कम लगती है और लाभ ज्यादा होता है। इसके लिए ज्यादा जगह की भी आवश्यकता नहीं होती है तथा सरकार की तरफ से आसान शर्तों में कर्ज मिलने की भी सुविधा है। अगर आप छोटे स्तर पर शुरूआत करना चाहते हैं तो आप अपने घर से भी इस व्यापार की शुरूआत कर सकते है। सिर्फ व्यापार की शुरूआत करने से पहले आपको व्यापार का रजिस्ट्रेशन करवाना आवश्यक है।
  • रमेश – इसके लिए आपको दिन में कितना समय देना पड़ता है?
  • मोहनलाल – रमेश इसके लिए मुझे ज्यादा समय की आवश्यकता नहीं होती है क्योंकि मैंने अपने घर से इसकी शुरूआत की है। इससे मुझे दो फायदे हुए कि मैं अपने परिवार के साथ भी समय बिता सकता हूँ और साथ-ही-साथ मेरा व्यापार भी चलता रहता है।
  • रमेश – मोहनलाल जी, क्या आपको इस व्यापार से आनंद मिल रहा है?
  • मोहनलाल – बिल्कुल रमेश, मुझे बहुत खुशी है कि मैंने इस उद्योग को अपनाया। कमाई के साथ-ही-साथ मुझे इस बात की भी प्रसन्नता है कि मेरे कारण कुछ लोगों को रोजगार मिला। अंतरराष्ट्रीय बाजार में भी अगरबत्ती की भारी माँग है। इसलिए मुझे इस कार्य से बहुत ही आनंद का अनुभव हो रहा है।
  • रमेश – मोहनलाल जी, इतनी सारी महत्वपूर्ण जानकारी देने के लिए आपका बहुत-बहुत धन्यवाद! अच्छा चलता हूँ नमस्कार।
  • मोहनलाल – नमस्कार रमेश।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया

श्रवणीय :

प्रश्न 1.
दूरदर्शन पर प्रसारित होने वाले ‘हास्य कवि सम्मेलन’ की कविताएँ सुनिए और किसी एक कविता का आशय अपने मित्रों को सुनाइए।

आसपास :

प्रश्न 1.
घरेलू काम करने वाले लोगों की समस्याओं की सूची बनाइए।

पठनीय :

प्रश्न 1.
किसी अन्य पाठ्यपुस्तक से एकांकी पढ़िए ।

मौलिक सृजन :

प्रश्न 1.
जूलिया की जगह आप होते तो …….. विषय पर अपने विचार स्पष्ट कीजिए।
उत्तरः
प्रस्तुत पाठ में लेखक ने जूलिया की पात्रता को जिस प्रकार दर्शाया है, उससे यह ज्ञात होता है कि वह एक सीधी-साधी और डरपोक महिला है; जो अन्याय को भी सहन कर लेती है। अगर उसकी जगह मैं होता, तो यह अन्याय कभी-भी सहन नहीं करता। क्योंकि अन्याय को सहन करना भी एक प्रकार का अपराध है। अगर मैंने परिश्रम किया है, तो उसका उचित पारिश्रमिक मुझे मिलना ही चाहिए।

कार्य को शुरू करने से पहले ही मैं अपने कार्य और वेतन संबंधी सारी चर्चा कर लेता। कार्य की समाप्ति पर अगर मालिक पक्ष वेतन देने में आनाकानी करता या झूठे कारण दिखाकर वेतन कम करने का प्रयास करता, तो उसके खिलाफ आवाज उठाता। इसके बाद भी मालिक मेरा पूरा पारिश्रमिक नहीं देता, तो मैं प्रशासन की मदद लेने में भी हिचकता नहीं और अपना पूरा मेहनताना लेकर ही रहता। मैं कायर और डरपोक बनकर अत्याचार नहीं सहता।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया

पठित गद्यांश पर आधारित कृतियाँ पूर्ण कीजिए:

प्रश्न 1.
संजाल पूर्ण कीजिए
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया 2
उत्तरः
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया 3

प्रश्न 2.
कारण लिखिए :
(क) गृहस्वामी द्वारा जूलिया से माफी माँगना
(ख) गृहस्वामी से जूलिया को संसार के साथ लड़ने के लिए कहना
उत्तरः
(क) गृहस्वामी ने जूलिया के साथ एक छोटा-सा कूर मजाक किया।
(ख) इस संसार में दब्बू और रीढ़रहित लोगों के लिए कोई स्थान नहीं है।

प्रश्न 3(क).
परिच्छेद में प्रयुक्त कोई एक मुहावरा ढूँढ़कर उसका सार्थक वाक्य में प्रयोग कीजिए :
उत्तरः
ठग लेना – धोखा देना
वाक्यः गृहस्वामी ने जूलिया के पूरे पैसे न देकर उसे ठग लिया।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया

प्रश्न ख.
‘पर’ शब्द के दो अर्थ लिखिए।
उत्तरः
i. किंतु
ii. पंख

प्रश्न 4.
संसार में दब्बू और रीढ़रहित लोगों के लिए कोई स्थान नहीं है’, इसपर लगभग आठ से दस वाक्यों में अपने विचार लिखिए ।
उत्तरः
इस संसार में दब्बू और रीढ़रहित लोगों के लिए कोई स्थान नहीं है क्योंकि हमारी सामाजिक परिस्थिति ऐसी बन चुकी है कि खामोश रहनेवाले या भयभीत रहनेवाले लोगों के साथ और अधिक अन्याय होता है। डरने के कारण उनका सही हक भी मार लिया जाता है। हमारा किसान सालभर मेहनत करता है लेकिन कुछ लोग उनका अधिकार मार लेते हैं और किसान खामोशी के साथ यह अन्याय सहन करता रहता है।

गरीब मजदूर पूरा दिन मेहनत करता है। लेकिन कुछ बोल नहीं पाने के कारण लोग उसके अधिकारों का हनन करते हैं और उसे उचित मेहनताना नहीं मिल पाता है। इसलिए यह समाज ऐसे लोगों के लिए नहीं है जो खामोशी से सारे ज्यादतियों को बर्दाश्त करते हैं। लोग ईमानदारी के साथ अपना कार्य संपन्न करने के बावजूद भी अपने अधिकारों से वंचित रह जाते हैं सिर्फ दब्बू और रीढ़रहित होने के कारण। अतः इस समाज में डरपोक लोगों के लिए कोई स्थान नहीं है।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया

पाठ के आँगन में :

1. सूचना के अनुसार कृतियाँ पूर्ण कीजिए :

प्रश्न क.
संजाल :
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया 4
उत्तरः
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया 5

प्रश्न ख.
ऐसे प्रश्न तैयार कीजिए जिनके उत्तर निम्नलिखित शब्द हो :
1. वान्या
2. रुबल
उत्तरः
1. कोल्या के बीमार होने पर जूलिया ने किसे पढ़ाया था?
2. रूस की मुद्रा को क्या कहते हैं?

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया

2. पाठ में प्रयुक्त अंकों का उपयोग करके मुहावरे लिखिए।

प्रश्न 1.
पाठ में प्रयुक्त अंकों का उपयोग करके मुहावरे लिखिए।
उत्तरः

  1. दो – नौ दो ग्यारह होना।
  2. एक – एक और एक ग्यारह होना।
  3. उन्नीस – उन्नीस-बीस का फर्क होना।
  4. चार – चार चाँद लगाना।
  5. पाँचों – पाँचों उँगलियाँ घी में होना।

3. ‘कई बार अज्ञान के कारण गरीबों को ठगा जाता है यह देखकर मेरे मन में विचार आए ……………… 

प्रश्न 1.
‘कई बार अज्ञान के कारण गरीबों को ठगा जाता है यह देखकर मेरे मन में विचार आए ………………
उत्तर:
कई बार जीवन में ऐसी घटनाएँ देखने को मिलती है जिसका प्रभाव बड़े लंबे समय तक रहता है। मैं एक बार एक दवाखाने में बैठा था। मेरे अगल-बगल कई मरीज बैठे थे । उनमें से एक मरीज था जो लगातार खाँस रहा था। उसकी स्थिति देखकर ही मालूम हो रहा था कि वह एक बहुत ही गरीब इंसान है। काफी देर बाद उसका नंबर आया और मेरा नंबर ठीक उसके बाद था इसलिए मैं भी उसके साथ डॉक्टर के चेम्बर के अंदर गया।

डॉक्टर ने परीक्षण करने के बाद उसको बहुत सारे टेस्ट लिख दिए और कहा पहले टेस्ट कराकर ले आओ फिर दवाई दूंगा। अज्ञानता के कारण वह डॉक्टर से यह भी नहीं पूछ पाया कि यह टेस्ट उसे क्यों दिए गए हैं? वह गरीब बेचारा चुपचाप अपना सिर झुकाए कमरे से बाहर निकल गया।

जो टेस्ट उस डॉक्टर ने दिए थे वो काफी महंगे थे और एक गरीब व्यक्ति के लिए वो सारे टेस्ट एक साथ करवाना मुश्किल का काम था। उस समय मेरे मन में यह विचार आया कि बड़ा होकर मैं भी डॉक्टर बनूंगा और गरीबों को नि:शुल्क सेवा करूंगा। गाँव के लोग सीधेसाधे होते हैं और ज्यादा पढ़े-लिखे भी नहीं होते हैं। इसी का फायदा उठाकर लोग मनचाहे ढंग से उन्हें ठगते हैं।

विशेषकर डॉक्टर जिन्हें भगवान के बाद सबसे ज्यादा सम्मान की नजरों से देखा जाता है। कुछ लोग इस पवित्र पेशे को बदनाम कर रहे हैं। मैं आगे चलकर एक डाक्टर के रूप में सिर्फ मरीजों की सेवा करूँगा। यही मेरी इच्छा है।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया

पाठ से आगे :

प्रश्न 1.
परिचारिका पाठ्यक्रम नर्सिंग कोर्स संबंधी जानकारी अंतरजाल से प्राप्त कीजिए और आवश्यक अर्हता संबंधी चर्चा करें।

भाषा बिंदु :

प्रश्न 1.
नीचे दिए गए चिहनों के सामने उनके नाम लिखिए तथा वाक्यों में उचित विरामचिहून लगाइए।
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया 6.1
उत्तर:
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया 7Hindi Lokbharti 9th Answers Chapter 5 जूलिया Additional Important Questions and Answers

(क) सूचना के अनुसार निम्नलिखित कृतियाँ परिच्छेद के आधार पर पूर्ण कीजिए।

कृति (1) आकलन कृति

प्रश्न 1.
कृति पूर्ण कीजिए।
उत्तर :
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया 8

कृति (2) आकलन कृति

प्रश्न 1.
कारण लिखिए।
i. गृहस्वामी द्वारा खुद ही जूलिया को पैसे देना –
ii. गृहस्वामी की पत्नी द्वारा जूलिया को तीन दिन की छुट्टी देना –
उत्तर :
i. क्योंकि जूलिया अपने आप गृहस्वामी से पैसे नहीं माँगती।
ii. क्योंकि तीन दिन से जूलिया के दाँतों में दर्द हो रहा था।

प्रश्न 2.
समझकर लिखिए।
i. इतवार को जूलिया ने यह काम किया
ii. चार दिन यह बीमार रहा
उत्तर:
i. सिर्फ कोल्या को घूमाने ले गई थी।
ii. कोल्या

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया

प्रश्न 3.
सत्य या असत्य पहचानकर लिखिए।

  1. गृहस्वामी कोल्या के स्कूल का हिसाब करना चाहता था।
  2. गृहस्वामी के अनुसार जूलिया की तनख्वाह तीस रूबल वार्षिक तय हुई थी।
  3. गृहस्वामी ने जूलिया का हिसाब डायरी में नोट कर रखा था।
  4. जूलिया से पहले की गवर्नेस को गृहस्वामी तीस रूबल महीना ही देता था।

उत्तर:

  1. असत्य
  2. असत्य
  3. सत्य
  4. सत्य

प्रश्न 4.
सही विधान चुनकर पूर्ण वाक्य फिर से लिखिए।
i. मेरे ख्याल से तुम्हें …………
(क) घर की जरूरत होगी।
(ख) पैसों की जरूरत होगी।
(ग) कपड़ों की जरूरत होगी।
उत्तर:
(ख) पैसों की जरूरत होगी।

ii. तुम्हें हमारे यहाँ काम करते हुए ………..
(क) तीन महीने हुए हैं।
(ख) दो वर्ष हुए हैं।
(ग) दो महीने हुए हैं।
उत्तर:
(ग) दो महीने हुए हैं।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया

कृति (3) शब्द संपदा

प्रश्न 1.
वचन परिवर्तन कीजिए।
i. छुट्टी
ii. दाँत
उत्तर:
i. छुट्टियाँ
ii. दाँत

प्रश्न 2.
समानार्थी शब्द लिखिए।

  1. स्वर
  2. तनख्वाह
  3. महीना
  4. छुट्टी

उत्तर:

  1. आवाज
  2. वेतन
  3. माह
  4. अवकाश

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया

प्रश्न 3.
विरुद्धार्थी शब्द परिच्छेद से ढूंढकर लिखिए।

  1. नौकर × ………
  2. गैरजरूरत × ………
  3. बाद में × ……..
  4. सही × ……..

उत्तर:

  1. मालिक
  2. जरूरत
  3. पहले
  4. गलत

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया

कृति (4) स्वमत अभिव्यक्ति

प्रश्न 1.
‘मजदूरों के साथ होता अन्याय’ इस विषय पर अपने विचार लिखिए।
उत्तरः
मजदूर हमारे समाज का वह तबका है जिस पर समस्त आर्थिक उन्नति टिकी होती है। वह मानवीय श्रम का सबसे आदर्श उदाहरण है किंतु उनकी स्थिति दयनीय है। उन्हें हर दिन काम नहीं मिल पाता है। उनसे श्रम अधिक लिया जाता है तथा पारिश्रमिक कम दिया जाता है। अत: मजदूरों के कल्याण की दिशा में सरकार को कठोर कदम उठाने चाहिए। मजदूरों के श्रम का सम्मान करना चाहिए तथा उनकी जीवन-दशा में सुधार की प्रक्रिया तेज की जानी चाहिए।

(ख) परिच्छेद पड़कर सूचना के अनुसार कृतियाँ कीजिए।

कृति (2) आकलन कृति

प्रश्न 1.
उत्तर लिखिए।
i. यह बहुत कीमती थी
ii. इनके भाग्य में हमेशा नुकसान उठाना बदा है
उत्तर:
i. प्याली
ii. गृहस्वामी के

प्रश्न 2.
उपर्युक्त गद्यांश से दो ऐसे प्रश्न तैयार कीजिए जिनके उत्तर निम्नलिखित शब्द हो।
i. टहनी
ii. डायरी
उत्तर:
i. किसकी खरोंच लगने से बच्चे की जैकेट फट गई?
ii. गृहस्वामी हर एक चीज किसमें नोट करता है?

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया

प्रश्न 3.
सत्य या असत्य पहचानकर लिखिए।

  1. गृहस्वामी के भाग्य में हमेशा फायदा उठाना बदा है।
  2. गृहस्वामी प्याली का दो रूबल ही काटेगा।
  3. जूलिया अपने काम में ढील देगी तो उनके पैसे नहीं करेंगे।
  4. दस जनवरी को गृहस्वामी ने जूलिया को दस रूबल दिए थे।

उत्तर:

  1. असत्य
  2. सत्य
  3. असत्य
  4. सत्य

प्रश्न 4.
सही विधान चुनकर पूर्ण वाक्य फिर से लिखिए।

i. इतनी बड़ी बात तुम्हारी मालकिन ने …………..
(क) मुझे बताई तक नहीं।
(ख) किसी से छुपाया नहीं।
(ग) तुम्हें क्यों बताया।
उत्तर:
(क) मुझे बताई तक नहीं।

ii. चौदह में से तीन और घटा तो बचते हैं ………….
(क) दस रूबल
(ख) पाँच रूबल
(ग) ग्यारह रूबल
उत्तर:
(ग) ग्यारह रूबल

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया

कृति (3) शब्द संपदा

प्रश्न 1.
लिंग परिवर्तन कीजिए।
i. नौकरानी – नौकर
ii. मालकिन – मालिक
उत्तर:
i. प्याली
ii. गृहस्वामी के

प्रश्न 2.
समानार्थी शब्द परिच्छेद से ढूंढकर लिखिए।

  1. किस्मत
  2. मूल्यवान
  3. हानि
  4. कारण

उत्तर:

  1. भाग्य
  2. कीमती
  3. नुकसान
  4. वजह

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया

प्रश्न 3.
विरुद्धार्थी शब्द लिखिए।
i. झूठ × ………
ii. ज्यादा × ………..
उत्तर:
i. सच
ii. कम

(ग) परिच्छेद पढ़कर सूचना के अनुसार कृतियाँ कीजिए।

कृति (1) आकलन कृति

प्रश्न 1.
कृति पूर्ण कीजिए।
उत्तर:
Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया 9

कृति (2) आकलन कृति

प्रश्न 1.
समझकर लिखिए।
i. जूलिया इसके बावजूद भी गृहस्वामी को धन्यवाद देती है।
ii. गृहस्वामी को यह बात जानकर जरा भी आश्चर्य नहीं होता।
उत्तर:
i. जबकि गृहस्वामी ने उसे ठगा, धोखा दिया और उसके पैसे हड़प लिए।
ii. जूलिया ने जहाँ-जहाँ काम किया उन लोगों ने उसे एक पैसा तक नहीं दिया।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया

कृति (3) शब्द संपदा

प्रश्न 1.
वचन परिवर्तन कीजिए।

  1. पंजों
  2. बात
  3. रुबल
  4. पैसा

उत्तर:

  1. पंजा
  2. बातें
  3. रूबल
  4. पैसे

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया

प्रश्न 2.
विरुद्धार्थी शब्द लिखिए।

  1. ऊँच × …
  2. धीमा × …..
  3. भला × ……
  4. अन्याय × ……..

उत्तर:

  1. नीच
  2. तेज
  3. बुरा
  4. न्याय

प्रश्न 3.
समानार्थी शब्द लिखिए।

  1. भौरु
  2. बोदा
  3. आश्चर्य
  4. निर्मम

उत्तर:

  1. डरपोक
  2. मूर्ख
  3. अचरज
  4. निर्दयी

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया

भाषाई कौशल पर आधारित पाठगत कृतियाँ

प्रश्न 1.
निम्नलिखित वाक्यों में से अव्यय शब्द पहचानकर लिखिए।
i. मुझे लगता है कि तुम अपने आप पैसे भी नहीं माँगोगी।
ii. कोल्या को घुमाने के लिए ले गई हो।
उत्तर:
i. कि – समुच्चबोधक अव्यय
ii. के लिए – संबंधसूचक अव्यय

प्रश्न 2.
कोष्ठक में दी गई सूचना के अनुसार काल परिवर्तन कीजिए।

  1. मैं तुम्हारी तनख्वाह का हिसाब करता हूँ। (पूर्ण भूतकाल)
  2. मैं खुद ही तुम्हें पैसे दूंगा। (सामान्य वर्तमानकाल)
  3. आप सही कह रहे हैं। (सामान्य भविष्यकाल)
  4. मैं तीस रूबल ही देता था। (अपूर्ण वर्तमानकाल)
  5. तुमने चाय की प्लेट तोड़ी थी। (पूर्ण वर्तमानकाल)
  6. मैं प्याली के दो रूबल काढूँगा।(अपूर्ण भूतकाल)
  7. मारिया वान्या के जूते चुराई। (सामान्य भविष्यकाल)
  8. मैं झूठ बोल रहा हूँ। (सामान्य भूतकाल)
  9. तुम मुझे धन्यवाद दे रही हो। (सामान्य भविष्यकाल)
  10. मैंने तुम्हे ठगा है। (अपूर्ण वर्तमानकाल)
  11. मैंने तुम्हारे साथ मजाक किया। (पूर्ण भूतकाल)
  12. तुम इस संसार से लड़ोगी। (सामान्य भूतकाल)

उत्तर:

  1. मैंने तुम्हारी तनख्वाह का हिसाब किया था।
  2. मैं खुद ही तुम्हें पैसे देता हूँ।
  3. आप सही कहेंगे।
  4. मैं तीस रूबल ही दे रहा हूँ।
  5. तुमने चाय की प्लेट तोड़ी है।
  6. मैं प्याली के दो रूबल काट रहा था।
  7. मारिया वान्या के जूते चुराएगी।
  8. मैंने झूठ बोला।
  9. तुम मुझे धन्यवाद दोगी।
  10. मैं तुम्हे ठग रहा हूँ।
  11. मैंने तुम्हारे साथ मजाक किया था।
  12. तुम इस संसार से लड़ी।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया

प्रश्न 3.
निम्नलिखित अशुद्ध वाक्य शुद्ध करके लिखिए।

  1. मैंने इसमें नोट कर रखे हूँ।
  2. मेरे ख्याल पर तुम्हें पैसों में जरूरत होगी।
  3. तुमने चाय का प्लेट और प्याली तोड़ी थी।
  4. इसे भी डायरी पर नोट कर लेता हैं।

उत्तर:

  1. मैंने इसमें नोट कर रखा है।
  2. मेरे ख्याल से तुम्हें पैसों की जरूरत होगी।
  3. तुमने चाय की प्लेट और प्याली तोड़ी थी।
  4. इसे भी डायरी में नोट कर लेता हूँ।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया

प्रश्न 4.
निम्नलिखित अव्यय शब्दों का अपने वाक्यों में प्रयोग कीजिए।
i. और
ii. कि
उत्तर:
i. इस संसार में दब्बू और रीढ़रहित लोगों के लिए कोई स्थान नहीं है।
ii. तुम जानती हो कि मैंने तुम्हें ठग लिया है।

जूलिया Summary in Hindi

लेखक-परिचय :

जीवन-परिचय : अंतोन पाव्लाविच चेखव का जन्म दक्षिण रूस के तगानरोग नामक स्थान में हुआ था। ये रूसी कथाकार और नाटककार थे। उन्होंने रूसी भाषा में चार कालजयी नाटक दिए। उनकी साहित्यिक रचनाएँ सारे विश्व में सराही जाती हैं। उनकी कहानियों में सामाजिक कुरीतियों का व्यंग्यात्मक चित्रण किया गया है। ये कुशल साहित्यक होने के साथ-साथ एक सफल चिकित्सक भी रहे।
प्रमुख कृतियाँ : नाटक – ‘तीन बहने’, ‘द चैरी आर्चर्ड’, ‘इवानोव’ आदि।
कहानी संग्रह – ‘अन्ना ऑन नेक’, ‘अबैड बिजनेस’, ‘द वर्ड मार्केट’, ‘ओल्ड एज’, ‘ग्रीषा’ आदि। लघु
उपन्यास – ‘ए ड्रीरी स्टोरी’, ‘द वाइफ’ आदि।

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया

गद्य-परिचय :

एकांकी : एकांकी का आकार छोटा होने के कारण इसमें एक अंक की ही कथा होती है। इसकी कथा व संवाद आदि से अंत तक रोचक और आकर्षक होते हैं।
प्रस्तावना : प्रस्तुत एकांकी ‘जूलिया’ के माध्यम से लेखक अंतोन चेखव ने समाज के ऐसे लोगों पर कुठाराघात किया है जो डरपोक और दब्बू हैं तथा स्वयं पर होनेवाले अन्याय का भी प्रतिरोध नहीं करते हैं।

सारांश :

जूलिया वासिल्देवना बच्चों की देखभाल करने वाली एक गवर्नेस है। एक बार उसके मालिक उसे घर पर बुलाते हैं और अन्यायपूर्वक उसका वेतन काट लेते हैं, लेकिन डरपोक और दब्बू स्वभाव की होने के कारण जूलिया उनका विरोध नहीं कर पाती है। तब उसके मालिक उसे समझाते हुए कहते हैं कि उन्होंने तो वेतन काटने का सिर्फ नाटक किया था। उसे यह समझाने के लिए कि यह समाज अत्यंत निर्दयी है।

यहाँ पर अपना हक छीनकर लेना पड़ता है। अगर व्यक्ति संघर्ष नहीं करेगा तथा अपने अधिकार के लिए आवाज नहीं उठाएगा तो यह समाज उसे जीने नहीं देगा। उस पर अन्याय करता ही रहेगा। इसलिए समाज में रहना है, तो अपने अधिकारों के लिए पूरी शक्ति के साथ लड़ना होगा। क्योंकि डरपोक लोगों के लिए इस समाज में कोई स्थान नहीं है। .

शब्दार्थ :

  1. गवर्नेस – छोटे बच्चों की देखभाल करनेवाली
  2. तनख्वाह – वेतन
  3. रूबल – रूस की मुद्रा
  4. नागा – वह जिस दिन काम न किया हो
  5. रुआँसी – रोने जैसी
  6. कसर – कमी
  7. टहनी – डाली
  8. खरोंच – रगड़
  9. यकीन – विश्वास
  10. अनर्थ – सर्वनाश, बुरा, अनिष्ठ
  11. कूर – कठोर, निर्दय
  12. दब्बू – भोंदू, कमजोर
  13. भीरु – डरपोक
  14. बोदा – मूर्ख, सुस्त
  15. ज्यादतियाँ – अन्याय
  16. खामोश – शांत, चुप
  17. निर्मम – निर्दयी
  18. हृदयहीन – दूसरों की भावनाओं की परवाह न करने वाला
  19. रीढ़रहित – अति दुर्बल, कमजोर
  20. पंजा – नाखून
  21. सहना – बर्दाश करना
  22. अन्याय – अत्याचार

Maharashtra Board Class 9 Hindi Lokbharti Solutions Chapter 5 जूलिया

मुहावरे :

  1. हड़प लेना – बेईमानी से अधिकार कर लेना/दूसरे की वस्तु हजम कर जाना।
  2. सबक सिखाना – दंड देना।
  3. आसमान से गिरना – आश्चर्यचकित होना।
  4. ठग लेना – धोखा देना।
  5. तंग आना – परेशान होना।

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 1 Sources of History

Balbharti Maharashtra State Board Class 7 History Solutions Chapter 1 Sources of History Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 7 History Solutions Chapter 1 Sources of History

Class 7 History Chapter 1 Sources of History Textbook Questions and Answers

1. Complete the names of the following sources of history:

Class 7 History Chapter 1 Sources Of History Questions And Answers Question 1.
l _ _ _ _ d
Answer:
legend

Sources Of History Class 7 Question 2.
t _ _ _ _ h
Answer:
tarikh

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 1 Sources of History

Class 9 History Chapter 1 Sources Of History Questions And Answers Question 3.
b _ _ _ _ r
Answer:
bakhar

Sources Of History Class 7 Question Answer Question 4.
p _ _ _ _a
Answer:
Powada

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Question 5.
i _ _ _ _ i _ _ i _ n
Answer:
inscription

Class 7 History Chapter 1 Questions And Answers Question 6.
m _ _ u _ _ _ t
Answer:
monument

2. Let’s write:

Maharashtra State Board Class 7 History Solutions  Question 1.
What do monuments include?
Answer:
Monuments include samadhis, graves and veergalas and buildings.

Class 8 History Chapter 1 Sources Of History Questions And Answers Question 2.
What is a Tarikh?
Answer:
Tarikh or Tavarikh means the sequence of events.

Sources Of History Question And Answer  Question 3.
What qualities of the author are important in the writing of history?
Answer:
The author’s integrity, impartiality and neutrality are very important in writing history.

3. Find the odd man out:

Bakhar Is A Source Of History  Question 1.
Material sources, written sources, unwritten sources, oral sources.
Answer:
unwritten sources

Chapter 1 Class 7 History Question 2.
Monuments, coins, cave sculptures, stories.
Answer:
stories

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 1 Sources of History

Class 7 History Chapter Question 3.
Bhurjapatra, temples, treatises, paintings.
Answer:
temples

Question 4.
Owis, tarikhs, folk tales, myths.
Answer:
tarikhs

4. Explain the following concepts:

Question 1.
Material sources
Answer:
Those authentic material evidences or proofs of the ancient period which support our study of historical events are called material sources of history, e.g. memorials, buildings, cave sculptures, inscription, coins, copper, plates, forts, etc.

Question 2.
Written sources
Answer:
Those authentic evidences or proof of the ancient period which are in written form are called written sources of history, e.g. Documents of proceedings in Courts of kings, genealogies, Shakavali, correspondence, dispatches, treatises, biographies, travelogues, chronicles, Tavarikh, etc.

Question 3.
Oral sources
Answer:
We understand various aspects of folk life through folk literature traditionally passed from generation to generation and they are known as oral sources of history, e.g. Myths, Folk songs, Gatha, Shlokas, Abhangas, Powadas Proverbs, Legends, etc.

5. Is it necessary to evaluate sources of history ? Give your opinion.
Answer:
(i) Yes, it is necessary to evaluate the sources of history.
(ii) Just because a source is old does not mean it is reliable or true. We should examine their authenticity and see which sources are genuine and which are fake.
(iii) We must evaluate its quality with the help of different methods and through critical analysis.
(iv) It is necessary to determine the integrity, impartiality and neutrality of the authors by knowing their personal interests, the period during which they lived and political pressures on them.

6. Write why in your words:

Question 1.
A stone inscription is considered to be an authentic source of history.
Answer:
A stone inscription, i.e. a carving on the stone is a very authentic source of history as it throws light on different features of the ancient time like the language of communication which existed, script used and the social, political and economic life of a period, etc.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 1 Sources of History

Question 2.
Oral sources reveal various aspects of people’s lives.
Answer:
(i) Various aspects of folk life through folk literature passed on to us by our ancestors.
(ii) They are pearls of wisdom and they hold a wealth of knowledge about the past.
(iii) It throws light on the rich cultural life of the past and different art forms which were practised in those times.

Activity:

Visit any museum that is nearby. Gather information about the sources of history from the period that you are studying and record it in your activity book.

Class 7 History Chapter 1 Sources of History InText Questions and Answers

Formative Evaluation

Can you tell?

Question 1.
How do coins narrate history?
Answer:
(i) The coins made by different rulers using metals like gold, silver, copper are important sources of history.
(ii) From these coins we learn about the rulers, the period they ruled in, governance, religious ideas, personal details and use of language in that period.
(iii) Similarly, we also learn about the financial transactions and economic conditions, the advancement in metallurgy prevailing at that time.
(iv) From the images of Ram-Sita on the coins of Emperor Akbar or Shiva Parvati on the coins of Hyder Ali we see religious co-ordination of those days.

Speak your thoughts:

Question 1.
Suggest measures for preserving sources of history.
Answer:
(i) Written documents can be digitized and at the same time the original source should be preserved.
(ii) Controlling moisture by storing artefacts in an encasement which is oxygen free can help in their preservation.
(iii) Museums and other institutions must put in place steps and measures to preserve material sources of history in a scientific manner.
(iv) Handling, storage and display of artefacts must be done with care.
(v) Artefacts and other sources must be kept locked and continuous monitoring must be ensured to avoid any loss.
If any artefacts show signs of deterioration, conservationist must be called in for restoration of the same.

Class 7 History Chapter 1 Sources of History Additional Important Questions and Answers

Complete the sentence by choosing the appropriate words from the options given below:

Question 1.
The period from the ninth century CE till the end of the eighteenth century is considered to be the _____ period of Indian history. (Ancient, Medieval, Modern)
Answer:
Medieval

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 1 Sources of History

Question 2.
History gives us a chronological, scientific and systematic account of ______ events. (past, present, future)
Answer:
past

Question 3.
Historical sources should be used judiciously and only after a ______. (thorough reading, indepth study, critical analysis)
Answer:
critical analysis

Question 4.
Veergala is a ________. (fort, monument, palace)
Answer:
monument

Question 5.
The Peshwas used the _______ language on their coins. (Arabic or Persian, Hindi or Sanskrit, Pali)
Answer:
Arabic or Persian

Question 6.
Travellers of other countries who came to India have written ______ or accounts of their travels, (biography, autobiography, travelogues)
Answer:
travelogues

Question 7.
Tavarikh or Tarikh means the ______. (information about past, sequence of events, dates)
Answer:
sequence of events

Question 8.
The author’s ______ is very important in writing history. (viexvpoint, perspective, impartiality and neu trality)
Answer:
impartiality and neutrality

Question 9.
An, _____ is a carving on a stone, or a wall. (metal plate, inscription, edict)
Answer:
inscription

Question 10.
______ is a type of chronicle that originated in Maharashtra. (Bakhar, Myths, Travelogues)
Answer:
Bakhar

Find the odd man out:

Question 1.
Genealogies, Travelogue, Chronicles, Inscription.
Answer:
Inscription

Question 2.
Churches, Temples, Mosques, Myths
Answer:
Myths

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 1 Sources of History

Name the following:

Question 1.
The subject which gives us a chronological, scientific and systematic account of past events.
Answer:
History.

Question 2.
Any two metals used by different rulers in the past to make coins.
Answer:
Gold, Silver

Question 3.
One place in Tanjavur where inscriptions are found.
Answer:
Brihadishwara temple premises.

Question 4.
Two things inscribed on copper plates.
Answer:
(a) Royal edicts
(b) Verdicts

Question 5.
Any two scripts used in the Medieval period.
Answer:
(a) Devanagari
(b) Arabic

Question 6.
Written accounts of the travels by the travellers from other countries.
Answer:
Travelogues.

Question 7.
Any two travellers who visited India in the Medieval period.
Answer:
(a) A1 Biruni
(b) Ibn Batuta

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 1 Sources of History

Question 8.
Sanskrit biography of Shivaji Maharaj was composed by this poet.
Answer:
Paramanand.

Question 9.
A source of history which means the sequence of events.
Answer:
Tavarikh or Tarikh.

Question 10.
Two people who compiled Tavarikh.
Answer:
(a) A1 Biruni
(b) Ziauddin Barani.

Question 11.
A type of chronicle that originated in Maharashtra.
Answer:
Bakhar.

Question 12.
Any two chronicles written in Marathi.
Answer:
(a) Mahikavatichi Bakhar
(b) Sabhasad Bakhar

Question 13.
Any two contemporary western historians.
Answer:
(a) Robert Arm
(b) Grant Duff

Question 14.
Any two oral sources of history.
Answer:
(a) Owis
(b) Folk songs

Answer in one sentence:

Question 1.
What information does history give us?
Answer:
History gives us a chronological and systematic account of past events.

Question 2.
What must history be based on?
Answer:
History must be based on authentic evidence or proofs which are known as sources of history.

Question 3.
What are the different sources of history?
Answer:
Material sources, written sources and oral sources are the three different sources of history.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 1 Sources of History

Question 4.
How should we use different sources of history?
Answer:
We have to use the different sources of history judiciously and only after critical analysis.

Question 5.
What do we learn when we look at forts and monuments built in the past?
Answer:
When we look at the forts and monuments we come to know about the development of architecture, the economic conditions, the quality of art, style of the building construction and people’s standard of living in that particular period.

Question 6.
Why is an inscription considered to be a very important and reliable source of history?
Answer:
An inscription is considered to be a very important and reliable source of history because it helps us to understand features like the language, script, social life of a period etc.

Question 7.
What are known as copper plates?
Answer:
Inscriptions carved on sheets of copper are known as ‘copper plates’.

Question 8.
How do we understand various aspects of folk life?
Answer:
We understand various aspects of folk life through folk literature traditionally passed from generation to generation.

Explain the following terms:

Question 1.
History
Answer:
History is a chronological, scientific and systematic account of past events.

Question 2.
An inscription
Answer:
An inscription is a carving on a stone or a wall.

Question 3.
Tavarikh or Tarikh
Answer:
Tavarikh or Tarikh means the sequence of events.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 1 Sources of History

Question 4.
Bakhar
Answer:
Bakhar is a type of chronicle that originated in Maharashtra.

Question 5.
Chronicles
Answer:
Chronicles are written sources of history which help in understanding aspects like the contemporary political happenings, linguistic transaction, cultural life, social conditions, etc.

Classify the following into Material sources, Written sources and Oral sources of history:

Question 1.
Ornaments, Fort, Owis, Myths, Utensils, Folk songs, Weapons, Travelogue, Well, Biographies, Clothing, Powada, Copper plate, Folk tales, Coins, Shloka, Temples, Books
Answer:

Written SourcesMaterial SourcesOral Sources
Books, Travelogue, Copper plate, Coins, TemplesOrnaments, Forts, Utensils, Weapons, Well, ClothingOwis, Myths, Folk songs, Hearsays, Powada, Folk tales, Shloka

Complete the following diagrams:

Question 1.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 1 Sources of History 2
Answer:

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 1 Sources of History 1

Question 2.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 1 Sources of History 4
Answer:

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 1 Sources of History 3

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 1 Sources of History

Question 3.

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 1 Sources of History 6
Answer:

Maharashtra Board Class 7 History Solutions Chapter 1 Sources of History 5