## Maharashtra Board Practice Set 36 Class 6 Maths Solutions Chapter 15 Triangles and their Properties

Balbharti Maharashtra State Board Class 6 Maths Solutions covers the Std 6 Maths Chapter 15 Triangles and their Properties Class 6 Practice Set 36 Answers Solutions.

## 6th Standard Maths Practice Set 36 Answers Chapter 15 Triangles and their Properties

Question 1.
Observe the figures below and write the type of the triangle based on its angles:

Solution:
i. right angled
ii. Obtuse angled
iii. acute angled

Question 2.
Observe the figures below and write the type of the triangle based on its sides:

Solution:
i. equilateral
ii. scalene
iii. isosceles

Question 3.
As shown in the figure, Avinash is standing near his house. He can choose from two roads to go to school. Which way is shorter? Explain why.

Solution:
The two roads which Avinash can choose to go to school are

The three roads together form ∆ABC.
Road AC is shorter because the sum of the lengths of any two sides (side AB + side BC) of a triangle is always greater than the third side (side AC).

Question 4.
The lengths of the sides of some triangles are given. Say what types of triangles they are.

1. 3 cm, 4 cm, 5 cm
2. 3.4 cm, 3.4 cm, 5 cm
3. 4.3 cm, 4.3 cm, 4.3 cm
4. 3.7 cm, 3.4 cm, 4 cm

Solution:

1. Since, no two sides have equal lengths, the given triangle is a scalene triangle.
2. Since, two sides have equal length, the given triangle is an isosceles triangle.
3. Since, all the three sides have equal lengths, the given triangle is an equilateral triangle.
4. Since, no two sides have equal lengths, the given triangle is a scalene triangle.

Question 5.
The lengths of the three segments are given for constructing a triangle. Say whether a triangle with these sides can be drawn. Give the reason for your answer.
i. 17 cm, 7 cm, 8 cm
ii. 7 cm, 24 cm, 25 cm
iii. 9 cm, 6 cm, 16 cm
iv. 8.4 cm, 16.4 cm, 4.9 cm
v. 15 cm, 20 cm, 25 cm
vi. 12 cm, 12 cm, 16 cm
Solution:
i. The lengths of the three sides are 17 cm, 7 cm, 8 cm.
a. 7 cm + 17 cm = 24 cm, greater than 8 cm
b. 8 cm +17 cm = 25 cm, greater than 7 cm
c. 7 cm + 8 cm =15 cm, not greater than 17 cm
The sum of lengths of two sides in (c) is not greater than the length of the third side.
∴ Triangle cannot be drawn with sides 17 cm, 7 cm, 8 cm.

ii. The lengths of the three sides are 7 cm, 24 cm, 25 cm.
a. 7 cm + 24 cm = 31 cm, greater than 25 cm
b. 25 cm + 7 cm = 32 cm, greater than 24 cm
c. 24 cm + 25 cm = 49 cm, greater than 7 cm
The sum of lengths of two sides is greater than the length of the third side.
∴ Triangle can be drawn with sides 7 cm, 24 cm, 25 cm.

iii. The lengths of the three sides are 9 cm, 6 cm, 16 cm.
a. 9 cm + 16 cm = 25 cm, greater than 6 cm
b. 6 cm + 16 cm = 22 cm, greater than 9 cm
c. 9 cm+ 6 cm =15 cm, not greater than 16 cm
The sum of lengths of two sides in (c) is not greater than the length of the third side.
∴ Triangle cannot be drawn with sides 9 cm, 6 cm, 16 cm.

iv. The lengths of the three sides are 8.4 cm, 16.4 cm, 4.9 cm.
a. 8.4 cm + 16.4 cm = 24.8 cm, greater than 4.9 cm
b. 4.9 cm + 16.4 cm = 21.3 cm, greater than 8.4 cm
c. 8.4 cm + 4.9 cm = 13.3 cm, not greater than 16.4 cm
The sum of lengths of two sides in (c) is not greater than the length of the third side.
∴ Triangle cannot be drawn with sides 8.4 cm, 16.4 cm, 4.9 cm.

v. The lengths of the three sides are 15 cm, 20 cm, 25 cm.
a. 15 cm + 20 cm = 35 cm, greater than 25 cm
b. 25 cm + 20 cm = 45 cm, greater than 15 cm
c. 15 cm + 25 cm = 40 cm, greater than 20 cm
The sum of lengths of two sides is greater than the length of the third side.
∴ Triangle can be drawn with sides 15 cm, 20 cm, 25 cm.

vi. The lengths of the three sides are 12 cm, 12 cm, 16 cm.
a. 12 cm + 12 cm = 24 cm, greater than 16 cm
b. 12 cm + 16 cm = 28 cm, greater than 12 cm
c. 12 cm + 16 cm = 28 cm, greater than 12 cm
The sum of lengths of two sides is greater than the length of the third side.
∴ Triangle can be drawn with sides 12 cm, 12 cm, 16 cm.

#### Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 15 Triangles and their Properties Practice Set 36 Intext Questions and Activities

Question 1.
In the given figure, some points and some line segments joining them have been drawn. Which of these figures is a triangle? Which figure is not a triangle? Why not? (Textbook pg. no. 77)

Solution:
ABC it is a closed figure with three sides. Hence, ABC is a triangle.
PQRS has three sides but it is not a closed figure. Hence, PQRS is not a triangle.

Question 2.
As seen above, ∆ABC has three sides. Line segment AB is one side. Write the names of the other two sides. ∆ABC has three angles. ∠ABC is one among them. Write the names of the other angles. (Textbook pg. no. 77)
Solution:
The names of other two sides are: seg BC and seg AC
The names of other angles are: ∠BCA and ∠CAB

Question 3.
Measure the sides of the following triangles in centimeters, using a divider and ruler. Enter the lengths in the table below. What do you observe? (Textbook pg. no. 77)

 In ∆ABC In ∆PQR In ∆XYZ l (AB) =       cm l (QR) =       cm l (XY) =       cm l (BC) =       cm l (PQ) =       cm l (YZ) =       cm l (AC) =       cm l (PR) =        cm l (XZ) =       cm

Solution:

 In ∆ABC In ∆PQR In ∆XYZ l (AB) = 2.6 cm l (QR) = 2.8 cm l (XY) = 2.8 cm l (BC) = 2.6 cm l (PQ) = 3.8 cm l (YZ) = 2.6 cm l (AC) = 2.6 cm l (PR) = 3.8 cm l (XZ) = 4.3 cm

We observe that,

1. ∆ABC is an equilateral triangle,
2. ∆PQR is an isosceles triangle, and
3. ∆XYZ is a scalene triangle.

Question 4.
Measure all the angles of the triangles given below. Enter them in the following table. (Textbook pg. no. 78)

 In ∆DEF In ∆PQR In ∆LMN Measure of ∠D = m ∠D =___ Measure of ∠P = m ∠P =___ Measure of ∠L =__ Measure of ∠E = m ∠E =___ Measure of ∠Q =___=___ Measure of ∠M =___ Measure of ∠F = ___=___ Measure of ∠R =___=___ Measure of ∠N =___ Observation: All three angles are acute angles. Observation: One angle is right angle and two are acute angles. Observation: One angle is an obtuse angle and two are acute.

Solution:

 In ∆DEF In ∆PQR In ∆LMN Measure of ∠D = m ∠D = 60º Measure of ∠P = m ∠P = 45º Measure of ∠L = 30º Measure of ∠E = m ∠E = 68º Measure of ∠Q = m = 90º Measure of ∠M = 116º Measure of ∠F = m = 52º Measure of ∠R = m ∠R = 45º Measure of ∠N = 34º
1. ADEF is an acute angled triangle,
2. APQR is a right angled triangle,
3. ALMN is an obtuse angled triangle.

Question 5.
Observe the set squares in your compass box. What kind of triangles are they? (Textbook pg. no. 78)

Solution:
The first set square is a scalene triangle and also a right angled triangle.
The second set square is an isosceles triangle and also a right angled triangle.

Question 6.
Properties of a triangle. (Textbook pg. no. 79)
Take a triangular piece of paper. Choose three different colors or signs to mark the three comers of the triangle on both sides of the paper. Fold the paper at the midpoints of two sides as observe?

Solution:
The three angles of the triangle form a straight angle.
∴ m∠A + m∠B + m∠C = 180°
Hence, the sum of the measures of the angles of a triangle is 180°.

Question 7.
Properties of a triangle (Textbook pg. no. 79)
Take a triangular piece of paper and make three different types of marks near the three angles. Take a point approximately at the center of the triangle. From this point, draw three lines that meet the three sides. Cut the paper along those lines. Place the three angles side by side as shown. See how the three angles of a triangle together form a straight angle, or, an angle that measures 180°.

Solution:
The three angles of the triangle form a straight angle.
Hence, the sum of the measures of the angles of a triangle is 180°.

Question 8.
Draw any triangle on a paper. Name its vertices A, B, C. Measure the lengths of its three sides using a divider and scale and enter them in the table. (Textbook pg. no. 79)

 Length of side Sum of the lengths of two sides Length of the third side l (AB) =         cm l (AB) + l (BC) =         cm l (AC) =         cm l (BC) =         cm l (BC) + l (AC) =         cm l (AB) =         cm l (AC) =         cm l (AC) + l (AB) =        cm l (BC) =         cm

Solution:

 Length of side Sum of the lengths of two sides Length of the third side l (AB) = 2.7 cm l (AB) + l (BC) = 6.6 cm l (AC) = 5.6 cm l (BC) = 2.9 cm l (BC) + l (AC) = 9.5 cm l (AB) = 2.7 cm l (AC) = 5.6 cm l (AC) + l (AB) = 8.3 cm l (BC) = 3.9 cm

## Maharashtra Board Practice Set 14 Class 6 Maths Solutions Chapter 5 Decimal Fractions

Balbharti Maharashtra State Board Class 6 Maths Solutions covers the Std 6 Maths Chapter 5 Decimal Fractions Class 6 Practice Set 14 Answers Solutions.

## 6th Standard Maths Practice Set 14 Answers Chapter 5 Decimal Fractions

Question 1.
In the table below, write the place value of each of the digits in the number 378.025.

 Place Hundreds Tens Units Tenths Hundredths Thousandths 100 10 1 $$\frac { 1 }{ 10 }$$ $$\frac { 1 }{ 100 }$$ $$\frac { 1 }{ 1000 }$$ Digit 3 7 8 0 2 5 Place value 300 $$\frac { 0 }{ 10 }=0$$ $$\frac { 5 }{ 1000 }$$ = 0.005

Solution:

 Place Hundreds Tens Units Tenths Hundredths Thousandths 100 10 1 $$\frac { 1 }{ 10 }$$ $$\frac { 1 }{ 100 }$$ $$\frac { 1 }{ 1000 }$$ Digit 3 7 8 0 2 5 Place value 300 7 × 10 = 70 8 × 1 = 8 $$\frac { 0 }{ 10 }=0$$ $$\frac { 2 }{ 100 }$$ = 0.02 $$\frac { 5 }{ 1000 }$$ = 0.005

Question 2.
Solve :
i. 905.5 + 27.197
ii. 39 + 700.65
iii. 40 + 27.7 + 2.451
Solution:
i. 905.5 + 27.197

ii. 39 + 700.65

iii. 40 + 27.7 + 2.451

Question 3.
Subtract:
i. 85.96 – 2.345
ii. 632.24 – 97.45
iii. 200.005 – 17.186
Solution:
i. 85.96 – 2.345

ii. 632.24 – 97.45

iii. 200.005 – 17.186

Question 4.
Avinash traveled 42 km 365 m by bus, 12 km 460 in by car and walked 640 m. How many kilometers did he travel altogether? (Write your answer in decimal fractions)
Solution:
Distance traveled in bus = 42 km 365 m
= 42 km + $$\frac { 365 }{ 1000 }$$ km
= 42 km + 0.365 km

= 42.365 km
Distance travelled in car = 12 km 460 m
= 12 km + $$\frac { 460 }{ 1000 }$$ km
= 12 km + 0.460 km

= 12.460 km
Distance walked = 640 m
= $$\frac { 640 }{ 1000 }$$ = 0.640 km
∴ Total distance travelled = Distance travelled in bus + Distance travelled in car + Distance walked
= 42.365 + 12.460 + 0.640

= 55.465 km
∴ Distance travelled altogether by Avinash is 55.465 km.

Question 5.
Ayesha bought 1.80 m of cloth for her salwaar and 2.25 for her kurta. If the cloth costs Rs 120 per metre, how much must she pay the shopkeeper?
Solution:
Total length of cloth bought = 1.80 m + 2.25 m
= 4.05 m

Cost of 1 m of cloth = Rs 120
∴ Cost of 4.05 m of cloth = 4.05 x 120

∴ Amount to be paid to the shopkeeper is Rs 486.

Question 6.
Sujata bought a watermelon weighing 4.25 kg and gave 1 kg 750 g to the children in her neighbourhood. How much of it does she have left?
Solution:
Total weight of watermelon = 4.25 kg
Weight of watermelon given to children = 1 kg 750 g
= 1 kg + $$\frac { 750 }{ 1000 }$$ kg
= 1 kg + 0.75 kg

= 1.75 kg
∴ Weight of watermelon left = Total weight of watermelon – Weight of watermelon given to children
= 4.25 kg – 1.75 kg

= 2.5 kg
∴ Weight of watermelon left with Sujata is 2.5 kg.

Question 7.
Anita was driving at a speed of 85.6 km per hour. The road had a speed limit of 55 km per hour. By how much should she reduce her speed to be within the speed limit?
Solution:
Speed at which Anita is driving = 85.6 km per hr.
Speed limit = 55 km per hr.
∴ Anita should reduce her speed by 85.6 km per hr – 55 km per hr.

= 30.6 km per hr.
∴ Anita should reduce her speed by 30.6 km per hour to be within the speed limit.

#### Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 4 Operations on Fractions Practice Set 14 Intext Questions and Activities

Question 1.
Nandu went to a shop to buy a pen, notebook, eraser and a paint box. The shopkeeper told him the prices. A pen costs four and a half rupees, an eraser one and a half, a notebook six and a half and a paintbox twenty-five rupees and fifty paise. Nandu bought one of each article. Prepare his bill.
If Nandu gave a 100 rupee note, how much money does he get back? (Textbook pg. no. 29)

Nandu will get __ rupees back.
Solution:
100 – 38 = 62.00
Nandu will get Rs 62 rupees back.

Question 2.
Take a pen and notebook with you when you go to the market with your parent. Note the weight of every vegetable your mother buys. Find out the total weight of those vegetables. (Textbook pg. no. 30)
Solution:
(Students should attempt this activity on their own.)

## Maharashtra Board Practice Set 2 Class 6 Maths Solutions Chapter 2 Angles

Balbharti Maharashtra State Board Class 6 Maths Solutions covers the Std 6 Maths Chapter 2 Angles Class 6 Practice Set 2 Answers Solutions.

## 6th Standard Maths Practice Set 2 Answers Chapter 2 Angles

Question 1.
Match the following:

 Measure of the angle Type of the angle i. 180° a. Zero angle ii. 240° b. Straight angle iii. 360° c. Reflex angle iv. 0° d. Complete angle

Solution:
(i – Straight Angle),
(ii – Reflex Angle),
(iii – Complete Angle),
(iv – Zero Angle).

Question 2.
The measures of some angles are given below. Write the type of each angle:

1. 75°
2. 215°
3. 360°
4. 180°
5. 120°
6. 148°
7. 90°

Solution:

1. Acute angle
2. Zero angle
3. Reflex angle
4. Complete angle
5. Straight angle
6. Obtuse angle
7. Obtuse angle
8. Right angle

Question 3.
Look at the figures below and write the type of each of the angles:

Solution:
a. Acute angle
b. Right angle
c. Reflex angle
d. Straight angle
e. Zero angle
f. Complete angle

Question 4.
Use a protractor to draw an acute angle, a right angle and an obtuse angle:
Solution:

[Note: Students may draw acute and obtuse angles of measure other than the ones given.]

Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 2 Angles Practice Set 2 Intext Questions and Activities

Question 1.
Look at the angles shown in the pictures below. Identify the type of angle and write its name below the picture: (Textbook pg. no. 6)

Solution:

Question 2.
Complete the following table: (Textbook pg. no. 6)

Solution:

 Sr. No. i. ii. iii. Name of the angle ∠PYR or ∠RYP ∠LMN or ∠NML ∠BOS or ∠SOB Vertex of the angle Y M O Arms of the angle YP and YR ML and MN OB and OS

## Maharashtra Board Practice Set 29 Class 6 Maths Solutions Chapter 11 Ratio-Proportion

Balbharti Maharashtra State Board Class 6 Maths Solutions covers the Std 6 Maths Chapter 11 Ratio-Proportion Class 6 Practice Set 29 Answers Solutions.

## 6th Standard Maths Practice Set 29 Answers Chapter 11 Ratio-Proportion

Question 1.
If 20 metres of cloth costs Rs 3600, find the cost of 16 m of cloth.
Solution:
Cost of 20 metres of cloth = Rs 3600
∴ Cost of 1 metre of cloth = $$\frac{\text { cost of } 20 \text { metres of cloth }}{20}=\frac{3600}{20}$$
= Rs 180
∴ Cost of 16 metres of cloth = Cost of 1 metre of a cloth × 16
= 180 x 16 = Rs 2880
∴ The cost of 16 metres of cloth is Rs 2880.

Question 2.
Find the cost of 8 kg of rice, if the cost of 10 kg is Rs 325.
Solution:
Cost of 10 kg rice = Rs 325
∴ Cost of 10 kg rice

Cost of 8 kg rice = Cost of 1 kg rice x 8

∴ The cost of 8 kg rice is Rs 260.

Question 3.
If 14 chairs cost Rs 5992, how much will have to be paid for 12 chairs?
Solution:
Cost of 14 chairs = Rs 5992
∴ Cost of 1 chairs

= Rs 428
∴ Cost of 12 chairs = Cost of 1 chair x 12
= 428 x 12 = Rs 5136
∴ The amount to be paid for 12 chairs is Rs 5136.

Question 4.
The weight of 30 boxes is 6 kg. What is the weight of 1080 such boxes?
Solution:
Weight of 30 boxes = 6 kg
∴ Weight of 1 box

∴ Weight of 1080 boxes = Weight of 1 box x 1080

∴ The weight of 1080 boxes is 216 kg.

Question 5.
A car travelling at a uniform speed covers a distance of 165 km in 3 hours. At that same speed,
a. How long will it take to cover a distance of 330 km?
b. How far will it travel in 8 hours?
Solution:
Distance covered in 3 hours = 165 km
Distance covered in 1 hour

= 55 km
a. Time required to covered a distance of 330 km

= 6 hours
∴ The time required to cover a distance of 330 km is 6 hours.

b. Distance traveled in 8 hours = Distance covered in 1 hour x 8
= 55 x 8 = 440 km
∴ The distance traveled in 8 hours is 440 km.

Question 6.
A tractor uses up 12 litres of diesel while ploughing 3 acres of land. How much diesel will be needed to plough 19 acres of land?
Solution:
Diesel required to plough 3 acres of land =12 litres
∴ Diesel required to plough 1 acre of land

= 4 liters
∴ Diesel required to plough 19 acres of land = Diesel required to plough 1 acre of land x 19
= 4 x 19 = 76 litres
∴ Diesel needed to plough 19 acres of land is 76 litres.

Question 7.
At a sugar factory, 5376 kg of sugar can be obtained from 48 tonnes of sugarcane. If Savitatai has grown 50 tonnes of sugarcanes, how much sugar will it yield?
Solution:
Sugar obtained from 48 tonnes of sugarcane = 5376 kg
∴ Sugar obtained from 48 tonnes of sugarcane

∴ Sugar obtained from 50 tonnes of sugarcane = Sugar obtained from 1 tonne of sugarcane x 50
= 112 x 50 = 5600 kg
∴ 50 tonnes of sugarcane will yield 5600 kg of sugar.

Question 8.
In an orchard, there are 128 mango trees in 8 rows. If all the rows have an equal number of trees, how many trees would there be in 13 rows?
Solution:
Number of mango trees in 8 rows =128
Number of mango trees in 1 row

∴ Number of mango trees in 13 rows = Number of mango trees in 1 row x 13
= 16 x 13 = 208
∴ The number of mango trees in 13 rows are 208.

Question 9.
A pond in a field holds 120000 litres of water. It costs Rs 18000 to make such a pond. How many ponds will be required to store 480000 litres of water, and what would be the expense?
Solution:
Capacity of 1 pond = 1,20,000 litres
Total quantity of water = 4,80,000 litres
∴ Number of ponds required

Amount required to make 1 pond = Rs 18,000
∴ Amount required to make 4 ponds = Amount required to make 1 pond x 4
= 18,000 x 4 = Rs 72,000
∴ The number of ponds required to store 4,80,000 litres of water is 4, and the expense incurred in making the ponds is Rs 72,000.

#### Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 11 Ratio-Proportion Practice Set 29 Intext Questions and Activities

Question 1.
Vijaya wanted to gift pens to seven of her friends on her birthday. When she went to a shop to buy them, the shopkeeper told her the rate for a dozen pens.
i. Can you help Vijaya to find the cost of 7 pens?
ii. If you find the cost of one pen, you can also find the cost of 7, right? (Textbook pg. no. 59)

Solution:
Cost of 12 pens = Rs 84.
∴ Cost of 12 pens

∴ Cost of 7 pens = Cost of one pen x Number of pens = 7 × 7
∴ Cost of 7 pens = Rs 49
∴ The cost of 7 pens (Rs 49) can be found by unitary method.

## Maharashtra Board Practice Set 26 Class 6 Maths Solutions Chapter 10 Equations

Balbharti Maharashtra State Board Class 6 Maths Solutions covers the Std 6 Maths Chapter 10 Equations Class 6 Practice Set 26 Answers Solutions.

## 6th Standard Maths Practice Set 26 Answers Chapter 10 Equations

Question 1.
Different mathematical operations are given in the two rows below. Find out the number you get in each operation and make equations.

1. 16 ÷ 2,
2. 5 × 2,
3. 9 + 4,
4. 72 ÷ 3,
5. 4 + 5,
1. 8 × 3,
2. 19 – 10,
3. 10 – 2,
4. 37 – 27,
5. 6 + 7

Solution:

1. 16 ÷ 2 = 8
2. 5 × 2 = 10
3. 9 + 4 = 13
4. 72 ÷ 3 = 24
5. 4 + 5 = 9
6. 8 × 3 = 24
7. 19 – 10 = 9
8. 10 – 2 = 8
9. 37 – 27 = 10
10. 6 + 7 = 13

∴ The equations are

1. 16 ÷ 2 = 10 – 2
2. 5 × 2 = 37 – 27
3. 9 + 4 = 6 + 7
4. 72 ÷ 3 = 8 x 3
5. 4 + 5 = 19 – 10

## Maharashtra Board Practice Set 1 Class 6 Maths Solutions Chapter 1 Basic Concepts in Geometry

Balbharti Maharashtra State Board Class 6 Maths Solutions covers the Std 6 Maths Chapter 1 Basic Concepts in Geometry Class 6 Practice Set 1 Answers Solutions.

## 6th Standard Maths Practice Set 1 Answers Chapter 1 Basic Concepts in Geometry

Question 1.
Look at the figure alongside and name the following:
i. Collinear points
ii. Rays
iii. Line segments
iv. Lines

Solution:

 i. Collinear Points Points M, 0 and T Points R, O and N ii. Rays ray OP, ray OM, ray OR, ray OS, ray OT and ray ON iii. Line Segments seg MT, seg RN, seg OP, seg OM, seg OR, seg OS, seg OT and seg ON iv. Lines line MT and line RN

Question 2.
Write the different names of the line.

Solution:
The different names of the given line are line l, line AB, line AC, line AD, line BC, line BD and line CD.

Question 3.

Solution:
(i – Line),
(ii – Line Segment),
(iii – Plane),
(iv – Ray)

Question 4.
Observe the given figure. Name the parallel lines, the concurrent lines and the points of concurrence in the figure.

Solution:

 Parallel Lines line b, line m and line q are parallel to each other. line a and line p are parallel to each other. Concurrent Lines and Point of Concurrence line AD, line a, line b and line c are concurrent. Point A is their point of concurrence. line AD, line p and line q are concurrent. Point D is their point of concurrence.

Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 1 Basic Concepts in Geometry Intext Questions and Activities

Question 1.
Complete the rangoli. Then, have a class discussion with the help of the following questions:

1. What kind of surface do you need for making a rangoli?
2. How do you start making a rangoli?
3. What did you do in order to complete the rangoli?
4. Name the different shapes you see in the rangoli.
5. Would it be possible to make a rangoli on a scooter or on an elephant’s back?
6. When making a rangoli on paper, what do you use to make the dots?

Solution:

1. For making a rangoli, I need a flat surface.
2. I can start making a rangoli by drawing equally spaced dots on the flat surface using a chalk.
3. In order to complete the rangoli, I joined the dots by straight lines to make a design.
4. In the rangoli, I find various shapes such as square, rectangle and triangles of two different size.
5. No. It won’t be possible to make a rangoli on a scooter or on an elephant’s back as they do not have a flat surface.
6. When making a rangoli on paper, I made use of scale and pencil to make equally spaced dots.

Question 2.
Write the proper term, ‘intersecting lines’ or ‘parallel lines’ in each of the empty boxes. (Textbook pg. no. 4)

Solution:
i. Intersecting Lines
ii. Parallel Lines
iii. Intersecting Lines

Question 3.
Draw a point on the blackboard. Every student now draws a line that passes through that point. How many such lines can be drawn? (Textbook pg. no. 2)
Solution:
An infinite number of lines can be drawn through one point.

Question 4.
Draw a point on a paper and use your ruler to draw lines that pass through it. How many such lines can you draw? (Textbook pg. no. 2)
Solution:
An infinite number of lines can be drawn through one point.

Question 5.
There are 9 points in the figure. Name them. (Textbook pg. no. 3)
i. If you choose any two points, how many lines can pass through the pair?
ii. Which three or more of these nine points lie on a straight line?
iii. Of these nine points, name any three or more points which do not lie on the same line.

Solution:
i. One and only one line can be drawn through two distinct , points.
ii. Points A, B, C and D lie on the same line. Points F, G and C lie on the same line.
iii. Points E, F, G, H and I do not lie on the same line, points A, B, E, H and I do not lie on the same line.

Question 6.
Observe the picture of the game being played. Identify the collinear players, non-collinear players, parallel lines and the plane. (Textbook pg. no. 4)

Solution:

 i. Collinear Players Players A, B, C, D, E, F, G ii. Non-collinear Players Players I, H, C Players I, A, B etc. iii. Parallel Lines line l, line m, line n, line p, line q, line r and line s iv. Plane The ground on which the boys are playing is the plane

Question 7.
In January, we can see the constellation of Orion in the eastern sky after seven in the evening. Then it moves up slowly in the sky. Can you see the three collinear stars in this constellation? Do you also see a bright star on the same line some distance away? (Textbook pg. no. 4)

Solution:

1. The three stars shown by points C, D and E are collinear.
2. The star shown by point H lies on the same line as the stars C, D and E.

Question 8.
Maths is fun! (Textbook pg. no. 5)
Take a flat piece of thermocol or cardboard, a needle and thread. Tie a big knot or button or bead at one end of the thread. Thread the needle with the other end. Pass the needle up through any convenient point P. Pull the thread up, leaving the knot or the button below. Remove the needle and put it aside. Now hold the free end of the thread and gently pull it straight. Which figure do you see? Now, holding the thread straight, turn it in different directions. See how a countless number of lines can pass through a single point P.

Solution:

1. The pulled thread forms a straight line.
2. An infinite number of lines can be drawn through one point.

Question 9.
Choose the correct option for each of the following questions:
i. ______ is used to name a point.
(A) Capital letter
(B) Small letter
(C) Number
(D) Roman numeral
Solution :
(A) Capital letter

ii. A line segment has two points showing its limits. They are called_____
(A) origin
(B) end points
(D) infinite points
Solution :
(B) end points

iii. An arrow head is drawn at one end of the ray to show that it is _____ on that side.
(A) finite
(B) ending
(C) infinite
(D) broken
Solution :
(C) infinite

iv. Lines which lie in the same plane but do not intersect are said to be ____ to each other.
(A) intersecting
(B) collinear
(C) parallel
(D) non-collinear
Solution :
(C) parallel

Question 10.
Determine the collinear and non-collinear points in the figure alongside:

Solution:
Collinear points:

1. Points A, E, H and C.
2. Points B, E, I and D.

Non-collinear points:
Points B, G, F and I

Question 11.
Look at the figure alongside and answer the questions given below:
i. Name the parallel lines.
ii. Name the concurrent lines and the point of concurrence.
iii. Write the different names of line PV.

Solution:
i. Parallel lines:
a. line l and line n
b. line p, line q, line r and line s

ii. Concurrent Lines: line q, line m, line n
Point of Concurrence: point S

iii. line l, line PT, line PR, line PV, line RT, line RV and line TV.

Question 12.
Name the different line segments and rays in the given figure:

Solution:
Line Segments:
seg UV, seg OY, seg OX, seg OV and seg OU

Rays:
ray OV, ray OX, ray OY and ray UV.

## Maharashtra Board Practice Set 8 Class 6 Maths Solutions Chapter 3 Integers

Balbharti Maharashtra State Board Class 6 Maths Solutions covers the Std 6 Maths Chapter 3 Integers Class 6 Practice Set 8 Answers Solutions.

## 6th Standard Maths Practice Set 8 Answers Chapter 3 Integers

Question 1.
Subtract the numbers in the top row from the numbers in the first column and write the proper number in each empty box:

 – 6 9 -4 -5 0 +7 -8 -3 3 3 – 6 = -3 8 8 – (-5) = 13 -3 -2

Solution:

 – 6 9 -4 -5 3 (+3) + (-6) = -3 (+3) + (-9) = -6 (+3) + (+4) = 7 (+3) + (+5) = 8 8 (+8) + (-6) = +2 (+8) + (-9) = -1 (+8) + (+4) = 12 (+8) + (+5) = 13 -3 (-3) + (-6) = -9 (-3) + (-9) = -12 (-3) + (+4) = 1 (-3) + (+5) = 2 -2 (-2) + (-6) = -8 (-2) + (-9) = -11 (-2) + (+4) = 2 (-2) + (+5) = 3
 – 0 +7 -8 -3 3 (+3) – 0 = 3 (+3) + (-7) = -4 (+3) + (+8) = 11 (+3) + (+3) = 6 8 (+8) – 0 = 8 (+8) + (-7) = 1 (+8) + (+8) = 16 (+8) + (+3) = 11 -3 (-3) – 0 = -3 (-3) + (-7) = -10 (-3) + (+8) = 5 (-3) + (+3) = 0 -2 (-2) – 0 = -2 (-2) + (-7) = -9 (-2) + (+8) = 6 (-2) + (+3) = 1

#### Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 3 Integers Practice Set 8 Intext Questions and Activities

Question 1.
A Game of Integers. (Textbook pg. no. 20)
The board for playing this game is given in the back cover of the textbook. Place your counters before the number 1. Throw the dice. Look at the number you get. It is a positive number. Count that many boxes and move your counter forward. If a problem is given in that box, solve it. If the answer is a positive number, move your counter that many boxes further. It it is negative, move back by that same number of boxes.

Suppose we have reached the 18th box. Then the answer to the problem in it is -4 + 2 = -2. Now move your counter back by 2 boxes to 16. The one who reaches 100 first, is the winner.

Solution:
(Students should attempt this activity on their own)

## Maharashtra Board Practice Set 13 Class 6 Maths Solutions Chapter 4 Operations on Fractions

Balbharti Maharashtra State Board Class 6 Maths Solutions covers the Std 6 Maths Chapter 4 Operations on Fractions Class 6 Practice Set 13 Answers Solutions.

## 6th Standard Maths Practice Set 13 Answers Chapter 4 Operations on Fractions

Question 1.
Write the reciprocals of the following numbers:

1. 7
2. $$\frac { 11 }{ 3 }$$
3. $$\frac { 5 }{ 13 }$$
4. 2
5. $$\frac { 6 }{ 7 }$$

Solution:

1. $$\frac { 1 }{ 7 }$$
2. $$\frac { 3 }{ 11 }$$
3. $$\frac { 13 }{ 5 }$$
4. $$\frac { 1 }{ 2 }$$
5. $$\frac { 7 }{ 6 }$$

Question 2.
Carry out the following Divisions:
i. $$\frac{2}{3} \div \frac{1}{4}$$
ii. $$\frac{5}{9} \div \frac{3}{2}$$
iii. $$\frac{3}{7} \div \frac{5}{11}$$
iv. $$\frac{11}{12} \div \frac{4}{7}$$
Solution:
i. $$\frac{2}{3} \div \frac{1}{4}$$

ii. $$\frac{5}{9} \div \frac{3}{2}$$

iii. $$\frac{3}{7} \div \frac{5}{11}$$

iv. $$\frac{11}{12} \div \frac{4}{7}$$

Question 3.
There were 420 students participating in the Swachh Bharat Campaign. They cleaned $$\frac { 42 }{ 75 }$$ part of the town, Sevagram. What part of Sevagram did each student clean if the work was equally shared by all?
Solution:
Total number of students = 420
Part of town cleaned by all the students = $$\frac { 42 }{ 75 }$$
∴ Part of town cleaned by one student

∴ Part of town cleaned bv one student is $$\frac { 1 }{ 750 }$$

#### Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 4 Operations on Fractions Practice Set 13 Intext Questions and Activities

Question 1.
Ramanujan’s Magic square. (Textbook pg. no. 28)

• Add the four numbers in the rows, the columns and along the diagonals of this square.
• What is the sum?
• Is it the same every time?
• What is the peculiarity?
• Look at the numbers in the first row, 22 – 12 – 1887. Find out why this date is special.

Obtain and read a biography of the great Indian mathematician Srinivasa Ramanujan.
Solution:
Sum of the numbers in each row:
i. 22 + 12 + 18 + 87 = 139
ii. 88 + 17 + 9 + 25 = 139
iii. 10 + 24 + 89 + 16 = 139
iv. 19 + 86 + 23 + 11 = 139

Sum of the numbers along the diagonals:
i. 22 + 17 + 89 + 11 = 139
ii. 87 + 9 + 24 + 19 = 139

Sum of the numbers in each column:
i. 22 + 88 + 10 + 19 = 139
ii. 12 + 17 + 24 + 86 = 139
iii. 18 + 9 + 89 + 23 = 139
iv. 87 + 25 + 16 + 11 = 139

∴ We observe that the sum of the numbers in each of the rows, the columns and along each diagonal remains the same every time. The numbers in the first row 22 – 12 – 1887 is the birth date of Srinivasa Ramanujan.

## Maharashtra Board Practice Set 35 Class 6 Maths Solutions Chapter 14 Banks and Simple Interest

Balbharti Maharashtra State Board Class 6 Maths Solutions covers the Std 6 Maths Chapter 14 Banks and Simple Interest Class 6 Practice Set 35 Answers Solutions.

## 6th Standard Maths Practice Set 35 Answers Chapter 14 Banks and Simple Interest

Question 1.
At a rate of 10 p.c.p.a., what would be the interest for one year on Rs 6000?
Solution:
Principal Amount = Rs 6000
Rate of Interest = 10 p.c.p.a.
Let interest on principal Rs 6000 be Rs x.
By taking ratio of the interest to the principal for both, we obtain an equation x 10

∴ The interest for one year is Rs 600.

Question 2.
Mahesh deposited Rs 8650 in a bank at a rate of 6 p.c.p.a. How much money will he get at the end of the year in all?
Solution:
Principal Amount = Rs 8650
Rate of interest = 6 p.c.p.a.
Let interest on principal Rs 8650 be Rs x
By taking ratio of the interest to the principal for both, we obtain an equation

∴ Amount received at the end of the year = Principal amount + Interest
= Rs 8650 + Rs 519
= Rs 9169
∴ Mahesh will get Rs 9169 at the end of the year.

Question 3.
Ahmad Chacha borrowed Rs 25,000 at 12 p.c.p.a. for a year. What amount will he have to return to the bank at the end of the year?
Solution:
Principal Amount = Rs 25,000
Rate of interest = 12 p.c.p.a.
Let interest on principal Rs 25,000 be Rs x
By taking ratio of the interest to the principal for both, we obtain an equation

Amount to be returned to the bank at the end of the year = Principal Amount + Interest
= Rs 25,000 + Rs 3,000
= Rs 28,000
Ahmad Chacha has to return Rs 28,000 to the bank at the end of the year.

Question 4.
Kisanrao wanted to make a pond in his field. He borrowed Rs 35,250 from a bank at an interest rate of 6 p.c.p.a. How much interest will he have to pay to the bank at the end of the year?
Solution:
Principal Amount = Rs 35,250
Rate of interest = 6 p.c.p.a.
Let interest on principal Rs 35,250 be Rs x
By taking ratio of the interest to the principal for both, we obtain an equation

∴ Kisanrao will have to pay an interest of Rs 2115 to the bank at the end of the year.

#### Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 14 Banks and Simple Interest Practice Set 35 Intext Questions and Activities

Question 1.
Study the figure given below and answer the following questions (Textbook pg. no. 74)

1. In the above picture, who are the people shown to be using bank services?
2. What does the symbol on the bag in the centre stand for?
3. What do the arrows in the given picture tell you?

Solution:

1. Students, farmers, Women’s savings groups, industrialists / professionals and traders / businessmen are shown to be using bank services.
2. The symbol on the bag in the center stands for rupees.
3. The arrows tell us about the monetary transactions taking place. In simple words, it explains the give and take relationship.

Question 2.
Visit the Bank (Textbook pg. no. 74)

• Teachers should organise a visit to a bank. Encourage the children to obtain some preliminary information about banks.
• Help them to fill some bank forms and slips for withdrawals and deposits.
• If there is no bank nearby, teachers could obtain specimen forms and get the children to fill them in class.
• Give a demonstration of banking transactions by setting up a mock bank in the school.
• Invite participation of parents who work in banks or other bank employees to give the children more detailed information about banking.

Solution:
(Students should attempt this activity with the help of their teacher/parents.)

## Maharashtra Board Practice Set 34 Class 6 Maths Solutions Chapter 13 Profit-Loss

Balbharti Maharashtra State Board Class 6 Maths Solutions covers the Std 6 Maths Chapter 13 Profit-Loss Class 6 Practice Set 34 Answers Solutions.

## 6th Standard Maths Practice Set 34 Answers Chapter 13 Profit-Loss

Question 1.
Cost price Rs 1600, selling price Rs 2800.
Solution:
Sanju bought goods worth Rs 1600 and sold them for Rs 2800. What was his profit in percentage?
Cost price = Rs 1600, Selling price = Rs 2800
Profit = Selling price – Cost price
= 2800 – 1600
= Rs 1200
Let Sanju make profit of x%.

∴ x = 75%
∴ Sanju made a profit of 75%.

Question 2.
Cost price Rs 2000, selling price Rs 1900.
Solution:
Rakhi bought books worth Rs 2000 and sold them for Rs 1900. What was her loss in percentage?
Cost price = Rs 2000, Selling price = Rs 1900
Loss = Cost price – Selling price .
= 2000 – 1900
= Rs 100
Let Rakhi incur a loss of x%.

∴ x = 5%
∴ Rakhi suffered a loss of 5%.

Question 3.
Cost price of 8 articles is Rs 1200 each, selling price Rs 1400 each.
Solution:
Pallavi bought 8 tables for Rs 1200 each and sold them for Rs 1400 each. What was the percentage of her profit or loss?
Cost price of 1 table = Rs 1200
∴ Cost price of 8 tables = 1200 x 8 = Rs 9600
Selling price of 1 table = Rs 1400
∴ Selling price of 8 tables = 1400 x8 = Rs 11200
Selling price is greater than the cost price.
∴ Profit = Selling price – Cost price
= 11200 – 9600
= Rs 1600
Let Pallavi make a profit of x%.

∴ Pallavi made a profit of $$16\frac { 2 }{ 3 }$$ %.

Question 4.
Cost price of 50 kg grain Rs 2000, Selling price Rs 43 per kg.
Solution:
Ramesh bought 50 kg grains for Rs 2000 and sold it at the rate of Rs 43 per kg. Find the percentage of profit or loss.
Cost price of 50 kg grains = Rs 2000
Selling price of 1 kg grains = Rs 43
∴ Selling price of 50 kg grains= 43 x 50
= Rs 2150
Selling price is greater than the cost price.
∴ Profit = Selling price – Cost price
= 2150 – 2000
= Rs 150
Let Ramesh make profit of x%.

∴ Ramesh made a profit of $$7\frac { 1 }{ 2 }$$ %.

Question 5.
Cost price Rs 8600, Transport charges Rs 250, Portage Rs 150, Selling price Rs 10000.
Solution:
Faruk bought a fridge for Rs 8600. He spent Rs 250 on transport and Rs 150 on portage.
If he sold the fridge for Rs 10,000, what was his percent profit or loss?
Total cost price of a fridge = Cost of fridge + Transportation cost + Portage
= 8600 + 250 + 150
= Rs 9000
∴ Selling price = Rs 10,000
Selling price is greater than the total cost price.
Profit = Selling price – Total cost price
= 10000 – 9000
= Rs 1000
Let Faruk make a profit of x% on cost price.

∴ Faruk made a profit of $$11\frac { 1 }{ 9 }$$ %.

Question 6.
Seeds worth Rs 20500, Labour Rs 9700, Chemicals and fertilizers Rs 5600, selling price Rs 28640.
Solution:
Ramchandra bought sunflower seeds worth Rs 20500. He spent Rs 9700 on labour and Rs 5600 on chemicals and fertilizers. He sold it for Rs 28640. What is the percentage of profit or loss?
Total cost price = Cost of seeds + Labour cost + Cost of chemicals and Fertilizers
= 20500 + 9700 + 5600
= Rs 35800
Selling price = Rs 28,640
The total cost price is greater than selling price.
∴ Ramchandra suffered a loss.
Loss = Total cost price – Selling price
= 35800- 28640
= Rs 7160
Let Ramchandra incur a loss of x%.

∴ x = 20%
∴ Ramchandra incurred a loss of 20%.

#### Maharashtra Board Class 6 Maths Chapter 13 Profit-Loss Practice Set 34 Intext Questions and Activities

Question 1.
Maths is fun! (Textbook pg. no. 72)

Arpita used 4 matchsticks to make a square. Then she took 3 more sticks and arranged them to make 2 squares. Another 3 sticks helped her to make 3 squares. How many sticks are needed to make 7 such squares in the same way? How many sticks are needed to make 50 squares?
Solution:
Matchsticks needed to make 7 squares = 4 + (6 × 3)
= 22
Matchsticks needed to make 50 squares= 4 + (49 × 3)
= 151

Question 2.
Project (Textbook pg. no. 72)
i. Relate instances of profit and loss that you have experienced. Express them as problems and solve the problems.
ii. Organize a fair. Gain the experience of selling things/trading. What was the expenditure on preparing or obtaining the good to be sold? How much were the sales worth? Write a composition about it or enact this entire transaction.
Solution:
(Students should attempt the activities on their own.)